...

14 april 2024 

TESTAMENTE
Lorem Ipsum is simply dumy text of the printing typesetting industry lorem ipsum.

Kan man göra sina barn arvlösa genom testamente?

Det kan tyckas otidsenligt att en person inte fullt ut ska kunna bestämma vem eller vilka som ska ärva. I svensk rätt finns dock begränsningen i rätten att testamentera till vem man vill. En bröstarvinge, alltså arvinge i rakt nedstigande led, barn och barnbarn osv, har alltid rätt att få sin laglott. Detta framgår av 7 kap. 1 § ärvdabalken (1958:637). Laglotten är förenklat uttryckt hälften av vad arvingen skulle ha fått om det inte hade funnits något testamente.

Eftersom gåvor som bröstarvingen fått från föräldern/mor-/farföräldern ska räknas in i laglotten så kan det hända att bröstarvingen inte har något mer att kräva när föräldern dör. Laglottssystemet i dess nuvarande form har funnits sedan mitten av 1800-talet. På senare tid har det förts diskussioner om det inte kan vara dags att avskaffa laglotten. Barn är oftast i så hög ålder när föräldrarna dör att de inte har något behov av arv för sin försörjning.

Ett skäl att ha kvar laglotten är att minska orättvisa mellan syskon. Laglotten gör att det finns en viss begräsning i möjligheten för arvlåtare att favorisera ett syskon på de övrigas bekostnad. Många äldre par med särkullbarn skulle säkert önska att laglotten inte fanns. Deras lojalitet ekonomiskt ligger snarare hos den åldrande partnern och hur den ska klara försörjningen när den ena av dem dör än hos barnen som ofta redan har en stabil ekonomisk situation.

Andra par som träffats senare i livet kan se helt annorlunda på saken. De delar hem och utgifter men vill i övrigt så långt det går hålla isär kärleken och pengarna. Var och en av dem kanske vill att de egna barnen ska få ut hela sitt arv vid sin förälders död.

Laglotten är halva arvslotten

Laglotten är halva arvslotten under förutsättning att den döde under sin livstid inte lämnat några gåvor till bröstarvingen som ska räknas av från bröstarvingens andel i boet. Säg att en person lämnar efter sig 2 000 000 kr och har fyra barn där ingen har fått någon gåva som ska räknas av. Arvslotten för vart och ett av barnen är 1/4 av 2 000 000 kronor, alltså 500 000 kronor. Laglotten är hälften av arvslotten, dvs. hälften av 500 000 kr, alltså 250 000 kronor.

Laglottskyddet är ett skydd mot testamente då arvlåtaren testamenterat sin egendom till någon annan än den arvsberättigade bröstarvingen. Laglottsskyddet hjälper dock inte mot efterlevande makes arvsrätt. Ett gemensamt barn till två makar får när den ena maken/föräldern dör stå tillbaka för förälderns rätt till arv. Sedan 1988 ärver nämligen makar före gemensamma barn. 

Det betyder emellertid inte att bröstarvingen inte har något rätt till arvslott men det är först nära båda föräldrarna är döda som bröstarvingen har rätt att få sin laglott. Ett särkullbarn har dock rätt till sitt arv och därmed sin laglott direkt när föräldern dör. Laglotten beräknas utifrån de värden som finns i boet då föräldern dog. Gemensamma barns laglott kan krävas ut först när båda föräldrarna är döda och till värdet som gäller då. Det kan självklart ge väldigt olika resultat. Det är alltså stor skillnad i rätt till arv och rätt till laglott beroende på om barnet är gemensamt eller är särkullbarn.

Laglottsberättigad bröstarvinge får begära jämkning av testamente

Gemensamma barn har normalt inget att utkräva när den förste föräldern dör, varken arvslott eller laglott. Men om den först avlidne föräldern efterlämnar ett testamente som inkräktar på gemensamma barns laglott och barnen fått detta testamente för delgivning så ska de angripa testamentet och kräva jämkning för laglott redan när den förste föräldern dör. Det betyder inte att barnen får ut något arv när den förste föräldern dör. Makarna har ju arvsrätt före gemensamma barn. Barnet som kräver laglott får därför i normalfallet vänta på laglotten till dess även den andre föräldern dött.

Exempel

Anna och Anders är gifta och har de gemensamma barnen Fredrika och Fredrik. De har ingen kontakt med sina barn och vill hellre att deras arv ska gå till en välgörenhetsorganisation. 

Föräldrarna skriver ett inbördes testamente där de bestämmer att de ska ärva varandra på vanligt sätt när den förste av dem dör. Men när båda är borta ska det som då finns att ärva inte gå till barnen Fredrik och Fredrika utan till välgörenhetsorganisationen.

Fredrik och Fredrika får testamentet för delgivning både vid Annas och Anders död och kräver därför jämkning för laglott efter sin far vid hans död och sin mor vid hennes död. Det finns dock situationer då även en gemensam bröstarvinge kan ha rätt att få ut sin laglott direkt. Om en make/förälder har testamenterat all sin egendom till någon annan än efterlevande maken har gemensamt barn som begär laglottsjämkning rätt till laglottsdelen direkt.

Makar är ju inte skyldiga att låta andra maken ärva eftersom makar inte har något laglottsskydd. Så när en make genom att testamentera till någon annan markerat att han eller hon inte vill att maken ska ärva hade det varit märkligt om laglottsjämkning från ett gemensamt barn hade lett till att maken fick den egendomen. Det hade varit att åka snålskjuts på att barnet begär laglottsjämkning gentemot testamentet. I den situationen går laglottsdelen i stället direkt till bröstarvingen.

Exempel

Christer och Cecilia är gifta och har tillsammans sonen Erik. Christer och Cecilia har skrivit testamente där de bestämt att Röda Korset ska få all egendom efter var och en av dem. Cecilia dör. Boet är då värt 4 000 000 kronor. Christer behåller 2 000 000 kronor i giftorättsandel. 

Kvarlåtenskapen efter Cecilia är 2 000 000 kronor. Erik kräver jämkning av testamentet för att få ut sin laglott. Laglotten är 1 000 000 kronor.  Röda Korset får 1 000 000 kronor. Jämkningsbeloppet är 1 000 000 kronor och går till sonen Erik och inte till Christer. 

Eftersom Christer inte har rätt till arv efter Cecilia när hon valt att testamentera till Röda Korset får han inte heller den laglottsdel som Erik jämkat sig till.

Behöver du hjälp?

Hur kan vi hjälpa dig?

Kontakta oss
Lorem Ipsum is simply dumy text of the printing typesetting industry lorem ipsum.

010 – 555 87 49

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Copyright © Justiflex 2024. Godkänd för F-Skatt.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Copyright © Justiflex 2024. Godkänd för F-Skatt.