22 mars 2025

Fullmakt för nybörjare: Läs och förstå på 3 minuter

En fullmakt betyder att någon får rätt att göra vissa saker (rättshandlingar) för en annan persons räkning. Den som ger fullmakten kallas fullmaktsgivare eller huvudman, och den som använder fullmakten kallas fullmaktshavare eller fullmäktig.

Muntlig eller skriftlig

En fullmakt behöver oftast inte vara skriftlig, men det är bättre att ha den på papper.

En muntlig fullmakt ges genom att man berättar för fullmaktshavaren, motparten eller någon annan att fullmaktshavaren har rätt att sköta vissa saker för huvudmannen.

En skriftlig fullmakt ges genom att man lämnar över ett dokument som huvudmannen har skrivit under, där det står vad fullmaktshavaren får göra.

Begränsad (enkel) eller obegränsad (generalfullmakt)

En fullmakt kan handla om nästan vad som helst. Den kan vara begränsad och bara gälla en specifik sak, till exempel att ta ut 2 000 kronor från huvudmannens bankkonto. Sådan kallas enkel fullmakt.

Om fullmakten täcker allt som huvudmannen själv kan göra är den obegränsad. En obegränsad fullmakt kallas generalfullmakt.

Behörighet och befogenhet

Två viktiga ord när det gäller fullmakter är behörighet och befogenhet. Behörighet är vad fullmaktshavaren får göra enligt själva fullmakten, alltså vad som står skrivet i den. Befogenhet är vad fullmaktshavaren faktiskt får göra utifrån huvudmannens instruktioner.

Det är viktigt att tänka på att de som möter fullmaktshavaren vanligtvis bara ser behörigheten, inte befogenheten. Därför måste fullmakten skrivas noggrant, och man bör lita på den person man ger fullmakten till.

Tidsbegränsad

Fullmaktens giltighetstid kan begränsas i avtalet genom att man sätter ett slutdatum.

Om fullmakten inte ska ha någon tidsgräns kan man skriva att den gäller tillsvidare, eller så skriver man inget alls om giltighetstid.

Återkallelse av fullmakt

Fullmaktsgivaren kan alltid själv ta tillbaka fullmakten, även om den har ett slutdatum.

Först berättar man för fullmaktshavaren att fullmakten är slut. Fullmakten räknas som upphävd när fullmaktshavaren fått det muntliga beskedet. För säkerhets skull kan fullmaktsgivaren också skicka ett skriftligt meddelande om att fullmakten inte gäller längre.

Skriftliga fullmakter tas tillbaka genom att fullmaktsgivaren tar dokumentet eller förstör det. Fullmaktshavaren måste lämna tillbaka en skriftlig fullmakt om fullmaktsgivaren ber om det.

Om fullmakten har getts genom att fullmaktsgivaren berättat för en annan part, som en bank eller leverantör, att någon har rätt att agera för honom, ska samma part meddelas när fullmakten tas tillbaka. Om fullmakten annonserats i en tidning ska återkallelsen också göras i samma tidning.

Huvudmannens död, konkurs m.m

En fullmakt slutar inte gälla automatiskt när fullmaktsgivaren dör, utan först när det är klart vem som tar hand om dödsboet. Det tar tid för de efterlevande att sätta sig in i den dödes affärer. Men om fullmakten handlar om att köpa något för fullmaktsgivarens eget bruk, slutar den gälla direkt vid dödsfallet.

Om fullmaktsgivaren går i konkurs eller blir omyndigförklarad blir fullmakten begränsad. Fullmaktshavaren kan aldrig få mer rättigheter än vad fullmaktsgivaren själv har. Vid konkurs får fullmaktsgivaren inte längre bestämma över sina tillgångar, och då kan han eller hon inte ge en fullmakt till någon annan för att komma runt det.

© 2025 Justiflex AB. Godkänd för F-Skatt.

Telefon:

Info@justiflex.se

Måndag - fredag 10.00 - 18.00

Lördag 12.00 - 16.00

Våra digitala tjänster kan användas 24/7

FÖLJ OSS

© 2025 Justiflex AB. Godkänd för F-Skatt.