Tjänster
Om du som näringsidkare eller privatperson ska hyra ut egendom kan det vara bra att skriva ett hyresavtal. Muntliga avtal är bindande men det är av bevisskäl naturligvis bäst med skriftliga.
Hyresavtal skrivet av jurist till fast pris. Gratis första möte med jurist via e-post, telefon eller videosamtal.
Skapa ett hyresavtal på egen hand med vårt digitala verktyg kvalitetssäkrat av jurister och spara 80 % av kostnaden.
Även om uthyrning av lös egendom i de flesta fall kan avtalas muntligt är det dock att rekommendera att skriva ett hyresavtal när det gäller större summor.
Bilar
Bilar räknas som lös egendom i ett hyresavtal eftersom de är flyttbara.
Båtar
Båtar räknas som lös egendom förtsatt att den inte är fast förankrad på ett sätt som gör den till en del av fastigheten.
Maskiner
Till maskiner hör exempelvis traktorer, gaffelltruckar och skogsmaskiner.
Verktyg
Till verktyg hör exempelvis borrmaskin, cirkelsåg, skruvdragare och vinkelslip.
Musikinstrument
Exempelvis piano, gitarr, fiol, trummor, saxofon och trumpet.
Elektronik
Exempelvis en drönare, tv, dator, och stereoanläggning.
Hyresavtalet ska specificera hyresobjektet. Detta kan parterna göra genom att ange exempelvis hyresobjektets märke, modell, artikelnummer, fabrikat, årsmodell, registreringsnummer, tillverkningsnummer.
Av avtalet ska hyrestidens längd framgå. Hyresavtalet kan träffas för bestämd eller obestämd tid. Om avtalet gäller tillsvidare bör avtalet kunna sägas upp med en viss uppsägningstid. Även om avtalet gäller en viss bestämd tid kan parterna komma överens om att hyrestagaren har rätt att återlämna hyresobjektet i förtid.
Hyresavgiften kan bestå av ett fast pris plus ett rörligt pris per dag eller per mil (om det gäller exempelvis hyra för bil eller liknande). Vid hyresavtal som sträcker sig över flera månader brukar avgiften vara per månad. Hyresavgiften kan också bestå av ett fast pris för hela hyresperioden.
Priset ska anges med eller utan moms. Vid avtal med konsumenter ska priset vara inklusive moms. I avtal mellan näringsidkare brukar priset anges exklusive moms. Det bör då klart framgå att moms tillkommer.
Det är viktigt att hyresavtalet innehåller bestämmelser om när hyresavgiften ska betalas. Betalning kan göras i efterskott eller i förskott. Hela hyresavgiften kan tas ut vid ett enda tillfälle. Ett alternativ är att en del av hyresavgiften betalas i förskott och resterande del vid återlämnandet av hyresobjektet.
Sträcker sig avtalet över en längre tid kan hyresavgiften också betalas periodvis, exempelvis månadsvis, i förskott eller efterskott.
När det gäller exempelvis biluthyrning är det vanligt att hyrestagaren måste betala en viss summa pengar i deposition som säkerhet för att hyrestagaren återlämnar hyresobjektet i rätt tid och oförändrat skick. Detta belopp får hyrestagaren sedan tillbaka vid återlämnandet av hyresobjektet eller, om hyresavgiften betalats, räkna av mot hyran.
Uthyraren har enligt räntelagen rätt att ta ut dröjsmålsränta från förfallodagen, om förfallodagen är bestämd i förväg. Är inte förfallodagen bestämd i förväg har uthyraren rätt att ta ut ränta 30 dagar efter fakturadagen.
Vid fakturering till konsument måste uthyraren ange i fakturan att dröjsmålsränta kommer tas ut vid sen betalning.
Enligt räntelagen får man utan avtal ta ut dröjsmålsränta med högst gällande referensränta plus 8 procentenheter. Vid en högre dröjsmålsränta måste detta skrivas in i hyresavtalet.
För att uthyraren ska ha rätt att ta ut påminnelseavgift krävs att parterna har avtalat om detta. Då har uthyraren rätt att ta ut högst 50 kr för en skriftlig betalningspåminnelse per fordran.
Avtalet bör ange om det är hyrestagaren som ska hämta hyresobjektet hos uthyraren eller om uthyraren ska leverera det till hyrestagaren. Är det uthyraren som ska leverera objektet är det viktigt att komma överens om vem som ska stå för fraktkostnaden.
Det är hyrestagaren som ska lämna tillbaka hyresobjeketet om inte annat är avtalat.
En viktig del av avtalet är vem som ansvarar för skador på hyresobjektet. Därför är det bra att reglera i hyresavtalet vad som händer om hyresobjektet skadas under hyrestiden. Utgångspunkten är att uthyraren är ansvarig för uppkomna fel och vid olyckshändelser.
Hyrestagaren har dock en allmän vårdplikt. Hyrestagaren kan därför bli ansvarig om skadan beror på att han eller hon varit oaktsam.
Det är vanligt att uthyraren står för försäkringar. Däremot är det hyrestagaren som ska stå för eventuella självrisker. Självskaderiskreduceringar kan ingå i hyrekostnaden men det kan också vara så att hyrestagaren måste köpa en självriskreducering vid hyrestillfället.
Uthyraren kan också kräva att hyrestagaren kan teckna en försäkring för att få hyra objektet.
Vid uthyrning av lös egendom är uthyraren fortfarande ägare av hyresobjektet. Betalar inte hyrestagaren hyresavgiften i tid och är kontraktsbrottet väsentligt har uthyraren rätt att säga upp avtalet och återfå hyresobjeketet.
Vad som räknas som väsentligt kontraktsbrott får avgöras från fall till fall, men det handlar exempelvis om längre eller upprepade betalningsdröjsmål. För att undgå väsentlighetsbedömningen kan hyresavtavtalet innehålla en bestämd tidsperiod som anger när uthyraren har rätt till omedelbar uppsägning av avtalet.
Om hyrestagaren inte betalar hyresavgiften inom 30 dagar efter förfallodagen, kan uthyraren kräva att hyresobjektet återlämnas.
Utöver de ovan behandlade avtalspunkterna kan parterna komma överens om andra villkor. Avtalet kan exempelvis bestämma vem av uthyraren och hyrestagaren som ska stå för vissa kostnader. Till exempel löpande utgifter som bensin och servicekostnader.
Avtalet kan också precisera vilken vårdplikt hyrestagaren har.
Under övriga villkor kan även villkor om tvistelösning tas med. Om inte parterna har avtalat om annat ska en tvist med anledning av avtalet lösas i allmän domstol. Men parterna kan välja andra metoder för tvistelösning. Exempelvis:
När man funderar på om man ska ta in en skiljedomsklausul i avtalet måste man väga in fördelarna mot nackdelarna och se till just ens eget fall.
Fördelarna med ett skiljeförfarande är bland annat att det går snabbt och att ingen utomstående får reda på känslig information som åberopas i tvisten.
Nackdelarna med ett skiljeförfarande är att framför allt att skiljemännen och sekreterare bekostas av parterna och att ett avgörande som upplevs som felaktigt inte kan överprövas.
Ja, vårt digatala avtal kan användas vid uthyrning både till näringsidkare och till konsuenter.
Lös egendom är en juridisk term som används för att beskriva egendom som inte är fast bunden till mark eller byggnad och därför kan flyttas. Exempel på lös egendom:
Telefon:
Info@justiflex.se
Måndag - fredag 10.00 - 18.00
Lördag 12.00 - 16.00
Våra digitala tjänster kan användas 24/7
Telefon:
Info@justiflex.se
Måndag - fredag 10.00 - 18.00
Lördag 12.00 - 16.00
Våra digitala tjänster kan användas 24/7