14 mars 2025

Köpa från en privatperson: Steg-för-steg till en lyckad deal

När man köper något av en privatperson gäller köplagen. Köplagen är inte tvingande och kan därför avtalas bort. Säljaren kan därför ge en sämre villkor än lagens bestämmelser och som köpare har man därför inte lika starkt skydd som det skydd konsumentköplagen ger. Privatköp uppkommer framförallt via annonser i exempelvis tidningar och på internet. Men även om man kommer överens med sin granne eller kompis om att köpa exempelvis en bil är det ett privatköp.

Gäller endast varor

Köplagen gäller köp av lös egendom. Med lös egendom menas lösa saker så som bilar, smycken, livsmedel, aktier, värdepapper, bostadsrätt med mera. Köplagen gäller alltså inte köp av fast egendom, det vill säga mark med eller utan byggnader på.

Helst skriftligt avtal

Köpeavtal kan vara muntliga eller skriftliga. Men eftersom köplagen kan avtalas bort är det viktigt att ha ett skriftligt avtal som innehåller allt som köparen och säljaren har kommit överens om. På så vis undviker man också missförstånd och tvister.

Avtalet bör finnas i två exemplar ett till köparen och ett till säljaren. 

Pris och betalning

Säljaren kan egentligen ta ut vilket pris som helst under förutsättning att det finns någon köpare som godtar det. Om inte köparen har säljaren har avtalat om ett pris ska man betala det pris som säljaren begär, om det är rimligt. 

Betalningstidpunkt

När köparen och säljaren träffas personligen och gör upp affären betalar man normalt varan kontant, via swish eller kontoöverföring vid det tillfället. Det kan förekomma att säljaren går med på att köparen får betala vid ett senare tillfälle.

I de fall då varan transporteras till köparen genom exempevis post, kan det vara svårt att komma överens om när betalningen ska göras. 

Köparen vill ju då var säker på att få varan och säljaren vill vara säker på att få betalt. Som köpare bör man inte betala förrän man fått varan eller har ett skriftligt bevis. 

När det gäller egendom av större värde kan det vara ett alternativ att bara göra en delbetaning innan köparen fått varan, trots att köparen har ett skriftligt bevis på köpet.

Ett betalningssätt som används av en varuförmedlare är att köparen betalar köpesumman till en utomstående person som håller inne pengarna till dess att köparen tagit emot varan och godkänt den.

Exempel

Jakob har via en annons på internet kommit överens med Sven att köpa en telefon av honom. Telefonen ska skickas per post.

För att genomföra köpet på ett tryggt och smidigt sätt betalar Jakob köpesumman till annonsföretaget.

Annonsföretaget medelar Sven att pengarna mottagits och Sven skickar då telefonen. När Jakob tagit emot telefonen och godkänt den betalar förmedlaren ut pengarna till Sven.

Betala i tid

Det är viktigt att man betalar för varan senast vid den tidpunkt som köparen och säljaren har kommit överens om. Annars kan säljaren ta ut dröjsmålsränta och ansöka om betalningsföreläggande hos Kronofogdemyndigheten eller gå till domstol. 

Har säljaren inte levererat den obetalda varan kan han eller hon hålla kvar den och kräva att köparen betalar beloppet alternativt häva köpet. Köparen kan också bli tvungen att ersätta säljaren för skada som uppstått på grund av att köparen inte betalat i tid.

Leverans av vara

När köparen och säljaren träffas och gör upp affären får köparen normalt med sig den köpta varan. Vid köp av större varor kan det vara nödvändigt att ordna med transport och hämta varan vid en senare tidpunkt. Transporten bekostas normalt av köparen. Köparen och säljaren måste då komma överens om när han eller hon ska hämta varan.

Gör köparen och säljaren upp affären genom exempelvis telefon eller internet måste de komma överens om hur varan ska levereras innan köparen fått varan.

Överlämnandetidpunkten viktig

Det är viktigt att kunna avgöra när en vara är överlämnad till köparen. Det är nämligen den tidpunkten som är avgörande för om det är säljaren eller köparen som ska stå för kostnader för en köpt vara, vem som ansvarar för varan och om säljaren har levererat varan i rätt tid.

Varan är normalt överlämnad då köparen tagit hand om den, det vill säga när köparen tar den köpta varan med sig från säljaren. Om säljaren ska skicka varan till köparen genom exempelvis post anses varan som överlämnad till köparen då säljaren överlämnar varan till posten.

Ansvar för varan

Säljaren ansvarar för varan fram till dess att den har överlämnats till köparen. Detta innebär att säljaren har ansvaret om varan förstörs, kommer bort eller försämras. Detta gäller även om skadan orsakats av en olyckshändelse, skadegörelse eller skada.

Om varan inte överlämnats i tid och förseningen berorpå köparen går ansvaret över på köparen vid den tidpunkt d varan skulle ha överlämnats.

Exempel 1

Elin ringer på en annons om en tavla som är till salu och köper tavlan. Elin bor 20 mil bort från säljaren så säljaren skickar tavlan via post.

Tavlan kommer dock bort under transporten. Eftersom ansvaret för tavlan övergår från säljaren till köparen då den lämnas till posten måste Elin betala säljaren för Tavlan trots att den försvunnit.

Elin får istället kräva ersättning från posten.

Exempel 2

Peter köper en motorcykel av en privatperson. Peter kan inte ta med sig motorcykeln vid köpet och kommer därför överens med säljaren om att han ska hämta motorcykeln den 10 maj.

  1. Natten mot den 9 maj får säljaren påhälsning av tjuvar som stjäl motorcykeln. Peter behöver inte betala motorcykeln eftersom risken inte hade gått över på honom.
  2. Peter glömmer bort att hämta motorcykeln vid avtalad tid. Tjuvarna slår till natten mot den 14 maj. När Peter kommer den 20 maj måste han betala för motorcykeln eftersom han inte hämtat den på avtalad tid.

Kostnader före överlämnandet

Säljaren ska stå för förvaringskostnader och andra kostnader för varan som kan uppkomma innan överlämnandet såvida man inte kommit överens om något annat.

Om varan inte kan överlämnas i tid på grund av omständigheter som beror på köparen och det därför uppkommit kostnader, är det dock köparen som måste stå för dessa kostnader.

Vad kan köparen kräva vid försenad leverans?

En säljare är försenad med en leverans om han eller hon inte överlämnar varan i rätt tid eller inte levererar den alls. Om köparen inte har betalat varan har köparen rätt att hålla inne med betalningen till dess att varan är levererad.

Köparen har också rätt att kräva att säljaren ska leverera. Men säljaren kan slippa leverera om det är omöjligt, eller om leveransen medför kostnader och arbete som inte står i proportion till säljarens intresse av leveransen.

Är leveransförseningen av väsentlig betydele för köparen har han eller hon rätt att häva köpet.

Drabbas köparen av skada på grund av säljarens försenade leverans har köparen rätt till ersättning (skadestånd) för utgifter och förluster som köparen drabbas av på grund av säljarens dröjsmål.

Exempel

Fredrik köper en båt i Juni. Säljaren ska leverera båten den 1 juli. Fredrik hyr därför en båtplats från och med den 1 juli. Säljaren leverear dock inte båten förrän i augusti.

Eftersom Fredrik på grund av leveransförseningen inte har kunnat utnyttja båtplatsen i juli har han rätt till ersättning från säljaren för den hyran.

Vill köparen häva köpet eller begära skadestånd på grund av säljarens dröjsmål måste köparen meddela detta inom rimlig tid från det att han eller hon fick reda på att säljaren är försenad.

Fel på varan

Vilka fel kan köparen klaga på?

Köpare kan inte reklamera alla slags fel som uppstår på varan. Det är endast fel som funnits vid köpetillfället som säljaren asvarar för. Det är köparen som ska bevisa att varan har ett fel.

Undersök varan noggrant

Köparen bör undersöka varan noggrant före köpet. Säljaren är nämligen inte ansvarig för sådana fel som köparen borde ha upptäckt vid en normal undersökning. Köper man en ny vara i en obruten förpackning måste köparen dock kunna utgå ifrån att den är felfri.

Förutom att undersöka varan bör köparen ställa frågor om varans egenskaper och om den passar till det användningsområde som köparen tänkt sig. Ju noggrannare undersökning och ju fler frågor, desto större ansvar vilar på säljaren.

När anses varan ha ett fel?

En köpt vara ska naturligtvis ha den kvalitet och andra egenskaper som man kommit överens om eller som köparen kan förvänta sig. Har den inte det anses den felaktig. Om parterna inte gjort någon särskild överenskommelse i samband med köpet är varan felaktig om den:

  • Inte är lämplig för det ändamål som varor av samma slag i allmänhet, exempelvis en regnjacka som inte är vattentät
  • Inte är avsedd för det särskilda ändamål som köparen önskat och som säljaren måste ha insett vid köpet, till exempel när köparen klart uttalat vad han eller hon tänker använda varan till
  • Inte har de egenskaper som säljaren lovat vid köpet eller i sin marknadsföring

Josefin har nyligen köpt en kamera som visar sig sakna finesser som säljaren utlovat. Kameran är därför felaktig och Josefin kan reklamera kameran.

Befintligt skick

Det är vanligt att varor som säljs privat säljs i befintligt skick. Med det menas att säljaren friskriver sig från ansvar för fel på varan, det vill säga han eller hon säljer varan som den är.

Exempel

Sofia köper en bil genom en tidningsannons. Säljaren och Sofia kommer överens om att bilen säljs i befintligt skick. Sofia som har undersökt bilen noggrant tycker att hon har gjort ett fynd.

Efter några månader känner hon en dålig lukt i bilen. Sofia låter en bilverkstad undersöka bilen. Det visar sig att det läcker in vatten i bilen och att bilen har flera stora rotskador.

Hade Sofia lyft på mattorna i bilen vid köpet hade hon upptäckt rostangreppen och därmed vattenläckaget. Nu kan hon inte göra så mycket eftersom bilen såldes i befintligt skick.       

Trots att varan säljs i befintligt skick kan säljaren bli ansvarig för vissa fel. En vara som säljs i befintligt skick anses nämligen vara fel om:

  • Varan inte överensstämmer med de uppgifter som säljaren lämnat om varans egenskaper eller användning före köpet, och detta har inverkat på köpbeslutet.
  • Säljaren före köpet undanhållit upplysningar om varans egenskaper eller användningsområde som han eller hon känt till eller anses ha känt till, och som köparen förväntat sig ha blivit informerad om, och detta inverkat på köpbeslutet.
  • Varan är i väsentligt sämre skick än vad köparen kunnat förvänta sig i förhållande till varans pris och andra omständigheter

Kontakta säljaren omedelbart vid fel

När köparen upptäcker att det är fel på varan ska han eller hon klaga (reklamera) så snart som möjligt, annars kan köparen gå miste om rätten att kräva omleverans eller någon annan form av kompensation för felet.

Reklamation av en vara måste göras inom två år efter köpet. Efter två år måste köparen stå för felet.

Vad kan köparen kräva av säljaren

Vid fel på en vara har köparen ett antal möjligheter:

  • Hålla inne betalningen (om köparen inte redan betalat)
  • Kräva att felet avhjälps
  • Kräva en ny vara
  • Kräva prisavdrag
  • Kräva ersättning för reparation
  • Häva köpet
  • Kräva skadestånd

I första hand kan köparen kräva att felet avhjälps, antingen genom reparation eller genom att köparen får en ny felfri vara. Säljaren har alltid rätt att i första hand  åtgärda felet men köparen behöver i allmänhet inte acceptera mer än två försök till lagning av samma fel.

Om säljaren varken reparerar felet eller levererar en ny felfri vara kan köparen kräva prisavdrag. Som en sista utväg kan köparen häva köpet. Med att köpet hävs menas att avtalet går tillbaka, det vill säga säljaren får tillbaka varan och köparen får tillbaka pengarna.

För att köparen ska ha rätt att häva köpet krävs att felet är av väsentlig betydelse för dig. När man bedömer felets betydelse tar man hänsyn till vad som är väsentligt för köparen, inte felets betydelse i allmänhet.

Köparen kan kräva skadestånd för de utgifter och förluster som han eller hon drabbats av på grund av felet på varan. Köparen kan också få ersättning för skada på annan egendom som tillhör köparen eller hans eller hennes familj, exempelvis om tvättmaskinen läcker vattnet och skadar golvet. 

Det är bara skadestånd som går att kombinera med någon av de övriga påföljderna.

© 2025 Justiflex AB. Godkänd för F-Skatt.

Telefon:

Info@justiflex.se

Måndag - fredag 10.00 - 18.00

Lördag 12.00 - 16.00

Våra digitala tjänster kan användas 24/7

FÖLJ OSS

© 2025 Justiflex AB. Godkänd för F-Skatt.