22 mars 2025

Testamente för nybörjare: Läs och förstå på 5 minuter

Om du inte skriver ett testamente som säger vem som ska få dina saker när du dör, finns det lagar som bestämmer vem som ärver, det kallas arvsordningen. Enkelt sagt: vill du att dina tillhörigheter ska gå till någon annan än vad lagen säger, måste du skriva ett testamente. Dina barn och barnbarn, alltså bröstarvingar, kan aldrig bli helt utan arv. De har alltid rätt till sin laglott.

Vem behöver skriva testamente?

Även om du vill att dina saker ska ärvas precis som lagen säger, måste du skriva ett testamente om du vill lägga till särskilda villkor för arvet. Många föräldrar med bara gemensamma barn är nöjda med hur lagen delar upp arvet.

Ändå är det smart för även dessa föräldrar att skriva ett testamente där det står att barnens arv ska bli deras enskilda egendom. Med det villkoret slipper barnen dela arvet med en ex-partner om de skiljer sig längre fram.

I Sverige skiljer sig ungefär hälften av alla som gifter sig, så ett testamente med villkor om enskild egendom är ett bra sätt att skydda sina barn.

Familjesituation

Behovet av ett testamente varierar beroende på hur familjen ser ut. För den som lever ensam utan partner eller barn kan det vara extra viktigt att skriva ett testamente. Kanske vill personen ge arvet till ett syskon eller ett syskonbarn som står nära, istället för att det delas mellan alla syskon eller syskonbarn. Eller så är det en vän som känns närmast.

Sambor är en annan grupp som behöver testamente om de vill skydda varandra. Sambor ärver inte varandra enligt lag, så om en barnlös sambo dör går arvet till släkten, oftast föräldrar, syskon eller syskonbarn.

Makar med särkullbarn, alltså barn som bara en av makarna är förälder till, behöver också testamente för att skydda varandra. Makar med bara gemensamma barn ärver varandra före barnen, men särkullbarn har rätt att få sitt arv direkt när deras förälder dör.

Hur skriver man ett testamente?

För att ett testamente ska gälla måste det vara skrivet på ett särskilt sätt. Lagen har strikta regler för hur det ska göras. Anledningen är enkel: när testamentet ska användas finns inte testatorn, alltså den som skrivit det, kvar för att förklara vad hon eller han ville med sina saker.

  1. Testamentet ska vara skriftligt.
  2. Det ska finnas två vittnen som med sina namnteckningar bevittnar testators underskrift. 
  3. Vittnena ska vara närvarande samtidigt.
  4. Vittnena måste känna till att det är ett testamente som de bevittnar. Men de behöver inte känna till testamentets innehåll.

I nödsituationer gäller inte samma strikta krav för hur ett testamente ska skrivas.

Skriftligt

Ett testamente kan vara maskinskrivet, handskrivet eller gjort på ett tryckt formulär, och det behöver inte vara skrivet av testatorn själv. Om testamentet har fler än en sida måste sidorna hålla ihop. Om det räcker med två sidor kan man skriva på båda sidor av ett papper. Är texten längre än så är det bra att använda ett dubbelark, som ger plats för upp till fyra sidor.

Underskriften

Testatorn ska skriva under testamentet med sin namnteckning. Men ibland kan testatorn inte skriva sitt namn, till exempel på grund av ålder eller sjukdom som gör att handen skakar för mycket.

En lösning kan vara att testatorn skriver under “med handen på pennan”. Det betyder att någon annan fysiskt skriver testatorns namn, medan testatorn håller i pennan tillsammans med den personen.

Högsta domstolen har till och med godkänt ett fall där testatorn inte kunde hålla i pennan alls och istället bad ett av vittnena skriva hans namn.

Vittnena

Alla kan inte vara vittnen till ett testamente. Det enklaste är att välja myndiga personer som inte är släkt med testatorn och som inte har något att göra med testamentet. De får alltså inte själva få något genom testamentet eller vara släkt med testatorn eller någon som får ärva.

Lagen säger att vittnen måste vara minst 15 år och inte ha en psykisk störning som gör att de inte förstår vad det innebär att vara vittne. De får inte vara gifta med testatorn eller vara släkt i rakt upp- eller nedstigande led, alltså inte barn, barnbarn, föräldrar eller far- och morföräldrar.

Vittnen får inte heller vara syskon till testatorn. Styv- eller svärföräldrar och styv- eller svärbarn kan inte heller vara vittnen.

Den som får något i testamentet (testamentstagare) får inte vara vittne, och inte heller någon som är släkt med testamentstagaren på de sätt som nämnts ovan.

Bevittning

För att ett testamente ska vara giltigt enligt lagen måste de två vittnena skriva under och vara med samtidigt när testatorn gör det. I andra situationer där vittnen används handlar det ofta om att stärka bevisvärdet för en underskrift. Men vid testamente är vittnena så kallade solennitetsvittnen, vilket betyder att de är ett krav för att testamentet ska gälla.

För att man senare ska kunna veta vilka vittnena är, bör de skriva sina fullständiga namn, personnummer, adress och datum för bevittningen. Det är också bra att i vittnesmeningen lägga till extra information. Om testamentet ifrågasätts i framtiden kan sådan information vara viktig för att bevisa att allt gått rätt till.

Om testamentet har en vittnesmening som säger att testatorn och båda vittnena var där samtidigt, och att testatorn i vittnenas närvaro sa att det är hans eller hennes sista vilja och testamente, blir det svårt för någon att säga att testamentet inte är giltigt.

Datering och underskrift

Testamentet ska avslutas med din underskrift. Använd en bläckpenna med hållbar skrift och skriv datumet. Om du har skrivit flera testamenten är det det senaste som gäller. Om det senaste verkar vara ett tillägg, gäller fortfarande det tidigare testamentet, förutom de delar som ändrats i tillägget.

Om testatorns psykiska hälsa gick upp och ner över tid är datumet viktigt. Det hjälper till att senare avgöra om testatorn var tillräckligt klar i huvudet just när testamentet skrevs för att det ska vara giltigt.

Var ska testamentet förvaras?

Det är viktigt att originaltestamentet inte hamnar hos fel person eller förstörs efter din död. Förvara det på ett säkert ställe där du vet att en pålitlig person kommer att hitta det. Även om du skriver testamentet själv kan du anlita en advokat, jurist eller redovisningskonsult för att förvara det åt dig.

Berätta för dina anhöriga var testamentet finns så att det inte glöms bort när arvet ska delas upp.

Du bör inte ha det enda exemplaret av testamentet hemma, eftersom du inte kan styra vem som hittar det efter din död. Ett bra alternativ är att förvara det i ett bankfack. Enligt bankens regler måste en bankanställd vara med när facket öppnas efter din död. Berätta för dina anhöriga att du har ett bankfack och på vilket bankkontor det finns.

Ha ordning på kopiorna

Du kan ha en eller flera kopior av testamentet hemma eller på företaget. Se bara till att hålla ordning på kopiorna och byta ut alla varje gång du ändrar originaltestamentet. Det blir jobbigt för de efterlevande om de hittar gamla kopior som visar hur din vilja ändrats över tid.

Om du skriver testamentet på datorn bör du radera filerna efter att du skrivit ut tillräckligt många exemplar, av samma anledning.

Orginalet gäller

Kom ihåg att det bara är det underskrivna och bevittnade originaltestamentet som är giltigt. Kopior har ingen juridisk betydelse. Om du vill kan du göra flera likadana original med din egen underskrift och bevittning. Det kan vara smart om du är rädd att testamentet ska komma bort, inte hittas eller förstöras. Alla original ska ha samma datum.

© 2025 Justiflex AB. Godkänd för F-Skatt.

Telefon:

Info@justiflex.se

Måndag - fredag 10.00 - 18.00

Lördag 12.00 - 16.00

Våra digitala tjänster kan användas 24/7

FÖLJ OSS

© 2025 Justiflex AB. Godkänd för F-Skatt.