11 april 2025

Att Gifta Sig – Vad du behöver veta om äktenskapets juridik

Att gifta sig är stort – oavsett om det är för kärleken, traditionen eller tryggheten. Sedan 1 maj 2009 kan alla par i Sverige, oavsett kön, säga “ja” till varandra enligt äktenskapsbalken. Men vad innebär det egentligen att vara gift, juridiskt sett? På Justiflex vill vi hjälpa dig förstå vad äktenskapet betyder för din ekonomi och framtid. I det här inlägget går vi igenom reglerna, varför ett äktenskapsförord kan vara smart och hur vi kan stötta dig i att planera rätt.

Vem kan gifta sig – och hur går det till?

För att gifta sig i Sverige måste du vara 18 år. Är du yngre kan du ansöka om dispens hos Skatteverket, men det är ovanligt. Innan vigseln krävs en hindersprövning hos Skatteverket – en koll för att se att inget stoppar äktenskapet, som att du redan är gift eller nära släkt med din partner.

Äktenskapet – ett juridiskt avtal

Äktenskapsbalken börjar med fina ord: “Makar ska visa varandra trohet och hänsyn.” Men det är mer än romantik – det är ett avtal. När du gifter dig säger du ja till regler om ekonomi, arv och ansvar.
 
För unga par som bygger ett liv tillsammans passar det ofta bra. Men träffas ni senare i livet, kanske med barn från tidigare relationer, kan reglerna kännas mindre självklara. Vill du hålla isär kärlek och pengar? Då är ett äktenskapsförord lösningen.

Giftorätt – vad betyder det?

Som gift äger du fortfarande dina egna saker, men du får giftorätt i din partners egendom – förutom det som är enskilt. Giftorätt innebär att vid skilsmässa eller dödsfall delas värdet av allt giftorättsgods lika efter att skulder räknats av. Det kallas bodelning och kan göras under äktenskapet, vid skilsmässa eller när en make dör.
 
Men allt delas inte. Enskild egendom – som arv eller gåvor med villkor om att det ska vara enskilt – hålls utanför. Samma gäller personliga saker som kläder eller pensionsrättigheter i det orangea kuvertet. På Justiflex AB vi till att du vet vad som delas och inte, så du slipper överraskningar.

Varför ett äktenskapsförord?

Vill du skydda dina tillgångar? Skriv ett äktenskapsförord. Det är ett avtal där ni bestämmer att viss eller all egendom ska vara enskild och inte delas vid bodelning. Kanske vill du att ditt fritidshus eller framtida arv stannar hos dig? Då fixar ni det med ett förord. Det måste vara skriftligt, signerat av er båda och registrerat hos Skatteverket.
 
Säg att du äger en villa värd 3 miljoner och din partner har mindre. Utan förord delas värdet lika vid skilsmässa. Med ett förord kan du behålla villan själv. På Justiflex skriver vi förord som passar era önskemål – och vi påminner dig om att hålla enskilda pengar på ett separat konto för att undvika sammanblandning.

Enskild egendom – så funkar det

Egendom kan bli enskild på flera sätt: genom äktenskapsförord, gåva eller testamente med villkor, eller försäkringar där utbetalningen är enskild. Säljer du en enskild båt och köper en bil? Bilen blir också enskild – så länge du kan visa att pengarna kom från båten. Det betyder kvitton och separata konton. Blandar du in giftorättspengar kan det bli knepigt. 

Rådighetsinskränkningar – vad du inte får göra

Som gift har du inte full frihet över din egendom. Äger du er gemensamma bostad? Du kan inte sälja, pantsätta eller hyra ut den utan din partners godkännande – även om den är enskild via äktenskapsförord. Samma gäller bohag som möbler. För andra fastigheter som är giftorättsgods krävs också samtycke. Det skyddar er båda och hemmet.

Underhållsskyldighet – lika standard

Makar ska försörja varandra efter förmåga, så ni lever på samma nivå. Tjänar den ena mer? Den får bidra mer. Om en make blir sjuk och inte kan hantera ekonomin kan den andra få tillgång till konton för familjens skull – men det kräver bankens okej. Bättre då att ha ett gemensamt “och/eller-konto”. Fullmakter funkar inte om en make tappar förmågan att fatta beslut.

Skilsmässa – vad händer då?

Vill ni skiljas? Är ni överens och saknar barn under 16 går det snabbt. Har ni barn eller om bara en vill skiljas blir det sex månaders betänketid. Efter skilsmässan delas giftorättsgodset, men ni försörjer er själva. I undantagsfall kan en make få tidsbegränsat underhåll, som om en hemmaförälder behöver tid att komma igång med jobb. 

Varför välja Justiflex?

Att gifta sig är enkelt – tills juridiken kommer in. Med oss får du koll på äktenskapsbalken, från hindersprövning till bodelning. Vi skriver äktenskapsförord, testamenten och ger råd så att du kan njuta av äktenskapet utan oro. Vårt jobb är att göra juridiken begriplig och trygg, oavsett om du vill skydda tillgångar eller planera för framtiden.

Kontakta oss för en trygg start

Äktenskapet är mer än en vigsel – det är ett juridiskt steg. Vi ser till att du vet vad du säger “ja” till och hur du skyddar det som är ditt. Hör av dig för en kostnadsfri första pratstund – vi gör det enkelt att planera smart. Kontakta oss idag och låt oss hjälpa dig bygga en säker framtid som gift!
© 2025 Justiflex AB. Godkänd för F-Skatt.

Telefon:

Info@justiflex.se

Måndag - fredag 10.00 - 18.00

Lördag 12.00 - 16.00

Våra digitala tjänster kan användas 24/7

FÖLJ OSS

© 2025 Justiflex AB. Godkänd för F-Skatt.