26 mars 2025

Hur skapar du en framtidsfullmakt: Enkel vägledning

Regler för att skriva en framtidsfullmakt finns i 3-5 §§ i framtidsfullmaktslagen. Där står krav på behörighet, form och innehåll. En framtidsfullmakt är ett hjälpmedel för den som inte kan fatta beslut längre, t.ex. vid sjukdom, men det är också en typ av fullmakt som fullmaktsgivaren bestämmer över innan han eller hon blir beslutsoförmögen. Den liknar andra fullmakter, men används först senare och måste vara skriftlig.

Åldersgräns

För att skriva en framtidsfullmakt behöver du uppfylla två viktiga krav. Först och främst måste du vara minst 18 år gammal. Dessutom måste du kunna ta hand om dina egna ärenden, alltså ha förmågan att fatta dina egna beslut. Om du är över 18 och klarar av detta, kan du använda en framtidsfullmakt för att själv välja vem som ska hjälpa dig med dina ärenden i framtiden, om du någon gång inte längre kan göra det själv.

Det finns dock en viktig detalj att tänka på. Om du redan innan du fyllde 18 inte kunde fatta egna beslut, och det fortfarande är så även efter att du blivit vuxen, då går det inte att skriva en framtidsfullmakt. I så fall kan du inte använda detta sätt för att bestämma vem som ska ta hand om dina ärenden senare i livet.

Men även om en framtidsfullmakt inte är ett alternativ, finns det andra lösningar. Du kan få hjälp av en god man eller förvaltare som samhället utser för att sköta dina ärenden åt dig. På så sätt får du ändå det stöd du behöver.

Beslutsförmåga

I lagen om framtidsfullmakter finns ett särskilt krav som kallas för habilitetskrav (beslutsförmåga). Det betyder att den som vill skriva en framtidsfullmakt måste ha förmågan att själv ta hand om sina egna ärenden. Med andra ord måste personen ha beslutsförmåga när fullmakten skapas för att den ska vara giltig. Det här kravet är unikt för just framtidsfullmakter.

Tanken är enkel: när du skriver fullmakten måste du vara klar i huvudet och kunna fatta dina egna beslut. Men själva poängen med en framtidsfullmakt är att den ska användas senare – när du inte längre har den förmågan, till exempel på grund av ålder eller sjukdom. Så beslutsförmågan behövs alltså bara i början, vid upprättandet, medan det är avsaknaden av den som gör att fullmakten kan börja gälla och någon annan kan ta över dina ärenden.

Formkrav

En framtidsfullmakt är ett dokument som låter någon annan ta hand om dina ärenden om du i framtiden inte kan göra det själv, till exempel på grund av sjukdom eller ålder. För att det ska vara giltigt finns det några viktiga regler som måste följas:

  • Den ska vara skriftlig. Det betyder att fullmakten måste skrivas ner på papper – det räcker inte med ett muntligt avtal.
  • Du måste skriva under med vittnen. Du som ger fullmakten (fullmaktsgivaren) ska skriva under dokumentet medan två vittnen är med samtidigt. Eller så kan du visa dem din underskrift och säga att det är du som har skrivit under.
  • Vittnena ska veta vad det handlar om. De måste förstå att dokumentet är en framtidsfullmakt, och de ska också skriva sina namn på det för att bekräfta det.
  • Den som får fullmakten får inte vara vittne. Personen som ska använda fullmakten (fullmaktshavaren) kan inte vara ett av vittnena – det är för att undvika problem.

Det är viktigt att en framtidsfullmakt görs på rätt sätt av flera anledningar:

  1. Den påverkar ditt liv. En framtidsfullmakt kan bestämma mycket om hur ditt liv blir, både när det gäller privata saker och pengar. Därför måste den vara ordentligt gjord.
  2. Du kan inte ändra den senare. När fullmakten används i framtiden kan du inte längre kolla eller styra över den. Då är det viktigt att allt är klart från början.
  3. Den skyddar mot missbruk. Om det är svårt att göra en framtidsfullmakt minskar risken att någon använder den på ett felaktigt sätt.
  4. Den kan användas långt senare. Det kan gå många år innan fullmakten behövs. Därför måste det finnas tydliga bevis på vad du ville när du skrev den.

Materiella krav

Av en framtidsfullmakt ska det framgå: 

  1. Att det är fråga om en framtidsfullmakt.
  2. Vem eller vilka som är fullmaktshavare.
  3. Vilka angelägenheter fullmakten omfattar. 
  4. Vilka övriga frågor som gäller.

För det första måste det vara tydligt att dokumentet är en framtidsfullmakt. Det är ganska enkelt att fixa – du kan till exempel skriva “Framtidsfullmakt” som rubrik eller göra det klart i texten att det handlar om en framtidsfullmakt. Det här kravet är självklart och lätt att uppfylla.

För det andra måste det stå vem eller vilka som är fullmaktshavare, alltså den eller de personer som ska sköta dina ärenden. Det ska vara fysiska personer, inte företag eller organisationer. Du kan välja en fullmaktshavare eller flera, beroende på vad du vill.

För det tredje ska det framgå vilka ärenden fullmakten gäller. Det här är viktigt eftersom framtidsfullmakten kan handla om dina personliga angelägenheter, som beslut om vård, eller ekonomiska angelägenheter, som att hantera dina pengar. Den kan också gälla både och – det bestämmer du själv.

För det fjärde måste du skriva in vilka andra villkor som ska gälla. Här kan du ange olika saker, till exempel om du har flera fullmaktshavare och i så fall hur deras uppgifter ska delas upp. Du kan också bestämma om fullmaktshavaren får ge gåvor eller ska få arvode, alltså betalning för sitt arbete. En annan sak att tänka på är om du vill ha en granskare, någon som kollar att fullmaktshavaren sköter allt rätt och kanske till och med kan ta tillbaka fullmakten om det behövs. Alla villkor du vill ha med ska skrivas ner i framtidsfullmakten så att det blir tydligt för alla.

Sammanfattningsvis är en framtidsfullmakt ett sätt att planera för framtiden. Genom att tydligt ange att det är en framtidsfullmakt, vem som ska hjälpa dig, vilka ärenden det gäller och vilka villkor som gäller, blir det klart vad som ska hända om du en dag inte kan ta hand om dina egna angelägenheter.

© 2025 Justiflex AB. Godkänd för F-Skatt.

Telefon:

Info@justiflex.se

Måndag - fredag 10.00 - 18.00

Lördag 12.00 - 16.00

Våra digitala tjänster kan användas 24/7

FÖLJ OSS

© 2025 Justiflex AB. Godkänd för F-Skatt.