7 april 2024
Trots existensen av sambolagen kan frågor om äganderätten till egendom som anskaffats under samboendet vara betydelsefullt. I sambolagens 3 § definieras samboegendom som bostad och bohag som förvärvats för gemensam användning. Att bostad eller bohag är samboegendom medför att värdet av egendomen kan bli föremål för likadelning vid samboendets upplösning oavsett vem av samborna som är ägare.
När sambor köper en bostad tillsammans och den ena parten tar lån på sin del och den andre går in med kontanter kan det bli en orättvis bodelning. Den som har lånet får dra av skulden från värdet av sin del av bostaden innan det läggs ihop och delas lika mellan samborna. Medan den sambo som hade eget kapital måste dela med sig av hela sitt värde av sin del av bostaden.
Det är i första hand sådana skulder som hänger ihop med samboegendomen, som ett bolån på den gemensamma permanentbostaden som får räknas av. För att undvika en orättvis bodelning får samborna se till att båda samborna tar bolån om inte kontant betalning av hela bostaden kan göras. En annan lösning är att samborna skriver ett samboavtal som innebär att bostaden inte ska ingå i bodelningen.
Sambor kan avtala om hur en eventuell framtida bodelning ska gå till. Detta görs genom ett så kallat samboavtal. Ett samboavtal är motsvarigheten till att makar skriver ett äktenskapsförord och bestämmer att allt eller delar av deras ägodelar ska vara enskild egendom. Nästan alltid innebär samboavtal att bodelningsreglerna i sambolagen avtalas bort, helt eller delvis. Avtalet går ut på att man vid separation eller dödsfall inte ska göra någon bodelning av det gemensamma bohaget och bostaden.
Orsaken till varför samborna skriver ett samboavtal kan vara att de är ekonomiskt självständiga och att de därför vill att vardera parten behåller sina saker vid bodelning. Det kan också förhålla sig så att en eller båda av praktiska eller sentimentala skäl inte vill riskera att bli av med viss egendom.
Ett samboavtal kan innebära att all egendom undantas från bodelningen. Effekten blir helt enkelt att den sambo som äger respektive tillgång behåller sina saker vid bodelningen. Saker som ägs med samäganderätt delas. Låt säga det fiktiva paret Emma och Erik som är sambor enligt definitionen i 1 § sambolagen.
De skriver ett samboavtal som innebär att reglerna om bodelning i sambolagen inte ska gälla mellan dem. Emma och Erik köper en villa tillsammans (med hälften vardera) där de bosätter sig. Några år senare flyttar dock Emma därifrån. På grund av Emmas och Eriks samboavtal ska de inte bodela det gemensamma bohaget och bostaden. Däremot har de villan med samäganderätt och därför ska de dela lika på den. Antingen får Emma och Erik sälja villan eller så får den ena parten lösa den ut den andra.
Samborna kan också avtala om att bara viss egendom ska undantas från bodelningen. Avtalet kan innebära att en viss specifik tillgång, exempelvis en tavla eller dator, ska undantas från bodelningen. Samborna kan också avtala om att bostaden ska undantas medan bohaget ska ingå, och tvärtom. Samborna kan även komma överens om att tillgångar som skaffats på ett visst sätt ska undantas.
Tillgångar som samborna får genom arv, testamente eller gåva kan exempelvis vara undantagna från bodelningen. Normalt är dessa tillgångar ändå inte samboegendom eftersom de inte kan anses ha skaffats för gemensam användning. Men genom att undanta dem i ett samboavtal är samborna säkra på att de inte kommer att ingå i en bodelning. Vid en bodelning ska samborna dela på all samboegendom utom den egendom som är undantagen från bodelningen enligt samboavtalet.
Våra öppettider
Måndag - fredag 10.00 - 18.00
Lördag 12.00 - 16.00
E-postadress:
Info@justiflex.se
010 – 555 87 49