Ett fel uppstår om varan inte matchar vad du med fog kunde förvänta dig – detta kallas normal standard. Förväntningarna baseras på faktorer som pris, ålder och skick. Köper du en begagnad bil för 50 000 kronor som är ett halvår gammal och den har rostangrepp, är det ett fel. Men om bilen är 30 år gammal är rost kanske förväntat och inte ett fel (17 § KöpL).
Fel kan också uppstå om varan inte lever upp till vad säljaren lovat – detta kallas avtalad standard. Om säljaren säger att cykelns bromsar är nya men de inte fungerar, är det ett fel, oavsett vad du annars kunde förvänta dig. Säljaren ansvarar för sina uttalanden, även om de trodde de var sanna (17 § 1 st. KöpL). Vaga påståenden, som att en cykel är “jättemysig”, räknas inte som löften utan som allmänt lovprisande.
Exempel: Bojan köper en dator för 10 000 kronor. Säljaren säger att den har en “kraftfull processor”. Om processorn är betydligt sämre än vad som är normalt för priset, är det ett fel enligt normal standard. Om säljaren specificerade “senaste Intel i7-processor” men datorn har en äldre modell, är det ett fel enligt avtalad standard.
Säljaren kan friskriva sig från ansvar genom att tydligt ange brister, t.ex. “bromsar i dåligt skick” eller sälja varan i “befintligt skick” (19 § KöpL). Detta sänker dina förväntningar, men som konsument har du starkare skydd – friskrivningar måste godkännas uttryckligen (4 kap. 6 § KKöpL). Vi på Justiflex ser till att du förstår vad du köper och vilka rättigheter du har.
2 reaktioner på ”Fel på varor: Så skyddar du dina rättigheter som köpare”
Hej 2!
Hej 3!