Kärlek efter 40: Hur skyddar du plånboken och barnen?

För unga par som drömmer om bröllop, barnvagn och villa är det enkelt: “Gift er och kör!” Men för oss som träffar kärleken mitt i livet, särskilt med barn från tidigare äventyr, är det inte lika självklart. Många är skadade efter ekonomiska smällar från skilsmässor och vill hålla plånboken långt från romantiken. Så vad gör man om man vill blanda så lite som möjligt?

Samboavtal

Särbo är det ultimata “no strings attached”-alternativet – ingen sammanblandning, ingen diskussion om vems soffa som är vems. Sambo med samboavtal är nästa nivå: skriv bort sambolagens bodelningsregler så slipper ni dela lika på bohaget vid en separation. Men ni bor ju ändå ihop, så dela på kvitton för den där nya TV:n ni köper tillsammans – och betala båda två! Håll koll på hushållskostnaderna också, så ingen känner sig som en snyltare. Och snälla, gör en lista över vad ni tog med er in i boet – det är guld värt om det kraschar eller om arvingar börjar gräva i grejerna efteråt.

Äktenskapsförord

Vill ni ändå gifta er? Skriv ett äktenskapsförord och gör all egendom enskild för att hålla ekonomin isär. Med särkullbarn i bilden har ni ingen arvsrätt efter varandra ändå, så det är mest fördelaktigt för den “fattigare” att vara gift – den “rikare” vinner på att vara sambo. Frågan är: vem vill du skydda mest? Din partners trygghet om du dör först, eller dina barns arv? Och glöm inte: vid skilsmässa delas giftorättsgods hälften-hälften, så den rikare kan få en kalldusch om det inte finns ett förord.

Magisk lösning

Vissa drömmer om en magisk lösning: allt giftorättsgods vid dödsfall, men enskilt vid skilsmässa. Sorry, det går inte! För par som vill skydda varandra maximalt är det äktenskap med giftorätt plus ett inbördes testamente som gäller – testamentera allt utom särkullbarns laglott till varandra. Då kan den efterlevande oftast behålla 3/4 av boet.

Exempel

Anna har 1 miljon, Bosse har noll, och de har ett inbördes testamente. Anna har särkullbarnet Cecilia. Anna dör. Bosse får 500 000 kr i bodelning (halva boet).
 
Av Annas kvarlåtenskap (500 000 kr) får han hälften, 250 000 kr, tack vare testamentet. Cecilia får sin laglott, 250 000 kr. Om Bosse dör först kan Anna, med stöd av äktenskapsbalken 12 kap. 2 §, välja att behålla sin miljon i bodelningen.
 
Vid skilsmässa? Hälftendelning, om inte Anna åberopar en jämkningsregel för kort äktenskap och får behålla mer.

Nyttjanderätt till bostad

Vill du att din partner ska kunna bo kvar i din bostad om du dör, men ändå skydda barnens arv? Testamentera nyttjanderätten till bostaden till din sambo/make. Men om det snor för mycket av barnens laglott kan de klandra testamentet och begära jämkning. Kärlek mitt i livet är ett pussel – välj dina bitar med omsorg!
© 2025 Justiflex AB. Godkänd för F-Skatt.

Telefon:

Info@justiflex.se

Måndag - fredag 10.00 - 18.00

Lördag 12.00 - 16.00

Våra digitala tjänster kan användas 24/7

FÖLJ OSS

© 2025 Justiflex AB. Godkänd för F-Skatt.