12 maj 2024 

Framtidsfullmakt. 4 skäl till varför du bör skaffa en

En framtidsfullmakt är en skriftlig fullmakt som tas i bruk när fullmaktsgivaren vid en framtida tidpunkt har blivit oförmögen att fatta egna beslut. Framtidsfullmakten ska upprättas enligt särskilda i lagen föreskrivna formkrav  där det framgår vem eller vilka som är fullmaktshavare. Genom att i förväg upprätta en framtidsfullmakt kan den enskilde ta ett privat initiativ till att utforma det stöd som han eller hon kanske behöver i framtiden.

Alternativ till godmanskap eller förvaltarskap

En framtidsfullmakt kan användas i stället för att godmanskap eller förvaltarskap utses för den enskilde. Detta kan vara ett lockande alternativ för många som inte vill att den framtida hjälpen ska bestå av offentliga åtgärder där det finns en tillsyn och kontroll genom den kommunala överförmyndarmyndigheten.

Komplement till en vanlig fullmakt

En framtidsfullmakt kan också vara ett komplement till en vanlig fullmakt. Den som önskar att det ska vara kontinuitet när det gäller hjälp med särskilda ekonomiska angelägenheter kan i en vanlig fullmakt utse en person som fullmaktshavare som sedan tar över som framtidsfullmaktshavare.

Brett användningsområde

Det är ett brett användningsområde för framtidsfullmakter. En sådan fullmakt kan användas i stort sett för alla slags ekonomiska angelägenheter och personliga angelägenheter. Nästan hela det framtida hjälpbehovet kan täckas av en framtidsfullmakt. 

Det finns dock en del frågor som är undantagna från vad en framtidsfullmakt får handla om. Man kan säga att det handlar om integritetsnära frågor där lagstiftaren ansett att den som givits framtidsfullmakten inte får agera i stället för framtidsfullmaktsgivaren. 

  • Dels faller åtgärder inom hälso- och sjukvården samt tandvård utanför en framtidsfullmakt. Sådana åtgärder får en framtidsfullmaktshavare inte bestämma om för framtidsfullmaktsgivarens räkning.
  • En framtidsfullmaktshavare får inte ta hand om frågor av tydlig personlig karaktär för fullmaktsgivaren. Det handlar om vissa rättshandlingar som endast den enskilde själv får besluta om, exempelvis ingående av äktenskap eller upprättande av testamente.
  • Det går inte att bestämma över sin kvarlåtenskap med en framtidsfullmakt. Den som vill göra det är hänvisad till att upprätta testamente.
  • En framtidsfullmakt kan inte användas om den strider mot tvingande lagstiftning.

Framtidsfullmakten kan vara generell eller begränsad

Även om en framtidsfullmakt kan vara generell står det dock fullmaktsgivaren fritt att begränsa framtidsfullmakten. Begränsningen kan göras så att fullmakten kan avse endast vissa slags angelägenheter eller vissa bestämda rättshandlingar. Det är också fritt att välja att inte upprätta en framtidsfullmakt.

© 2025 Justiflex AB. Godkänd för F-Skatt.

Telefon:

Info@justiflex.se

Måndag - fredag 10.00 - 18.00

Lördag 12.00 - 16.00

Våra digitala tjänster kan användas 24/7

FÖLJ OSS

© 2025 Justiflex AB. Godkänd för F-Skatt.