12 mars 2025
Äktenskap är ett avtal mellan makarna. Genom äktenskapsförord bestämmer makarna att viss eller all egendom ska vara enskild. Vill makarna inte längre att det ska vara så skriver de ett nytt äktenskapsförord där de bestämmer att allt eller viss egendom i stället ska vara giftorättsgods. Äktenskapsförord ska vara skriftligt och undertecknas av båda makarna. För att gälla ska det ges in till Skatteverket för registrering. Egendom kan bli enskild på flera olika sätt. Antingen genom att makarna avtalar om det eller att någon utomstående har bestämt det.
Var och en av makarna fortsätter äga det som den maken ägde innan han eller hon gifte sig. Och det som var och en köper för sina pengar under tiden som gifta blir den maken ägare till. Samma sak gäller för arv eller gåvor som någon av makarna får från någon annan än den andre maken.
Makar blir alltså inte samägare i varandras egendom. Men var och en av dem får något som kallas giftorätt i all den andres egendom, utom i sådan egendom som är enskild egendom eller så kallad egendom av särskilt slag eller personlig egendom.
Giftorätten är i princip en rätt till hälftendelning av makarnas sammanlagda giftorättsgods efter avdrag för skulder. Hälftendelningen kallas för bodelning och kan göras i tre olika situationer; när ena maken dör, vid skilsmässa eller under äktenskapet. Enskild egendom och egendom av särskilt slag eller personlig egendom ingår i princip inte i bodelningen.
Enskild egendom kan bli enskild på olika sätt. Antingen genom att makarna avtalar om det eller att någon utomstående har bestämt det.
Det vanligaste sättet för makar att skydda sin egendom är att skriva ett äktenskapsförord där man kommer överens om sina egendomsförhållanden. Har makarna ingenting bestämt, och det inte handlar om egendom som make fått/ärvt med villkor om enskild egendom, är ju egendomen i ett äktenskap giftorättsgods.
Makar som skriver sitt första äktenskapsförord kommer överens om att vissa tillgångar eller allt de äger, och kommer att äga, ska vara enskild egendom. Ångrar de sig senare och vill att egendom i stället ska vara giftorättsgods skriver de ett nytt äktenskapsförord om det. Det går alltså inte att bara riva ett äktenskapsförord för att dess verkan ska upphöra.
Egendom som make får i gåva från någon annan än den andre maken och där givaren har bestämt att gåvan ska vara enskild egendom, blir också egendom. Givaren är en så kallad “tredje man” och villkoret ett “tredjemansvillkor”. Tredje man är en utomstående part som inte är del i avtalet (bodelningen), men ändå påverkar avtalet.
I det här fallet avgör givaren att det som han eller hon ger bort inte ska ingå när det blir bodelning mellan makarna. Generellt är det för övrigt definitivt att rekommendera att den förälder eller mor/farförälder som tänker ge sitt barn eller barnbarn en lite större gåva skriver gåvobrev om det och skriver in en klausul att gåvan ska vara mottagarens enskilda egendom. Samma sak gäller för testamenten.
En arvlåtare/testator kan i ett testamente bestämma att det som någon ärver eller får på grund av testamente ska vara mottagarens enskilda egendom.
Den som äger en livförsäkring kan utse någon till förmånstagare. Förmånstagaren blir då den som kommer att få utbetalningarna från försäkringen. Ägaren till försäkringen kan då också bestämma att försäkringsutbetalningarna ska vara mottagarens enskilda egendom.
Om man exempelvis har fått en bil som enskild egendom och senare säljer bilen och köper en motorcykel för pengarna är motorcykeln också enskild egendom. Och säljer man sedan motorcykeln och köper en båt är också den enskild egendom.
Att det som kommer i stället för egendomen också blir enskild egendom gäller utan att det står något särskilt om det i äktenskapsförordet, gåvobrevet, testamenten eller förmånstagarförordnande. Det går i och för sig för givaren/testatorn/försäkringsägaren att särskilt bestämma att ersättningsegendomen inte ska vara enskild, men i praktiken lär det knappast förekomma.
Den som är mån om att bevara karaktären enskild egendom på arvet eller gåvan och som givits med villkor att den ska vara enskild egendom måste vidta mått och steg för att kunna bevisa det. Det är därför viktigt att bevara kvitton, kontoutdrag och avtal för alla transaktioner man gör med sin enskilda egendom så att man kan “följa” pengarna.
Om man exempelvis har fått en bil i arv och köpt en båt är det viktigt att behålla avtalet från försäljningen av bilen och ett konto som visar vilket konto pengarna gick in på. Och det bör vara ett konto där “vanliga” transaktioner inte görs, så att pengarna som är enskild egendom går in på exempelvis lönekontot.
Det är alltså viktigt att ha ett separat konto för transaktionerna med den enskilda egendomen. Använder man ett konto där pengar som är giftorättsgods flyter in eller kanske ett konto som används tillsammans med sin make finns risk för att karaktären enskild egendom går förlorad.
Om man exempelvis använder pengarna för att reparera familjens villa, som är giftorättsgods och ägs av båda makarna, är risken stor att egendomen genom sammanblandningen förlorar sin karaktär av enskild egendom.
Om en make använder pengar som är giftorättsgods till att renovera villan som är enskild egendom fortsätter villan normalt att vara enskild egendom. Och om maken tar av sin enskilda egendom för att renovera badrummet i villan som är giftorättsgods och som ägs av båda makarna, får hon räkna med att karaktären enskild egendom går förlorad.
När en make använder pengar som är enskild egendom som kontantinsats vid köp av exempelvis en villa och lånar resten kan dock villan bli enskild egendom. Det gäller så länge proportionerna mellan kontantinsatsen och lånen är normal.
I ett rättsfall från Högsta domstolen var priset på ett hus 140 000 kr och kontantinsatsen, som var enskild egendom 20 000 kr. Trots denna ganska blygsamma kontantinsats ansåg Högsta domstolen att huset var enskild egendom.
En fastighet kan också bli delvis enskild egendom och delvis giftorättsgods. Så var fallet i ett annat avgörande från Högsta domstolen. Där köpte makarna fastigheten med hälften vardera. Priset var 250 000 kr och makarna lade 50 000 kr kontant. Hustruns 25 000 kr var enskild egendom. Senare såldes fastigheten och makarna använde pengarna från försäljningen till att köpa en ny fastighet med samma fördelning. Hustruns hälft av denna andra fastighet kom HD fram till var hennes enskilda egendom.
Avkastning av enskild egendom blir giftorättsgods om det inte särskilt bestäms att avkastningen ska vara enskild egendom. Avkastning är exempelvis hyra som maken får in från en fastighet som är enskild egendom, ränta på bankmedel som är enskild egendom eller utdelning på aktier.
Man brukar därför skriva in i gåvobrev, testamente eller äktenskapsförord att även avkastningen ska vara enskild egendom.
Telefon:
Info@justiflex.se
Måndag - fredag 10.00 - 18.00
Lördag 12.00 - 16.00
Våra digitala tjänster kan användas 24/7
Telefon:
Info@justiflex.se
Måndag - fredag 10.00 - 18.00
Lördag 12.00 - 16.00
Våra digitala tjänster kan användas 24/7