...

11 maj 2024 

TESTAMENTE
Lorem Ipsum is simply dumy text of the printing typesetting industry lorem ipsum.

Är du sambo? Viktigt att veta om testamente, särkullbarn och arv

Efterlevande sambo har ingen arvsrätt efter den avlidne. Det innebär att den avlidnes tillgångar, efter bodelning fördelas mellan dennes arvingar och universella testamentstagare. De sambor som önskar sig en mera heltäckande reglering är således hänvisade till att gifta sig eller att genom avtal, testamente och andra rättshandlingar åstadkomma detta.

När har gemensamma barn och särkullbarn rätt att få ut sitt arv?

Eftersom efterlevande sambo inte har någon arvsrätt efter sin sambo på samma sätt som efterlevande make, behöver inte gemensamma barn, i likhet med makars gemensamma barn, vänta på sitt arvs tills den efterlevande sambon avlidit. Barn får enligt den legala arvsordningen, oavsett om de är gemensamma eller särkullbarn, ut sitt arv direkt vid förälderns död.

Behoven av testamente

Alla sambor har inte behov av testamente. Vissa sambor kan ha valt att sammanbo utan att gifta sig för att undvika den omfattande regleringen som äktenskapet medför. Det kan exempelvis gälla par som har ett tidigare äktenskap bakom sig och inte minst med hänsyn till barn i detta förhållande vill markera sin ekonomiska självständighet genom att inte gifta om sig. 

Många sambor kan dock ha ett behov att utöver det skydd som sambolagens bodelnings- och övertaganderegler erbjuder vid den ena sambons död genom egna rättshandlingar tillskapa ett mera omfattande efterlevnadsskydd.

Sambor kan åstadkomma det genom att föräkra sig om att de är eller blir insatta som förmånstagare till försäkringar som utfaller vid dödsfall och upprätta testamente till förmån för varandra.

Vad kan man åstadkomma med ett testamente?

I testamentet kan man exempelvis ha som önskemål att barnen ska avstå från sitt rätt att kräva ut sin laglott för att skydda den efterlevande partnern. För att se till att barnen inte kräver ut sin laglott kan man bestämma att rätten till efterarv försvinner om ett barn går emot denna önskan och ändå kräver ut sin laglott. Om barnet ändå går emot önskemålet enligt testamentet får barnet endast laglotten och inget mer.

Efterarv kallas det arv som finns kvar efter dig när din partner i sin tur går bort. Efterarv uppstår endast om du väljer att testamentera till din partner med fri förfoganderätt. Fri förfoganderätt innebär att du kan bestämma vem som ska ärva din egendom när din partner går bort. Om din partner får ärva dig med fri förfoganderätt kan du alltså bestämma att dina barn ska få arvet efter dig när även din partner går bort.

Ytterligare läsning

Om sambor har särkullbarn från tidigare äktenskap, samboförhållande eller en mera tillfällig relation kan behovet av testamente skifta med hänsyn till hur relationen till särkullbarnet ser ut. 

Eftersom efterlevande sambo inte har någon arvsrätt efter sin sambo på samma sätt som efterlevande make, behöver inte sambors barn vänta på sitt arv till den efterlevande sambon har avlidit. 

Barnlösa sambor har ett behov av testamente på grund av den legala arvsordningen som innebär att arvet, utan testamete, fördelas till den avlidnes föräldrar, barn och syskon. 

Behöver du hjälp?

Hur kan vi hjälpa dig?

Kontakta oss
Lorem Ipsum is simply dumy text of the printing typesetting industry lorem ipsum.

010 – 555 87 49

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Copyright © Justiflex 2024. Godkänd för F-Skatt.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Copyright © Justiflex 2024. Godkänd för F-Skatt.