Framtidsfullmakt
En framtidsfullmakt är en typ av fullmakt som till skillnad från vanliga fullmakter verkar när fullmaktsgivaren på grund av sjukdom inte längre kan fatta egna beslut. Ett alternativ till god man och förvaltare.
Tjänster
Genom att upprätta en framtidsfullmakt kan man i förväg planera för den tid då man inte längre kan sköta sina angelägenheter.
Framtidsfullmakt skrivet av jurist till fast pris. Gratis första möte med jurist via e-post, telefon eller videosamtal.
Skapa en framtidsfullmakt på egen hand med vårt digitala verktyg kvalitetssäkrat av jurister och spara 80 % av kostnaden.
En framtidsfullmakt är en typ av fullmakt som till skillnad från vanliga fullmakter verkar när fullmaktsgivaren på grund av sjukdom inte längre kan fatta egna beslut. Ett alternativ till god man och förvaltare.
1. Fullmaktsgivarens angelägenheter
Fullmaktsgivaren kan lägga så gott som allt beslutsfattande i en framtid på fullmaktshavaren. Av den anledningen är ramarna för vad som kan innefattas i en framtidsfullmakt vidare än ramarna för en vanlig fullmakt.
2. Ekonomiska angelägenheter
En framtidsfullmakt får omfatta ekonomiska angelägenheter. Ekonomiska angelägenheter är alla slags frågor av ekonomisk betydelse, såväl stora som små.
3. Personliga angelägenheter
En framtidsfullmakt kan omfatta även personliga angelägenheter. Personliga angelägenheter är ungefär liktydigt med vad som avses med att sörja för person i fråga om godmanskap och förvaltarskap.
4. Bevaka rätt
Fullmaktshavaren ska bevaka fullmaktsgivarens rätt i de angelägenheter som fullmakten omfattar. Det kan handla om att se till att fullmaktsgivarens rätt tillvaratas i en avtalsförhandling, ett avtalsslut eller i en tvist.
5. Undantag
En framtidsfullmakt får inte omfatta åtgärder inom hälso- och sjukvård och tandvård.
1
5.
Genom att i förväg upprätta en framtidsfullmakt kan den enskilde ta ett privat initiativ till att utforma det stöd som han eller hon kanske behöver i framtiden.
Med en framtidsfullmakt går det att känna sig säkrare inför framtidens oförutsägbara händelser. En framtidsfullmakt är en frivillig åtgärd och ger en rad fördelar när du bli oförmögen att ta hand om dig själv.
Genom en framtidsfullmakt är det möjligt att utse någon att ta hand om ens ekonomiska och personliga frågor när du själv inte klarar av det. Fullmaktshavaren ges då rätt att ta hand om de angelägenheter som anges i framtidsfullmakten.
I framtidsfullmakten utser fullmaktsgivaren någon som går att lita på. Det bör vara någon som man tror gör de bästa valen för ens skull, förslagsvis en familjemedlem eller en god vän.
Genom framtidsfullmakten tar fullmaktstagaren hand om fullmaktsgivarens ärende när det i framtiden inte längre går att sköta dem själv. Fullmakten skrivs i förebyggande syfte och är ett alternativ till en god man eller förvaltare.
Ibland vill fullmaktsgivaren att någon ska få rätt att företräda en i bankärenden. Det är upp till personen själv att bestämma vad som ska omfattas av framtidsfullmakten och inte. Vad gäller bankärenden har Svenska bankföreningen tagit fram en framtidsfullmakt som gäller specifikt för bankärenden.
Författaren är fri att välja vad som ska omfattas och inte. När en fullmakt är generell omfattas alla angelägenheter, både personliga och ekonomiska. Vid begränsad fullmakt är det som framgår av fullmakten också det som gäller, det vill säga vad författaren faktiskt skriver. Det måste framgå av framtidsfullmakten vad fullmaktshavaren ska sköta för fullmaktsgivarens räkning. Det går exempelvis att i framtidsfullmakten särskilt bestämma en rätt för fullmaktsgivaren att sälja bostad och fastighet.
När framtidsfullmakten börjat gälla ska fullmaktshavaren meddela fullmaktsgivaren att den trätt i kraft. Fullmaktshavaren har också ett ansvar att informera fullmaktsgivarens eventuella sambo – eller om han eller hon är gift – dennes make eller maka. Fullmaktsgivarens närmaste familj har också rätt att veta att fullmakten börjat gälla, exempelvis barn. Det är upp till fullmaktsgivaren att välja om meddelandet sker muntligt eller skriftligt.
Bestämmelser om upprättande av en framtidsfullmakt finns i 3-5 §§ lagen om framtidsfullmakter. Paragraferna innehåller såväl habilitet krav som krav på särskild form. Därutöver finns krav på visst materiellt innehåll i en framtidsfullmakt.
Fullmaktsgivaren måste vara myndig, det vill säga 18 år och ha förmågan att ta hand om sina angelägenheter.
Framtidsfullmakten måste vara skriftlig.
I dokumentet ska det framgå att det är fråga om en framtidsfullmakt.
Det ska också framgå vem eller vilka som ges rätten att vara fullmaktshavare.
Det ska i framtidsfullmakten framgå vad fullmakten avser, det vill säga vad fullmaktshavarna får rätt att göra för fullmaktsgivarens räkning.
I de fall övriga villkor finns ska dessa skrivas i fullmaktsdokumentet.
Bevittning krävs av två personer. Författaren kan inte vara vittne till sin egen framtidsfullmakt och inte heller fullmaktshavarna.
Dokumentet måste alltid uppvisas i originalform.
Ingen registrering av fullmakten krävs.
I händelse av att den ene maken/makan blir sjuk, får försämrad hälsa eller psykisk störning är det den andre maken/makan som tar hand om den sjukes angelägenheter. Så här brukar det gå till i praktiken, även utan en framtidsfullmakt.
För att vara fullständigt säker kan det dock vara klokt att skriva en fullmakt. Om de gifta makarna har gemensamma vuxna barn kan de även besluta om att ett eller flera av dem ska vara fullmaktshavare.
Framtidsfullmakten ska alltid kunna återkallas. För återkallelse gäller samma regler som för vanliga fullmakter, enligt avtalslagen. Det innebär att man måste ta tillbaka fullmakten eller låta förstöra den. Man kan skriva in att granskaren ska kunna återkalla den. Vill man komplettera framtidsfullmakten gäller samma regler för kompletteringen som för upprättandet av själva fullmakten.
Framtidsfullmakten regleras i lagen (2017:310) om framtidsfullmakter. I en framtidsfullmakt kan vi bestämma vem som ska hjälpa oss och vad uppdraget ska omfatta. Man kan då i förväg, medan man ännu är vid någorlunda god hälsa, ge någon fullmakt som ska träda ikraft när behovet uppstår.
När vi blir äldre hamnar många av oss i en situation där vi på grund av försvagat hälsotillstånd eller sjukdom inte kan ta hand om oss själva och vår ekonomi. Då vi blir allt äldre kommer vårt behov av hjälp att öka. Det är vanligt att man får hjälp av närstående, men de kan endast hjälpa till så länge den äldre kan skriva en fullmakt och göra en del saker själv.
Det är allt vanligare att äldre drabbas av till exempel demenssjukdomar och då är det svårt att svårt att förse en närstående med fullmakt. Ett alternativ är att någon ansöker om att det utses en god man för den äldre. Den närstående kan bli god man, men det ligger inte i den äldres, nu sjukes, hand att bestämma det. Det har därför införts en ny form av hjälp till vuxna som kallas framtidsfullmakt.
Den som skriver fullmakten kallas för huvudman. Den som får fullmakten måste givetvis acceptera uppdraget för att fullmakten ska vara giltig. Huvudmannen som skriver fullmakten måste vara över 18 år och vid så pass god mental hälsa att denne har förmåga att ta hand om sina angelägenheter.
Fullmakten ska vara skriftlig. Det ska framgå att det är en framtidsfullmakt, vem eller vilka som är fullmaktshavare, vad fullmakten omfattar och om det finns några särskilda villkor. Huvudmannen ska underteckna framtidsfullmakten och den ska bevittnas av två samtidigt närvarande vittnen. Om man vill så kan man också utse en granskare.
Framtidsfullmakten ska alltid kunna återkallas. För återkallelse gäller samma regler som för vanliga fullmakter, enligt avtalslagen. Det innebär att man måste ta tillbaka fullmakten eller låta förstöra den. Man kan skriva in att granskaren ska kunna återkalla den. Vill man komplettera framtidsfullmakten gäller samma regler som för upprättande av fullmakten.
Framtidsfullmakten börjar gälla när huvudmannen på grund av sjukdom, psykisk störning, försvagat hälsotillstånd eller något liknande förhållande varaktigt och i huvudsak inte längre har förmåga att ha hand om de angelägenheter som fullmakten avser.
Det är fullmaktshavaren som avgör när situationen är sådan att fullmakten ska börja gälla. När fullmaktshavaren bedömer att den ska börja gälla ska han eller hon genast informera huvudmannen, dennes make eller sambo samt närmaste släktingar. Huvudmannen kan ha bestämt att tingsrätten ska pröva när fullmakten ska gälla. Det är då fullmaktshavaren som gör ansökan hos tingsrätten.
Genom att i förväg upprätta en framtidsfullmakt kan den enskilde ta ett privat initiativ till att utforma det stöd som han eller hon kanske behöver i framtiden. Läs mer om vikten av en framtidsfullmakt.
En framtidsfullmakt är en typ av fullmakt som till skillnad från vanliga fullmakter verkar när fullmaktsgivaren på grund av sjukdom inte längre kan fatta egna beslut. Ett alternativ till god man och förvaltare.
Våra öppettider
Måndag - fredag 10.00 - 18.00
Lördag 12.00 - 16.00
E-postadress:
Info@justiflex.se
010 – 555 87 49