Så påverkar äktenskap din egendom: Regler för 2025

Under äktenskapet äger varje make den egendom han eller hon hade som ogift. Den make som köper, får eller ärver något under äktenskapet blir också ensam ägare till den egendomen. När makarna skiljer sig ska de dock dela på all egendom som är giftorättsgods oavsett vem som äger den egendomen.

Samtycke i vissa fall

Normalt får den som är ägare till en sak bestämma helt fritt över hur saken ska användas och om den ska säljas eller inte. En make får dock inte utan den andra makens samtycke sälja ge bort, hyra ut eller pantsätta parets bostad. Samtycke krävs även vid motsvarande beslut om gemensamt bohag.

Samäganderätt

Huvudregeln är att den av makarna som betalar för en viss sak blir ägare till den. Om makarna delar på kostnaden för ett inköp blir de samägare till det som köps. En make får alltså inte någon automatiskt samäganderätt till saker som maken köper.

Vid en bodelning kan det vara svårt för makarna att bevisa eller komma ihåg vem det var som köpte tillgången en gång i tiden. Därför brukar makar anses ha samäganderätt till de saker de inte själva vet att endast en av dem har betalat för.

Dold samäganderätt

Makar och sambor kan ha dold samäganderätt till en fastghet som den andra maken ensam har lagfart på. För detta krävs bland annat att fastigheten köpts för att användas av makarna tillsammans. Reglerna gäller också för en bostadsrätt som makarna har köpt även om bara den ena maken står som medlem i bostadsrättsföreningen.

Dold samäganderätt är något annat än vanlig samäganderätt. Den dolda samäganderätten är endast en rätt för maken att få bli betraktad som samägare till fastigheten. Dold samäganderätt är svagare än både vanlig äganderätt och samäganderätt eftersom den inte gäller mot öppna ägarens borgenärer.

Innan den dolda ägaren har blivit insatt som ägare till egendomen kan den öppne ägarens borgenärer begära utmätning i egendomen.

Fordringsägare får inte kräva make

Eftersom makarna äger sina respektive saker själva och endast ansvarar för sina egna skulder, får till exempel inte kvinnans fordringsägare begära utmätning av mannens egendom. Detta gäller även mannens andel av egendom som han har samäganderätt till.

Giftorätt och enskild egendom

Makars egendom delas in i giftorättsgods och enskild egendom. Allt som tillhör en maka är hennes giftorättsgods om de inte har gjorts till enskild egendom.

Indelningen i giftorättsgods och enskild egendom har betydelse när makarna ska bodela. I bodelningen ingår allt som är en makes giftorättsgods men däremot inte hennes enskilda egendom.

Under tiden äktenskapet består saknar normalt indelningen i giftorättsgods och enskild egendom betydelse.

Enskild egendom är inte giftorätt

När en make har enskild egendom har den andra maken inte giftorätt i den egendomen. Egendom kan bli enskild genom:

  • Bestämmelse i ett äktenskapsförord som makarna skrivit
  • Villkor i ett testamente av arvlåtare eller testator
  • Villkor av givaren i samband med en gåva från någon annan än den andra maken
  • Villkor för försäkringsersättning enligt förmånstagarförordnande till någon annan än den andra maken

Observera också att villkoret att egendom som ges i gåva ska vara mottagarens enskilda måste ställas upp i samband med att gåvan överlämnas.

Surrogat är normalt enskild egendom

När en make byter ut en tillgång mot någon annan kallas utbytesegendomen surrogat för den ursprungliga egendomen. Surrogat för enskild egendom är också enskild egendom.

Försäkringsersättning och betalningssumma

Ett surrogat för enskild egendom kan uppkomma på andra sätt genom att egendomen byts ut mot någon annan egendom. Det kan vara att maken säljer sin enskilda egendom. Ett annat fall är att egendomen förstörs och maken får ut försäkringsersätttning för det som har gått sönder.

Om den enskilda egendomen förstörs utan att ägarmaken får någon ersättning finns det inte längre någon enskild egendom.

Exempel

Gustav har köpt en bil. Enligt äktenskapsförordet är bilen Gustavs enskilda egendom.

Det visar sig att bilen har ett allvarligt fel. Den nya bilen är ett surrogat för den första bilen. Den nya bilen blir automatiskt Gustavs enskilda egendom eftersom den ursprunliga bilen var Gustavs enskilda egendom.

Makarna behöver inte skriva något äktenskapsförord för att den nya bilen ska vara enskild egendom.

Om Gustav i stället skulle sälja bilen blir pengarna surrogat för bilen. Det innebär att pengarna blir Gustavs enskilda egendom. Om Gustav lägger just dessa pengar på att köpa en bostadsrätt är bostadsrätten Gustavs enskilda egendom.

Avkastning är normalt giftorättsgods

Med avkastning menas inkomster som en make får från sin egendom. Det kan vara

  • Ränta på kapital
  • Utdelning på en aktieportfölj
  • Hyresintäkter från en hyresfastighet
  • Virkesförsäljning från en skogsfastighet
  • Arrendeintäkter från en fastighet

Utgångspunkten är att avkastning av enskild egendom är giftorättsgods. Bestämmelsen är alltså omvänd jämfört med vad som gäller för surrogat som antas vara enskild egendom. Den som vill att avkastningen av enskild egendom också ska vara enskild måste därför reglera detta särskilt i ett äktenskapsförord, testamente eller gåvobrev.

Samtycke av maken

Utgångspunkten är att varje make själv bestämmer vilka avtal han vill ingå och hur han vill använda sin tillgångar. Det finns dock ett undantag från huvudregeln, nämligen bestämmelserna om kravet på samtycke från den andra maken i vissa fall.

Reglerna om samtycke innebär att en make som äger egendom i vissa fall måste ha den andra makens samtycke för att få:

  • Sälja, ge bort, byta bort, låta inteckna, hyra ut eller på något annat sätt upplåta en fastighet
  • Sälja, ge bort, byta bort, pantsätta, hyra ut eller på något annat sätt upplåta den gemensamma bostaden som inte är fastighet, exepelvis en bostadsrätt eller hyresrätt
  • Sälja, ge bort, byta bort eller pantsätta makarnas gemensamm bohag

När det gäller lös egendom som inte är bohag behövs inget samtycke.

Skriftligt samtycke krävs i vissa fall

Då en make/maka ska sälja parets gemensamma bohag krävs den andra makens samtycke. Samtycket behöver inte vara skriftligt. Detta kan dock vara bra att ha om maken vill kunna bevisa att han eller hon faktiskt har ett samtycke från sin make/maka. 

Bohag är möbler, hushållsmaskiner och annat inre lösöre som är avsett för det gemensamma hemmet. Till gemensamt bohag räknas inte sådant bohag som används uteslutande för den ena makens bruk och inte heller egendom som används huvudsakligen för fritidsändamål.

Då en make/maka vill inteckna, sälja, skänka bort, hyra ut eller arrendera ut sin fasta egendom måste han eller hon ha makens samtycke till det. Makens samtycke måste vara skriftligt men behöver inte vara bevittnat.

Enskild egendom

Kravet på samtycke gäller varken fast eller lös egendom som är ena makens enskilda egendom på grund av föreskrift i ett testamente eller i ett gåvobrev. Däremot krävs den andra makens samtycke om den egendomen är enskild på grund av äktenskapsförord.

Om försäljningen gäller fast egendom som inte är makarnas gemensamma bostad krävs samtycke endast om fastigheten är giftorättsgods. Det innebär att en make inte behöver den andra makens samtycke för att sälja en tomt eller ett fritidshus som är hans enskilda egendom.

Domstolen får godkänna

Om det inte går att få ett samtycke från den andra maken kan ägarmaken vända sig till domstol för att få tillstånd att göra sig av med eller pantsätta egendomen.

Återgång om samtycke inte inhämtats

En make som upptäcker att den andra maken har sålt eller hyrt ut sin egendom utan dennes samtycke kan vända sig till domstol. Domstolen kan då förklara att parternas prestationer ska återgå. Säljarmaken måste då lämna tillbaka pengarna och köparen ska lämna tillbaka det han eller hon har köpt. Detta gäller både bostad och bohag.

Om ägarmaken har hyrt ut egendom får han behålla pengarna för den gångna hyresperioden. Hyresavtalet upphör dock att gälla för framtiden.

En make/maka som vill att exempelvis en försäljning ska återgå har tre månader på sig att gå till domstol från det att han eller hon fick reda på att försäljningen ägt rum.

Inte vid godtrosförvärv av lös egendom

Trots att såld egendom omfattas av kravet på samtycke kan inte en make/maka kräva att ett köp ska återgå om köparen har gjort ett godtrosförvärv. Det innebär att avtalet om försäljning är giltigt och bindande om köparen varken insåg eller borde ha insett att säljarens familjestatus innebar ett hinder mot affären.

Köparen kan endast vara i god tro om han eller hon varken visste eller borde ha vetat att säljaren var gift. Om köparen visste eller borde ha känt till detta kan han eller hon dock vara i god tro om att maken samtyckt till försäljningen. Det kan vara att säljaren förfalskat ett skriftligt samtycke från maken/makan, eller vid försäljning av lös egendom, att han eller hon lurat köparen att tro att maken/makan givit ett muntligt samtycke.

För att det ska vara ett godtrosförvärv krävs dessutom att den sålda egendomen ska ha överlämnats till köparen på ett sådant sätt att maken inte längre har möjlighet att använda den. Om egendomen inte har överlämnats spelar det ingen roll att köparen var i god tro. Då kan maken/makan få avtalet att återgå även om ägarmaken hade lurat köparen att han eller hon givit samtycke till försäljningen.

© 2025 Justiflex AB. Godkänd för F-Skatt.

Telefon:

Info@justiflex.se

Måndag - fredag 10.00 - 18.00

Lördag 12.00 - 16.00

Våra digitala tjänster kan användas 24/7

FÖLJ OSS

© 2025 Justiflex AB. Godkänd för F-Skatt.