27 mars 2025

När upphör ett samboförhållande? Läs och förstå på 3 minuter

Det är viktigt att fastställa när ett samboförhållande upphör, både för att avgöra tidpunkten för en eventuell bodelning och för att klargöra vilken egendom som ska ingå i denna. Enligt sambolagen upphör ett samboförhållande i följande situationer:
  • Båda samborna eller någon av dem gifter sig.
  • En sambo avlider.
  • Parterna flyttar isär.
  • En eller båda samborna lämnar in en ansökan till domstolen om att utse en bodelningsförrättare.
  • En eller båda samborna ansöker hos domstolen om rätten att ensam få bo kvar i bostaden.
  • En sambo begär hos tingsrätten att få överta en bostad som inte ingår i bodelningen.
Sambolagens lista över situationer då ett samboförhållande anses upphöra är avsedd att vara heltäckande. Det är dock inte uteslutet att ett samboförhållande kan anses ha upphört även av andra anledningar.

Dödsfall

När en av samborna går bort kan den kvarlevande sambon begära bodelning eftersom förhållandet har upphört. Samboförhållandet betraktas då som avslutat den dag då den andra sambon avled.

Sambo gifter sig

Sambolagen och äktenskapsbalken kan inte tillämpas samtidigt på ett och samma förhållande. Därför upphör sambolagen att gälla för ett sambopar som gifter sig med varandra. I det ögonblick paret blir makar slutar de att vara sambor. Om en sambo istället gifter sig med en utomstående har samboförhållandet troligen upphört tidigare, antingen genom att samborna har separerat eller genom att det kan konstateras att de sedan en tid inte längre uppfyller sambolagens krav för att räknas som sambor.

Samborna flyttar isär

Det mest förekommande skälet till att ett samboförhållande upphör är att paret separerar. Oftast är samborna då ense om vilket datum förhållandet ska anses ha avslutats. Att en av parterna flyttar ut behöver dock inte nödvändigtvis betyda att samboförhållandet är över.
 
Det kan exempelvis bero på att den ena sambon har fått ett jobb på en annan ort eller att paret har valt att bo isär tillfälligt som ett test.
 
Det är också vanligt att äldre ogifta par tvingas flytta isär på grund av hälsoskäl, till exempel om en av dem behöver flytta till ett vårdhem. Ett samboförhållande kan dock inte automatiskt anses ha upphört mot parternas vilja bara för att de av någon anledning tvingas bo på skilda håll. Därför är det viktigt att ta hänsyn till sambornas intentioner i oklara situationer.

Andra orsaker

Enligt sambolagen anses ett samboförhållande ha upphört om en sambo ansöker om att få en bodelningsförrättare utsedd, om rätten att bo kvar i bostaden, eller om en sambo väcker talan om att överta bostaden. Detta gäller även om samborna fortsätter att bo tillsammans.
 
I vissa fall kan samborna ha återupptagit sitt samboförhållande, och huruvida så har skett eller inte måste bedömas utifrån en helhetsvärdering i varje enskilt fall. Det kan finnas situationer där samborna fortfarande delar bostad men samboförhållandet ändå har upphört. Samtidigt kan det vara utmanande för parterna att bevisa att förhållandet faktiskt har avslutats.
© 2025 Justiflex AB. Godkänd för F-Skatt.

Telefon:

Info@justiflex.se

Måndag - fredag 10.00 - 18.00

Lördag 12.00 - 16.00

Våra digitala tjänster kan användas 24/7

FÖLJ OSS

© 2025 Justiflex AB. Godkänd för F-Skatt.