6 viktiga saker att veta om samboavtal
1. Det som enligt sambolagen ska delas lika på är det som sambor skaffat för gemensam användning. Som huvudregel avses bostad och bohag.
2. Parterna i ett samboförhållande har ingen automatisk arvsrätt enligt lag, vilket makar har. Den efterlevande sambon får behålla hälften av samboegendomen, som delas lika, det vill säga halva bostaden och halva gemensamma egendomen.
3. Sambor som inte skriver samboavtal omfattas av sambolagens bodelningsregler. Genom ett samboavtal kan lagens bodelningsregler helt eller delvis sättas ur spel.
4. Ett samboavtal kan näst intill likställas med ett äktenskapsförord som ibland förekommer bland makar. Samboavtalet fyller dock en mera begränsad funktion. Eftersom det är viktigt att ta hänsyn till individuella behov är det bättre att prata med en jurist än att använda sig av en färdig mall.
5. Ett samboförhållande ingås genom att två människor i en kärleksrelation flyttar ihop. Det innebär bland annat att två studiekamrater som bor ihop inte är sambor i lagens mening.
6. Samboavtalet medför inget ekonomiskt skydd vid ett dödsfall. Den sambo som vill ge sin efterlevande ett sådant skydd behöver skriva ett testamente.