16 mars 2025
Äktenskapsförord används för att omvandla makars tillgångar till giftorättsgods eller enskild egendom, eller för att upphäva tidigare bestämmelser om egendom. Äktenskapsförordet ändrar däremot inte på vem som äger den egendom som omfattas av äktenskapsförordet.
Äktenskapsförord kan inte användas för att avtala om hur skulder ska fördelas mellan makarna.
Men om en skuld är kopplad till en viss sak som är enskild egendom ska skulden vid en senare bodelning först räknas av från den ägande makens enskilda egendom. Så på ett vis är äktenskapsförordet också ett sätt för makarna att fördela skulder mellan sig.
Ett äktenskapsförord kan skrivas innan parterna ingår äktenskap. Äktenskapsförordet gäller då från och med den dag det lämnas in till Skatteverket för registrering men blir tillämpligt först då äktenskapet ingåtts.
De flesta makar har inte äktenskapsförord och de som funderar på att skriva ett sådant bör först noga göra klart för sig vad de vill uppnå med äktenskapsförordet innan de beslutar sig för att skriva ett. Många vill uppnå följande med sina äktenskapsförord:
Ett äktenskapsförord måste uppfylla vissa formella krav för att vara giltigt. Det måste bland annat vara skriftligt och registreras hos Skatteverket. Däremot finns inget krav på att äktenskapsförordet ska vara bevittnat för att gälla.
Båda makarna måste underteckna äktenskapsförordet. Om endast den ena maken har undertecknat äktenskapsförordet är det inte bindande för någon av makarna.
Detsamma gäller om det finns någon annan formell brist i äktenskapsförordet. Makarnas namn, personnummer och hemvist bör framgå av äktenskapsförordet.
Ett äktenskapsförord gäller från den dag det lämnas in till Skatteverket. Äktenskapsförordet ska därmed gälla vid en bodelning mellan makarna. Därför måste det lämnas in senast vid den kritiska tidpunkten för bodelning. Vilken dag som är kritisk tidpunkt styrs av vilken slags bodelning som ska göras mellan makarna. Det är:
Äktenskapsförord som upprättas före giftermålet och lämnas in inom en månad från giftermålet gäller dock redan från äktenskapets ingående. Äktenskapsförordet gäller till dess det ändras eller upphävs genom ett nytt äktenskapsförord.
I princip kan makarna fritt bestämma vad äktenskapsförordet ska omfatta. Makarna får själva välja om båda två eller endast en av dem ska ha enskild egendom. En bestämmelse att egendom ska vara enskild kan gälla:
Det finns dock vissa begränsningar i rätten att fritt bestämma innehållet i ett äktenskapsförord. Makarna kan exepelvis inte skriva att egendom som tillhör den ena maken ska vara den andres enskilda egendom. I så fall måste de först göra en bodelning eller en gåva.
Makarna får inte ställa upp villkor för i vilka situationer äktenskapsförordet ska vara giltigt. Därför kan man inte skriva att äktenskapsförordet endast gäller vid skilsmässa eller om makarna får gemensamma barn i äktenskapet.
Det går inte heller att lägga in omförhandlingsklausuler eller tidsbegränsningar för hur länge äktenskapsförordet ska gälla. Det finns dock inget som hindrar att en make ställer krav, exempelvis på kontant betalning, för att han eller hon ska gå med på att skriva under äktenskapsförordet.
Om bodelningsresultatet blir orimligt mot en make på grund av ett äktenskapsförord kan maken kräva att äktenskapsförordet jämkas. En jämkning av äktenskapsförordet innebär att egendom som är en makens enskilda enligt äktenskapsförordet ska behandlas som giftorättsgods i bodelningen. Det innebär att värdet av egendomen ska tas med i bodelningen.
En jämkning får aldrig gå längre än att orimliga resultatet upphör. Det innebär att domstolen inte jämkar bort hela äktenskapsförordet om det räcker med att enskild egendom upp till ett visst värde ska behandals som giftorättsgods i bodelningen.
Det räcker inte med att ena maken förlorar på att äktenskapsförordet gäller. För att äktenskapsförordet ska kunna jämkas krävs att det är orimligt med hänsyn till
Dessa grunder ska vägas samman i en helhetsbedömning av om bodelningen leder till ett orimligt resultat.
En orsak till jämkning kan vara att den ena maken övertalar den andra att skriva under ett orättvist äktenskapsförord genom någon form av illojal förhandlingsteknik.
En annan omständighet som kan leda till jämkning är att det gått lång tid från det att äktenskapsförordet skrevs till att det tillämpas.
Det kan ha hänt en hel del saker under tiden, exempelvis att ena maken gjort ett aktieklipp, fått ett stort arv eller vunnit miljoner på lotto.
Jennifer och Fredrik skriver ett äktenskapsförord där makarnas samtliga tillgångar är deras respektive enskilda egendom. Äktenskapsförordet skrevs 2010 och makarna tar ut skilsmässa 2025.
Fredrik vinner 2 miljoner kronor på lotto 2020.
Fredriks miljonvinst är inte något som makarna kunde förutse när äktenskapsförordet skrevs. Enbart det faktum att Fredrik har mer pengar vid skilsmässan än man kunnat ana utgör dock inte ett skäl för jämkning. Jennifer har ju fortfarande lika mycket eller litet pengar efter skilsmässan.
Om man bygger ut exemplet så att Jennifer råkar ut för en trafikolycka 2019 och blir förtidspensionär kan det finnas grund för jämkning av äktenskapsförordet.
“Senare inträffade omständigheter” talar då för en jämkning. Funktionshindret försvårar Jennifers möjligheter att försörja sig i framtiden. Om makarna när de skrev äktenskapsförordet utgick från förutsättningen att de båda hade lika goda försörjningsmöjligheter kan Jennifers olycka innebära att en grundläggande förutsättning för att skriva äktenskapsförord har brustit.
Efter skadan har Jennifer inte längre lika goda möjligheter som Fredrik att klara sin försörjning.
Telefon:
Info@justiflex.se
Måndag - fredag 10.00 - 18.00
Lördag 12.00 - 16.00
Våra digitala tjänster kan användas 24/7
Telefon:
Info@justiflex.se
Måndag - fredag 10.00 - 18.00
Lördag 12.00 - 16.00
Våra digitala tjänster kan användas 24/7