20 mars 2025

Framtidsfullmakt: Regler och tips för fullmaktshavarens roll

En framtidsfullmakt är som andra fullmakter och handlar om tre parter: Den som ger fullmakten (fullmaktsgivaren) låter någon annan (fullmaktshavaren) ta hand om saker för fullmaktsgivarens räkning. Fullmaktshavaren kan då ingå avtal eller andra rättsliga handlingar med en tredje person i fullmaktsgivarens namn och för hans eller hennes skull.

Förtroendefullt förhållande

För att en fullmakt ska fungera behövs förtroende mellan den som ger fullmakten (fullmaktsgivaren) och den som får den (fullmaktshavaren). När det gäller framtidsfullmakter blir detta förtroende extra viktigt. En framtidsfullmakt börjar användas först när fullmaktsgivaren inte längre kan fatta egna beslut.

Till skillnad från vanliga fullmakter kan fullmaktsgivaren då inte själv kontrollera vad fullmaktshavaren gör. Därför måste fullmaktsgivaren redan från början tänka noga på om han eller hon verkligen litar på den personen.

Fullmaktsgivaren behöver vara säker på att fullmaktshavaren i framtiden, när han eller hon inte längre kan bestämma själv, kommer att ta hand om hans eller hennes intressen på bästa sätt.

Valet av person

Fullmaktshavaren är den person som fullmaktsgivaren själv väljer för att han eller hon litar på just den personen. Det är en av de stora skillnaderna mellan en framtidsfullmakt och att få hjälp av en god man eller förvaltare. Genom att noga välja rätt fullmaktshavare kan fullmaktsgivaren känna sig trygg med att hans eller hennes ärenden sköts av någon som passar för uppdraget.

Därför är det viktigt att fullmaktsgivaren får tid och möjlighet att tänka igenom valet ordentligt. Fullmaktsgivaren måste kunna lita på fullmaktshavaren, oavsett om det är någon nära, som en vän eller släkting, eller någon som väljs för att han eller hon har särskilda kunskaper som behövs.

En eller flera fullmaktshavare

Det kan vara bra, eller till och med nödvändigt, att fullmaktsgivaren utser fler än en fullmaktshavare. Frågan om flera fullmaktshavare är viktig och något som en rådgivare måste ta upp med fullmaktsgivaren när fullmakten skrivs. Det handlar om två olika frågor.

Den första frågan är om fullmaktsgivaren vill ha flera fullmaktshavare som arbetar samtidigt när fullmakten används. Det kan vara smart om fullmakten täcker olika områden, till exempel om en person är bäst på att hantera personliga frågor och en annan är bättre på ekonomiska frågor. Då kan fullmaktsgivaren dela upp ansvaret mellan dem.

Det går också att låta flera fullmaktshavare dela på samma ansvar inom ett område. Det kan passa om fullmaktsgivaren till exempel vill att flera av hans eller hennes barn ska ta hand om samma uppgifter som fullmaktshavare.
 
Den andra frågan handlar om det ska finnas en eller flera fullmaktshavare som tar över efter varandra. Oftast är svaret ja. Det är nästan alltid bra, eller till och med nödvändigt, att utse ersättare i turordning, så kallade subsidiära fullmaktshavare.
 
Eftersom en framtidsfullmakt är personlig och bara kan ges till en fysisk person, och eftersom man inte vet exakt när den börjar användas, måste fullmaktsgivaren tänka på att den första fullmaktshavaren kanske inte kan eller vill ta på sig uppdraget när det blir aktuellt.
 
Därför är det klokt att i framtidsfullmakten skriva in en reservplan med en eller flera ersättare.
© 2025 Justiflex AB. Godkänd för F-Skatt.

Telefon:

Info@justiflex.se

Måndag - fredag 10.00 - 18.00

Lördag 12.00 - 16.00

Våra digitala tjänster kan användas 24/7

FÖLJ OSS

© 2025 Justiflex AB. Godkänd för F-Skatt.