10 april 2025

Vad innebär en framtidsfullmakt för din framtid?

Föreställ dig en situation där du inte längre kan fatta beslut om ditt liv – kanske på grund av en sjukdom, en olycka eller bara ålderns påverkan. Vem ska då ta hand om dina pengar, ditt hem eller andra viktiga angelägenheter? Det är här en framtidsfullmakt blir din bästa vän! Med en framtidsfullmakt väljer du själv en person du litar på, en så kallad fullmaktshavare, som får rätt att sköta dina ärenden när du inte kan. Det är ett sätt att behålla kontrollen, även när livet tar oväntade vändningar.  Vi hjälper dig att göra det enkelt och tryggt – låt oss förklara hur det fungerar!

Hur fungerar det när fullmaktshavaren tar över?

En framtidsfullmakt är som en vanlig fullmakt, men med en stor skillnad: den börjar gälla först när du inte längre kan fatta beslut själv. Tills dess ligger den och väntar, redo att aktiveras. När den dagen kommer får din utvalda fullmaktshavare rätt att agera i ditt namn. Det kan handla om att betala räkningar, hantera bankkonton, sälja en bostad eller sköta andra praktiska saker.
 
Men det finns regler! Fullmaktshavaren kan bara göra det som står i fullmakten – det är som en instruktionsbok du skriver själv. Om de försöker göra något utanför de ramarna, som att ge bort dina saker utan tillstånd, binder det inte dig juridiskt. Och om de gör fel kan de till och med bli skyldiga att betala för skadan.
 
Lagen, Framtidsfullmaktslagen (FFL), styr hur allt ska gå till. Den säger att fullmaktshavaren alltid måste sätta dina intressen först. De ska vara lojala mot dig och, om det är möjligt, försöka prata med dig om stora beslut – även om du inte är helt klar i huvudet längre. Men det finns gränser: de får inte bestämma över sjukvård, tandvård eller väldigt personliga saker som att gifta sig eller skriva testamente åt dig.
 
Det är ditt liv, och vi på Justiflex ser till att din fullmakt speglar vad du vill – inte vad någon annan tycker!

Vad får fullmaktshavaren göra – och vad får de inte?

Låt oss gå lite djupare. Fullmaktshavaren har två viktiga gränser: behörighet och befogenhet. Behörighet är vad fullmakten säger att de får göra – till exempel hantera din ekonomi eller sköta ditt boende. Går de utanför det, som att sälja något du inte godkänt, blir det inte giltigt för dig. 
 
Befogenhet handlar om att följa dina intressen inom de ramarna. Om de till exempel säljer din bil för en spottstyver, fast du hade velat ha mer, kan det vara okej enligt fullmakten men ändå fel mot dig. Då kan de få ersätta dig för förlusten.
 
Sen finns det saker en framtidsfullmakt aldrig kan täcka. Du kan inte ge någon rätt att bestämma om din hälsa eller väldigt privata val – det är förbjudet enligt lag. Och om fullmaktshavaren har egna intressen i saken, som att köpa något av dig själv, stoppar en jävsregel dem. Det är ett skydd så att ingen utnyttjar dig.

Kan fullmaktshavaren ge bort dina saker?

En vanlig fråga vi får är: “Kan min fullmaktshavare ge presenter till mina barn eller vänner?” Svaret är ja – men med förbehåll. Lagen säger att de får ge små, personliga gåvor, som en födelsedagspresent eller julklapp, om det passar din ekonomi. Tänk en bukett blommor eller en liten summa pengar till barnbarnen – inte en bil eller ett hus! 
 
Men om du vill att de ska kunna ge större gåvor, eller till och med till sig själva (säg att din make ska få ta över huset), måste du skriva det tydligt i fullmakten. Annars är det stopp.
Här blir det viktigt att tänka framåt. 
 
Om din ekonomi förändras – kanske du får mindre pension – kan en gåva som var okej förr plötsligt bli för dyr. Då ska fullmaktshavaren säga nej, även om du tidigare gillade att ge bort saker. Vi på Justiflex kan hjälpa dig sätta gränser som funkar, både nu och sen.

Vad händer om något går fel?

Ingen vill tänka på det, men ibland kan det bli rörigt. Om fullmaktshavaren gör något de inte får – som att sälja något till sig själva utan tillstånd – finns skydd. Jävsregeln stoppar dem, och om de ändå försöker blir det inte giltigt. 
 
I såna fall kan en god man kliva in tillfälligt för att fixa det, men bara om fullmaktshavaren ber om det. Och om de orsakar skada genom slarv, som att sälja något för billigt, kan de få betala dig tillbaka.
 
Det finns också en risk att du och fullmaktshavaren gör olika saker med samma grej – säg att du säljer en soffa medan de hyr ut den. Då blir det krångligt, och lagen löser inte det automatiskt. Men vi på Justiflex vet hur man skriver fullmakter som minskar såna risker, så du kan lita på att det funkar som du tänkt.

Varför du ska vända dig till Justiflex AB

Att fixa en framtidsfullmakt kan kännas stort och lite läskigt – vad händer om jag glömmer något? Men det är därför vi finns här! På Justiflex AB tar vi hand om detaljerna så du slipper oroa dig. 
 
Vi lyssnar på vad du vill, förklarar vad som gäller och skriver en fullmakt som håller juridiskt. Oavsett om det är att skydda ditt arv, säkra ditt hem eller bara ge dig lugn och ro, gör vi det enkelt.
 
Tänk på det som en försäkring för livet – du bestämmer nu, så ingen annan gör det sen. Kontakta oss på Justiflex AB idag för en pratstund. Vi älskar att hjälpa vanliga människor som du att ta kontroll över framtiden – låt oss fixa det tillsammans!
© 2025 Justiflex AB. Godkänd för F-Skatt.

Telefon:

Info@justiflex.se

Måndag - fredag 10.00 - 18.00

Lördag 12.00 - 16.00

Våra digitala tjänster kan användas 24/7

FÖLJ OSS

© 2025 Justiflex AB. Godkänd för F-Skatt.