Villkor
Arbetsgivaren och vd får i princip komma överens om de villkor de önskar för anställningen.
Tjänster
En vd är anställd av företaget men omfattas normalt inte av reglerna i lagen om anställningsskydd (LAS). Därför kan ett vd-avtal skilja sig mycket från ett vanligt anställningsavtal.
Vd-avtal skrivet av jurist till fast pris. Gratis första möte med jurist via e-post, telefon eller videosamtal.
Skapa ett vd-avtal på egen hand med vårt digitala verktyg kvalitetssäkrat av jurister och spara 80 % av kostnaden.
Arbetsgivaren och vd får i princip komma överens om de villkor de önskar för anställningen.
1. Anställning, arbetsuppgifter
Här anger man att personen anställs som vd i företaget, datum för anställningens början samt tjänstgöringsort.
2. Lön och andra förmåner
En av huvudpunkterna i avtalet är den kontanta månadslönen.
3. Arbetstid
En vd-anställning är i de flesta fall en heltidstjänst men kan även vara på deltid.
4. Semester
Vd omfattas av samma semesterregler som övriga anställda.
5. Sjuklön
Vd omfattas av samma sjuklöneregler som övriga anställda.
6. Bilförmån
Om vd erhålller en förmånsbil (tjänstebil) bör det framgå av avtalet.
7. Flyttkostnader
Om arbetsgivaren ska stå för vd:s flyttkostnader i samband med tillträdet av tjänsten bör detta anges i avtalet.
8. Sekretess, illojalitet
Vd är skyldig att iaktta viss sekretess.
9. Uppsägningstid
En vd omfattas inte av LAS så i princip är det fritt för parterna att gemensamt avtala om villkoren för uppsägning.
10. Avgångsvederlag
Avgångsvederlag till vd, eller fallskärm förekommer både i stora och små företag.
11. Tvist
Tvist i anledning av vd-avtalet avgörs antingen i domstol, genom skiljeförfarande eller genom förenklat skiljeförfarande.
12. Underskrifter
Avtalet ska dateras och undertecknas av båda parter.
En vd anställd av företaget omfattas normalt inte av reglerna i lagen om anställningskydd (LAS). Därför kan ett vd-avtal skilja sig mycket från ett vanligt anställningsavtal, och gör så ofta.
Arbetsgivaren och vd får i princip komma överens om de villkor de önskar för anställningen. Det finns dock några bestämmelser som gäller även här, bland annat semesterlagen och sjuklönelagen. Och precis som för andra avtal gäller avtalslagen, som bland annat innehåller bestämmelser om orimliga avtalsvillkor.
Ett vd-avtal kan vara muntligt men bör av framför allt bevisskäl vara skriftligt.
Avtalet innleds med en mening som säger vilka parter som ingår avtalet och att det handlar om ett vd-avtal.
Här anger man att personen anställs som vd i företaget, datum för anställningens början samt tjänstgöringsort.
Vd:s uppgift är att sköta den löpande driften av företaget i enlighet med aktiebolagslagen. Vad som hör till den löpande driften ska framgå av den vd-instruktion som styrelsen utarbetar.
I anställningsavtalet behöver man därför inte specificera arbetsuppgifterna. i stället gör man en hänvisning till vd-instrukttionen.
En av huvudpunkterna i avtalet är månadslönen. Denna kan regleras med vissa intervall, vanligen en gång per år. Regleringen kan exempelvis gälla:
Vid sidan av den kontanta lönen förekommer ofta ett antal andra förmåner. Främst är det olika former av vinstdelning/bonus. Men vd kan även få teckna aktier genom konvertibler eller optioner. Bilförmån brukar man reglerar i en särskild punkt.
Det är vanligt med någon form av pensionslösning, ofta genom en pensionsförsäkring. Tidigare var förmånsbaserade pensionslösningar ganska dominerande. I detta fall vet försäkringstagaren hur stor pensionsförmånen kommer att bli.
Idag väljer man ofta någon premiebaserad modell där bolaget betalar premierna, normalt en viss procent av lönen, medan vd bestämmer hur pensionspremien fonderas. Här vet man alltså inte hur stor pensionsförmånen kommmer att bli, bara hur mycket som kommer att betalas in i form av premier.
Villkoren för pensionslösningen bör finnas med i avtalet. Antingen specificerar man hur stor pensionsförmånen kommer att bli (förmånsbaserad lösning) eller hur stora pensionsavsättningar arbetsgivaren ska göra (premiebaserad lösning).
I mindre och medelstora företag väljer man ofta att följa den förmånsbaserade eller den premiebaserade ITP-planen. Då anger man detta i avtalet.
En vd anställning är i de flesta fall en heltidstjänst men kan även vara på deltid. Heltid innebär normalt 40 timmar arbete per vecka.
Även om vd inte omfattas av arbetstidslagen som säger att den ordinarie arbetstiden får uppgå till högst 40 timmar i veckan, är det rimligt att utgå från att heltid motsvarar 40 timmar per vecka även för en vd.
För tydlighets skull är det därför lämpligt att i avtalet helt enkelt ange den genomsnittliga arbetstiden per vecka.
Vd omfattas av samma semesterregler som övriga anställda. Dessa framgår av semesterlagen och innebär bland annat att vd har rätt till minst 25 semesterdagar per år.
Om vd får förskottssemester (vanligt) bör detta beskrivas i avtalet. Likaså efter hur lång tids anställning vd slipper betala tillbaka förskotterad semesterlön om anställningen avslutas.
Vd omfattas av samma sjuklöneregler som övriga anställda. För vd betalar arbetsgivaren ofta mer sjuklön än vad lagen stadgar, till exempel 90 % eller 100 % av lönen. Det förekommer även att företaget fyller ut den sjukpenning som Försäkringskassan betalar ut från och med dag 15 i en sjukperiod.
Reglerna för detta bör beskrivas i avtalet. Liknande villkor kan gälla även föräldrapenning/föräldralön.
Om vd inte ska få några extra sjuklöneförmåner (utöver dem som tillkommer alla anställda) behöver det inte stå någonting om sjuklön i avtalet.
Om vd erhåller en förmånsbil (tjänstebil) bör det framgå av avtalet. I avtalet bör man beskriva bilmodell (eller förmånsklass) samt med vilket intervall tjänstebilen får bytas ut liksom om tjänstebilen får användas även privat.
Glöm inte heller att reglera om arbetsgivaren eller vd ska betala drivmedlet. Om vd bekostar drivmedlet bör det framgå med vilket belopp vd kompenseras för resor med bilen i tjänsten.
Om arbetsgivaren ska stå för vd:s flyttkostnader bör detta anges i avtalet. Med flyttkostnader avses normalt kostnader för transport av bohag samt vd:s och dennes familjs resekostnader till arbetsorten.
Även om man i vd-avtalet inte skriver någonting om sekretess eller lojalitet är vd skyldig att iaktta viss sekretess enligt lagen om företagshemligheter och vara lojal mot arbetsgivaren (vilket följer av lojalitetsplikten, som utvecklats genom domstolsavgöranden).
Det kan dock vara lämpligt att i avtalet specificera dessa förpliktelser och kanske skärpa lojalitets- och sekretesskraven genom att skriva in att vd inte heller en viss tid efter anställningen får bedriva konkurrerande verksamhet eller sprida viss företagsintern information och så vidare.
Man kan även avtala om att styrelsen ska godkänna att vd åtar sig uppdraget vid sidan om vd-anställningen.
För anställda finns regler om uppsägning och uppsägningstider i lagen om anställningsskydd och i kollektivavtal. En vd omfattas inte av dessa regler så i princip är det fritt för parterna att gemensamt avtala om villkoren för uppsägning.
För att undvika framtida tvister bör villkor om uppsägning tas in i avtalet. Villkoren för svenska vd-avtal varierar stort. En variant är att båda parter har en uppsägningstid på tre månader (vilket är vanligt i andra typer av avtal), en annan att uppsägningstiden vid uppsägningen från arbetsgivarens sida är sex månader medan den vid uppsägning från vd:s sida är tre månader (vilket liknar villkoren i kollektivavtalen), och en tredje att en uppsägning inte är förenad med någon uppsägningstid.
Eftersom det saknas tydliga riktlinjer handlar det helt enkelt om att komma fram till de villkor som båda parter kan leva med.
Avgångsvederlag till vd, eller fallskärm som det även kallas, förekommer både i stora och små företag. Avgångsvederlag utgår normalt endast vid uppsägning från arbetsgivarens sida. Ett alternativ till avgångsvederlag är att avtala om en lång uppsägningstid vid arbetsgivarens uppsägning men i det fallet vill arbetsgivaren knappast ha kvar den anställde på arbetsplatsen och då är det kanske bättre med ett avgångsvederlag och en kortare (eller ingen) uppsägningstid.
Avgångsvederlag utgår i de flesta fall med ett antal månadslöner, 6-24 månadslöner är vanligt förekommande. Här bör man reglera vad som anses ingå i månadslönen, det vill säga hur man hanterar förmåner med mera.
Tvist i anledning av vd-avtalet avgörs antingen i domstol genom skiljeförfarande eller genom förenklat skiljeförfarande. Sägs inget om detta i avtalet avgörs tvisten i domstol.
Fördelarna med ett skiljeförfarande är att tvisten inte blir offentlig och att tvisten avgörs snabbare.
Nackdelarna är att domen inte kan överklagas och att det kan bli kostsamt. Vid avtal om att tvisten ska avgöras genom skiljeförfarande är det vanligt att man avtalar om att arbetsgivaren ska stå för kostnaden.
Avtalet ska dateras och undertecknas av båda parter. Från arbetsgivarens sida ska avtalet undertecknas av en behörig firmatecknare. I de flesta fall bör det vara styrelsens ordförande som undertecknar vd-avtalet.
Arbetsrätten reglerar bland annat vad som gäller för anställningsförhållanden. Ett avtal mellan en arbetsgivare och en arbetstagare utgör en grundförutsättning för att ett anställningsförhållande ska bli av.
Våra öppettider
Måndag - fredag 10.00 - 18.00
Lördag 12.00 - 16.00
E-postadress:
Info@justiflex.se
010 – 555 87 49