...

5 maj 2024 

GÅVOBREV
Lorem Ipsum is simply dumy text of the printing typesetting industry lorem ipsum.

Önskar du ge en gåva till någon? Viktiga fakta om gåvobrev

Den viktigaste lagen som rör gåva av lös egendom är lagen (1936:83) angående vissa utfästelser om gåva (gåvolagen). Lagen avser att reglera under vilka förutsättningar ett löfte om gåva har rättslig verkan och när gåva av olika slags egendom är fullbordad. Gåvolagen syftar inte till att reglera alla slags gåvor utan endast föremål såsom pengar, lösöre, muntliga och skriftliga fordringar, aktier och värdepapper av visst slag.  

Huvudregeln att löfte om gåva inte är bindande

Inledningsvis ska poängteras att ett erbjudande eller löfte att i framtiden ge bort lös egendom inte är bindande (1 § 1 st. Gåvolagen). Givaren blir inte bunden förrän själva gåvan fullbordas. Gåvan fullbordas genom att egendomen överlämnas till gåvotagaren. Om givaren ångrar sitt erbjudande innan gåvan överlämnats kan han eller hon helt utan vidare låta bli att fullborda gåvan. Till stöd för principen att löfte om gåva inte är bindande för den som avgett löftet brukar man säga: 

  • Att man bör skydda en person mot att bli bunden av förhastade gåvolöften. 
  • Att man vill förhindra tvister om att bindande löfte inte medför någon omedelbar uppoffring. 
  • Att man bör skydda gamla människor eller annars viljesvaga personer mot påtryckningar som de kan ha svårt att motstå. 
  • Att man bör skydda givarens borgenärer/familj från att ge bort egendom utan att få betalt för egendomen.  

Gåvolöfte kan vara bindande

Det finns dock undantagsfall då ett gåvolöfte är bindande. Är löftet gjort i skrift av givaren undertecknad handling, som överlämnats till gåvotagaren, eller om erbjudandet gjorts mera offentligt (exempelvis på en 50-årsmiddag eller vid ett sammanträde med kommunfullmäktige), är givaren bunden av sitt löfte och gåvotagaren kan kräva att gåvan överlämnas. 

Utfästelse om gåva av lös egendom är också bindande mot den som lämnar den om den görs i skuldebrev eller annan handling som blivit överlämnad till gåvotagaren eller om omständigheterna vid utfästelsens tillkomst utmärker att den var avsedd att komma till allmänhetens kännedom.  

Vid gåvor utfärdas ofta gåvobrev som bland annat ska visa att gåvotagaren inte är skyldig vare sig att lämna tillbaka eller betala det han eller hon fått. Lagtexten nämner dock i första hand inte sådana gåvobrev utan skuldebrev.  

Hur uppkommer en bindande gåva?

Om gåvobrev utfärdas blir förklaringen bindande för givaren först då den överlämnas till gåvotagaren eller representant för denne under sådana omständigheter att mottagaren av förklaringen förstår dess innebörd. Några särskilda formaliteter behöver inte iakttas.  

Avtalet kan således mycket väl vara muntligt, och det är också det vanligaste, om gåvan inte avser större belopp eller värden. Ett gåvobrev som blir liggande hos givaren är dock inte giltigt. 

Viktigt att tänka på

  • Om givaren vill att gåvan ska vara mottagarens enskilda egendom eller att gåvan inte ska räknas som förskott på arv är det för bevisningens skull lämpligt med en skriftlig gåvohandling. Genom överlämnandet är gåvotagaren också – som huvudregel – skyddad mot anspråk från givarens borgenärer. Gåvan behöver alltså inte registreras eller liknande. 
  • En gåva av bostadsrätt blir fullbordad genom att föreningen underrättas om gåvan 1 § 2 st. gåvolagen. 
  • Naturligtvis kan en givare lämna en gåva till någon efter sin död men om mottagaren ska kunna göra gåvan gällande efter givarens död måste den för sin giltighet ges i form av ett testamente. Det är således inte längre fråga om en gåva utan ett testamentariskt förordnande. 
  • En gåvoutfästelse kan också bli ogiltig, antingen helt eller delvis, om den kränker efterlevande makes eller arvingars arvsrätt. 

Fullbordande av gåva

  • Gåva av pengar och lösöre fullbordas genom att objektet överlämnas till gåvotagaren. Det är möjligt att fullborda gåva av pengar eller annan lös egendom genom att sätta in pengar på ett konto i gåvotagarens namn, respektive överlämna egendomen till förvaring hos en bank, kreditmarknadsföretaget eller ett företag som driver verksamhet om inlåningsverksamhet. 
  • Givaren kan behålla en bankbok som ställts ut i gåvotagarens namn. En förutsättning för att gåvan ska anses fullbordad är att givaren inte behåller rätten att disponera över det insatta. 
  • Gåva av aktier i form av aktiebrev eller löpande skuldebrev fullbordas genom att gåvotagaren får handlingen i sin besittning (registreras). 
  • Gåva av onoterade aktier fullbordas genom att aktiebrev överlämnas till gåvotagaren. 
  • Gåva av enkelt skuldebrev eller annan motsvarande fordran fullbordas genom denuntiation (underrättelse om ändrade ägarförhållanden). 

Behöver mottagaren acceptera gåvan?

Det finns inget tvång att motta en gåva, inte ens om denna är helt utan förpliktelse för mottagaren. Den avsedda gåvotagaren vill kanske inte dra på sig en tacksamhetsskuld mot givaren, eller så vill han eller hon inte ha de kostnader eller det besvär som ägandet medför. Genom att förklara sig inte vilja motta gåvan kan han eller hon göra gåvoförklaringen overksam. En uttrycklig accept av gåvan krävs om gåvan medför en förpliktelse för gåvotagaren.  Exempel:

  • Då den som får en gåva i pengar i gengäld förpliktar sig att, om givaren blir sjuk, bistå denne med vård.  
  • Om gåvotagaren ska överta betalningsansvaret för pantskuld i en fastighet som han eller hon mottar som gåva måste han eller hon givetvis förbinda sig till det. Om gåvomottagaren i ett sådan fall är omyndig krävs inte bara accept av förmyndaren utan även ett samtycke av överförmyndare. 
  • Eftersom gåva av fast egendom kräver mottagarens underskrift på gåvobrevet gäller ett verkligt krav på accept av gåvan.  
Behöver du hjälp?

Hur kan vi hjälpa dig?

Kontakta oss
Lorem Ipsum is simply dumy text of the printing typesetting industry lorem ipsum.

010 – 555 87 49

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Copyright © Justiflex 2024. Godkänd för F-Skatt.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Copyright © Justiflex 2024. Godkänd för F-Skatt.