10 april 2025

Avskedande – När det blir hårdare än uppsägning

Avskedande är inte som en vanlig uppsägning – det är en betydligt tuffare åtgärd som bara får användas i extrema fall. Som arbetsgivare kan du inte avskeda någon för småsaker eller slarv. Det krävs att den anställde grovt åsidosatt sina skyldigheter mot dig och företaget, och då menar jag verkligen grovt – tänk stöld, bedrägeri eller hot om våld. Skillnaden mot uppsägning är stor: vid avskedande finns ingen uppsägningstid. Den anställde måste lämna jobbet omedelbart efter att beskedet är överlämnat. Men det finns viktiga steg du måste följa först, och det är där jag som jurist kommer in med lite vägledning.

Vad händer innan avskedandet blir verklighet?

För att avskeda någon rätt enligt lagen måste du börja med en underrättelse. Det är ett skriftligt meddelande där du berättar att du överväger avskedande. Den här underrättelsen ska lämnas minst en vecka innan du fattar det slutgiltiga beslutet, och det gäller oavsett om personen är med i facket eller inte.
 
Är de fackligt anslutna? Då skickar du en kopia till facket också – det kallas ett varsel. Facket och den anställde har sedan en vecka på sig att fundera och eventuellt begära en överläggning. Hör du inget från dem kan du gå vidare med avskedandet. Begär de överläggning får du vänta tills den är klar.
 
En annan viktig regel är den så kallade tvåmånadersregeln. Om du vetat om det som hänt i mer än två månader innan du skickar underrättelsen, kan du inte använda det som grund för avskedande. Så om någon stal ur kassan för tre månader sen och du inte agerat förrän nu? Tyvärr, då är det för sent. Lagen vill att du ska ta tag i sånt här direkt.
 
När det väl är dags för själva avskedandet ska du ge ett skriftligt besked. Där måste du förklara hur den anställde kan överklaga – till exempel få det ogiltigförklarat i domstol eller begära skadestånd. Du behöver inte skriva varför du avskedar, men jag rekommenderar det starkt. Arbetsdomstolen gillar inte när arbetsgivare lägger till nya orsaker senare i processen, så var tydlig från början. Beskedet ska lämnas personligen – få gärna en kvittens – eller via rekommenderat brev om det inte går.
 
Som jurist ser jag ofta att folk underskattar hur viktigt det är att göra det här rätt. Missar du ett steg kan avskedandet bli ogiltigt, och då kan det kosta dig både tid och pengar. Så ta det lugnt, följ stegen och dokumentera allt.
© 2025 Justiflex AB. Godkänd för F-Skatt.

Telefon:

Info@justiflex.se

Måndag - fredag 10.00 - 18.00

Lördag 12.00 - 16.00

Våra digitala tjänster kan användas 24/7

FÖLJ OSS

© 2025 Justiflex AB. Godkänd för F-Skatt.