Tjänster
Du behöver skriva ett gåvobrev om du vill att egendomen ska eller inte ska räknas som förskott på arv, vara enskild egendom m.m.
Gåvobrev skrivet av jurist till fast pris. Gratis första möte med jurist via e-post, telefon eller videosamtal.
Skapa ett gåvobrev på egen hand med vårt digitala verktyg kvalitetssäkrat av jurister och spara 77 % av kostnaden.
Genom ett gåvobrev kan du sätta villkor för din gåva och samtidigt öka den ekonomiska tryggheten för mottagaren.
1. Gåvobrev
Ett gåvobrev, även kallat gåvohandling, kan bland annat reglera gåva av bostadsrätt, fastighet, pengar och värdepapper (t.ex. aktier och fondandelar).
2. Villkor
En gåvogivare kan välja att skriva särskilda villkor i gåvobrevet. Ett vanligt villkor är att gåvan ska vara mottagarens enskilda egendom och därmed inte omfattas av en eventuell bodelning.
3. Fast egendom
Vid gåva av fastighet, bostadsrätt eller tomträtt krävs alltid ett gåvobrev för att gåvan ska bli juridiskt giltig. Vid gåva av lös egendom, vilket innefattar pengar, behövs inget gåvobrev.
4. Större värden
Det är en bra ide att upprätta ett gåvobrev när du önskar ge bort någonting av större värde, oavsett om det är ett juridiskt krav eller inte. På så sätt kan du enkelt undvika framtida tvister mellan arvingar och du kan exempelvis uttrycka att gåvan inte ska utgöra ett förskott på arv.
5. Formkrav
Gåvobrev gällande fastighet, bostadsrätt eller tomträtt måste följa vissa lagstadgade formkrav. Om gåvobrevet inte lever upp till formkraven är gåvan att betrakta som ogiltig. Du kan skriva ett korrekt gåvobrev för fastighet med vår digitala tjänst.
5.
För gåva av fastighet finns särskilda bestämmelser i jordabalken. Det finns fyra formkrav som måste var uppfyllda för att gåvan ska vara giltig.
Oavsett fastighetens värde och eventuella villkor är det absolut nödvändigt att uppfylla alla de formkrav som finns för gåva av fastighet. Om samtliga formkrav inte är uppfyllda anses gåvan ogiltig.
Formkraven gällande gå av fastighet regleras i 4 kap. Jordabalken (1970:994). Av 4 kap. 29 § framgår att ett gåvobrev för fastighet måste uppfylla fyra formkrav för att gåvan ska anses giltig (samma som vid köp/försäljning av fastighet).
1. För det första måste det finnas en skriftlig handling (alltså själva gåvobrevet).
2. För det andra måste det framgå att gåvogivaren överlåter fastigheten (som ska anges med den formella beteckningen) till gåvomottagaren. Detta kallas för en överlåtelseförklaring.
3. För det tredje måste gåvobrevet specificera hur stor andel av fastigheten som överlåtits, exempelvis 1/4 , 1/3, 1/2 eller 1/1.
4. För det fjärde måste både gåvogivaren och gåvomottagaren skriva under gåvobrevet.
Vid upprättande av ett gåvobrev för fastighet är det många som tror att namnteckningarna måste bevittnas för att dokumentet ska anses giltigt. Detta är dock felaktigt. Gåvohandlingen är giltig utan vittnen. För att kunna få lagfart på fastigheten, vilket är absolut nödvändigt, krävs det dock att gåvogivarens namnteckning bevittnas av två personer. Därmed kan man säga att bevittning i praktiken är ett formkrav för att en gåva av fastighet ska kunna fullbordas.
Har du en bostadsrätt som du önskar ge någon som gåva? Då behöver du upprätta ett gåvobrev för bostadsrätt för att gåvan ska anses lagligt bindande. Följande tre formkrav gäller vid gåvohandling för bostadsrätt.
Gåvobrevet ska vara skriftligt.
Gåvohandlingen måste specificera vilken bostadsrätt som avses.
Det juridiska dokumentet ska skrivas under av både givare och mottagare.
Någon bevittning krävs inte för att ett gåvobrev gällande bostadsrätt ska vara giltigt. Däremot krävs alltid ett godkännande av den aktuella bostadsrättsföreningen för att gåvomottagaren ska kunna bli medlem i föreningen.
Medlemskapet i föreningen är nödvändigt för att gåvomottagaren ska kunna nyttja bostadsrätten. I praktiken blir alltså en gåva av bostadsrätt giltig först när föreningen accepterat gåvomottagaren som medlem.
Den som vill ge ett omyndigt barn en gåva kan ställa som villkor att gåvan ska “stå under särskild förvaltning”. Det innebär att föräldrarna inte har någon bestämmanderätt över den bortgivna egendomen. Egendomen ska i stället förvaltas av någon utomstående, som en bank, en advokat eller någon annan person som givaren har förtroende för.
Egendom som make får i gåva från någon annan än den andre maken och där givaren har bestämt att gåvan ska vara enskild, blir också enskild egendom. Givaren är en så kallad “tredje man” och villkoret ett “tredjemansvillkor”. Tredje man är en utomstående part som inte är del i ett avtal (bodelningen), men ända påverkar avtalet.
I det här fallet avgör givaren att det som denne ger bort inte ska ingå i bodelningen mellan makarna.
På ett allmänt plan är det för övrigt att rekommendera att den förälder eller mor/farförälder som tänker ge sitt barn eller barnbarn en lite större gåva skriver gåvobrev om det och skriver in en klausul att gåvan ska vara mottagarens enskilda egendom. Samma sak gäller för testamenten.
Den som vill ge ett omyndigt barn en gåva kan ställa som villkor att gåvan ska “stå under särskild förvaltning”. Det innebär att föräldrarna inte har någon bestämmanderätt över den bortgivna egendomen. Egendomen ska i stället förvaltas av någon utomstående, som en bank, en advokat eller någon annan person som givaren har förtroende för.
Givaren skriver i gåvobrevet vad som ska gälla för förvaltningen. Det är vanligt att bestämma att barnet inte ska få disponera gåvan från 18 års ålder, utan i stället exempelvis först vid fyllda 25 år. Det är också vanligt att givaren bestämmer att barnet ska få lov att disponera avkastningen från 18 års ålder. Ett annat vanligt villkor är att kapitalet under tiden som förvaltningen pågår får användas för köp av bostad till gåvotagaren eller för utbildning. Alla villkor för gåvan måste givaren h a med när gåvan lämnas.
Utgångspunkten för förskott på arv är att om en förälder lämnar en gåva till en bröstarvinge som står närmast i tur att få ärva så räknas en sådan gåva som förskott på arv om inget annat uttalats i samband med gåvan. Gåvor till barn är därför alltid förskott på arv om inget annat sägs i gåvobrevet eller på annat sätt. Gåva till barnbarn kan vara förskott på arv, om barnbarnet står näst i tur att ärva. Det gör barnen om dess förälder har dött före mor/farföräldern. Förskottet får betydelse inte bara när arvet efter den döde givaren ska fördelas utan påverkar även bodelningen mellan en efterlevande make och dödsboet efter givaren.
Den förälder som särskilt vill gynna något av sina barn och ge barnet en gåva som han eller hon inte ska behöva räkna av från arvet måste uttryckligen säga det. Det enklaste sättet är att i gåvobrevet skriva in en klausul “denna gåva ska inte vara något förskott på dennes framtida arv”.
Ännu knepigare blir det när det handlar om makar med gemensamma barn där ena maken lämnat en gåva av sitt giftorättsgods till ett av barnen och gåva ska räknas som förskott på arv. Då ska gåvan avräknas från gåvotagarens/bröstarvingens arv efter den förälder som dör först, så långt det räcker. Oavsett vem av föräldrarna det var som gav bort egendomen. Det innebär alltså att gåvan kan komma att räknas av från arvet efter den förälder som inte lämnat någon gåva.
På ett allmänt plan är det bra att skriva ett gåvobrev vid de tillfällen du tänker ge bort någonting med ett större värde, vare sig det gäller fast eller lös egendom.
Genom att upprätta ett gåvobrev minimerar du risken för framtida tvister gällande vem som har rätt till egendomen.
Dessutom skapar du en större trygghet för gåvomottagaren, exempelvis genom att skriva att gåvan till ditt barn inte ska betraktas som en del av framtida arv eller genom att ange villkor om att gåvan ska vara enskild egendom.
Telefon:
Info@justiflex.se
Måndag - fredag 10.00 - 18.00
Lördag 12.00 - 16.00
Våra digitala tjänster kan användas 24/7
Telefon:
Info@justiflex.se
Måndag - fredag 10.00 - 18.00
Lördag 12.00 - 16.00
Våra digitala tjänster kan användas 24/7