2 maj 2024
En fullmakt är en handling som ger fullmaktshavaren behörighet att handla i fullmaktsgivarens namn för dennes räkning gentemot tredje man. Den som lämnar en fullmakt brukar kallas fullmaktsgivare (eller huvudman) och den som får fullmakten brukas kallas fullmaktshavare (eller fullmäktig).
Bestämmelser om fullmakter finns i 2 kap. avtalslagen (1915:218). I 10 § 1 st. avtalslagen framgår vad som krävs för att fullmaktsgivaren ska bli bunden gentemot tredje man av fullmaktshavarens rättshandlingar. Det finns olika typer av fullmakter. Här är några exempel:
En ställningsfullmakt uppkommer när någon kan förväntas ha rätt att företräda någon annan på grund av sin ställning. Det är normalt personer med vissa anställningar som har ställningsfullmakt att fatta beslut. Behörigheten följer då av vad personer med den anställningen brukar ha rätt att besluta om. Butiksanställda har exempelvis rätt att sälja de saker som finns i butiken och en inköpschef på ett företag kan förväntas ha rätt att köpa in saker till företaget.
Det behövs ingen särskild fullmakt för att den anställde ska ha rätt att företräda arbetsgivaren utan behörigheten följer av anställningen. Det finns dock vissa gränsfall. En butiksanställd har inte nödvändigtvis rätt att ge rabatter och en inköpschefs rätt att köpa in saker till företaget kan vara begränsad.
Om uppgörelsen går utöver vad som följer av ställningsfullmakten är arbetsgivaren (huvudmannen) inte bunden av den. Det kan därför vara klokt för, i detta fall, den butiksanställde och inköpschefen att vända sig till någon person högre upp på företaget, om de är tveksamma till om ställningsfullmakten täcker vad som följer av anställningen.
Vad en person som innehar ställningsfullmakt kan göra med bindande verkan för huvudmannens räkning beror givetvis på ställningens karaktär. Ju självständigare och högre position fullmaktshavaren har i fullmaktsgivarens organisation, desto större omfattning har också ställningsfullmakten, och vice versa.
En toleransfullmakt uppkommer när huvudmannen tidigare har godtagit att någon har företrätt honom eller henne utan att ha någon fullmakt. Då kan huvudmannen/arbetsgivaren bli bunden av senare uppgörelser av samma slag. Det förutsätter dock att motparten tror att han eller hon har haft att göra med behörig person eftersom han eller hon känner till de tidigare uppgörelserna.
Bert har som butiksanställd inte ställningsfullmakt att göra några inköp. Trots detta har han gjort regelbundna inköp från en leverantör.
Linnea som äger butiken har betalat inköpen utan att slå näven i bordet. Genom Linneas beteende har Bert fått en toleransfullmakt att göra inköp för butikens räkning.
En annan variant är en s.k. kombinationsfullmakt som innehåller delar av dels ställningsfullmakt, dels toleransfullmakt. Här handlar huvudmannen på ett sådant sätt att tredje man får intrycket att han eller hon har att göra med en behörig mellanman. Toleransfullmakt och kombinationsfullmakt är inte reglerade i avtalslagen utan vägledning får hämtas från rättsväsendet och från juridiska läroböcker och tidskrifter.
Det finns i huvudsak inga krav på att en fullmakt ska vara skriftlig även om det är att rekommendera. Fullmakten kan lämnas muntligen genom att huvudmannen talar om för fullmaktshavaren eller motparten eller någon utomstående att fullmaktshavaren får företräda huvudmannen i vissa eller alla angelägenheter.
En skriftlig fullmakt lämnas genom att huvudmannen överlämnar ett skriftligt och av honom eller henne undertecknat dokument som innehåller en formulering om vad fullmaktshavaren får göra.
En fullmakt att köpa eller sälja fast egendom ska vara skriftlig. Den ska dessutom klart ange att den kan användas vid fastighetsöverlåtelse. Detta framgår av 27 § avtalslagen och rättsfall Svea hovrätt mål 8850–08.
En fullmakt kan avse i stort sett vad om helst. Den kan vara begränsad och avse en enda åtgärd som att ta ut 1 000 kr från fullmaktsgivarens bankkonto. Fullmakten kan också avse alla åtgärder som fullmaktsgivaren själv får göra. Den är då obegränsad. En obegränsad fullmakt brukar kallas generalfullmakt.
Härmed befullmäktigar jag Emma Svensson, Birger Jarlsgatan 108, 114 20 Stockholm, att under tiden 1 juni 2024 till och med 15 juni 2024 för min räkning kvittera alla försändelser som kan komma till mig.
Örebro den 15 maj 2024
Erik Larsson, Fakultetsgatan, 701 82 Örebro
Härmed bemäktigar jag Emma Svensson, Birger Jarlsgatan 108, 114 20 Stockholm att under tiden 1 juni 2024 till och med 15 juni 2024 i mitt namn och för min räkning företräda mig i alla angelägenheter som angår mig och bevaka min rätt.
Örebro den 15 maj 2024
Erik Larsson, Fakultetsgatan, 701 82 Örebro
Våra öppettider
Måndag - fredag 10.00 - 18.00
Lördag 12.00 - 16.00
E-postadress:
Info@justiflex.se
010 – 555 87 49