Tjänster

Testamente

Med ett testamente kan du själv bestämma dina arvingar. Det börjar gälla efter din död och speglar din sista vilja.

Boka möte med jurist

Testamente skrivet av jurist till fast pris. Gratis första möte med jurist via e-post, telefon eller videosamtal.

Skapa ett testamente på egen hand med vårt digitala verktyg kvalitetssäkrat av jurister och spara 70 % av kostnaden.

Din sista vilja

Ett testamente fångar dina slutgiltiga önskemål för livet efter dig.

10 viktiga saker att veta om testamente

1. Självbestämmande

Ett testamente är den enda handlingen som gör det möjligt att avvika från arvsbestämmelserna i ärvdabalken.

2. Bröstarvingar

Det är inte möjligt att göra bröstarvingar (barn, barnbarn och så vidare) arvlösa med hjälp av testamente.

3. Återkalla testamentet

Det går alltid att återkalla ett testamente. Det kan göras genom att testamentet förstörs, ett nytt skrivs eller genom att testatorn tydligt anger att innehållet inte längre är dennes vilja. Det finns alltså inga regler att följa här.

4. Tillägg

Det går att göra tillägg till testamentet. Då måste lagens formkrav följas. Ett giltigt testamente går inte att ändra i eftersom ett nytt testamente måste skrivas vid ändringar.  

5. Laga kraft

Innan testamentet kan läggas till grund för arvskifte måste det vinna laga kraft. Om testamentet är formellt ogiltigt eller inkräktar på bröstarvingars rätt till laglott kan testamentet klandras genom en domstolsprocess. 

6. Enskild egendom

Om ett testamente innehåller ett villkor om att den testamenterade egendomen ska vara "enskild" innebär det att egendomen inte omfattas vid en bodelning om mottagaren skulle avlida, skilja sig eller separera. Detta är ett effektivt sätt att "skydda" den testamenterade egendomen.

7. Förvaring

Det finns goda möjligheter att förvara testamentet på en säker plats men det är inget krav för giltighet. En trygg förvaring av testamentet är ett sätt för författaren att säkra att testamentet verkligen kommer fram efter att denna går bort.

8. Registrering

Testamentet ska inte registreras någonstans för att vara giltigt enligt lag.

9. Myndig

Den som upprättat testamentet ska som huvudregel vara myndig.

10. Testamentsexekutor

I testamentet kan en testamentsexekutor utses som då blir ansvarig för allt som rör det juridiska dokumentet i fråga.

Arvets fördelning

Utan dokument går arvet först till släkt, sedan arvsfonden.

Om testamente

Testamentet träder i kraft efter att någon gått bort och fyller då en viktig funktion. Det kan sägas uttrycka en människas sista önskan i livet, vilket gör det till ett unikt juridiskt dokument. De flesta skriver testamente eftersom de vill att deras ägodelar hamnar hos nära, kära eller hos en välgörenhetsorganisation som de brinner starkt för. Genom att upprätta dokumentet förvissar man sig om att egendomen hamnar hos den man önskar. 

Genom att upprätta ett testamente kan testatorn bestämma vem som ska ta emot vad, på vilket sätt och om egendomen ska ges bort med speciella krav. Vid avsaknad av denna juridiska handling fördelas ägodelarna i stället enligt svensk lag. Först och främst ärver släkt och familj den avlidne. För det fall det inte finns någon arvtagare fördelas arvet till Allmänna arvsfonden. 

Vad är ett testamente och hur skriver man ett sådant?

Ett testamente är en skriftlig handling som möjliggör för en testator att bestämma vad som ska hända med dennes ägodelar efter döden. För att testamentet ska vara giltigt måste det skrivas under av testatorn och bevittnas av två personer. Som huvudregel ska testatorn vara myndig, men även en omyndig person får upprätta testamente. Testamentet får då bara omfatta inkomster som den omyndige fått tack vara arbete.

De som bevittnar testamentet får själva inte omfattas av det, även om det inte är nödvändigt att de känner till testamentets innehåll. De juridiska dokumentet gäller omedelbart efter att det upprättas enligt lagens bestämmelser och ska inte registreras någonstans. 

Därför bör ett testamente skrivas

Om det finns en önskan att de arvsregler som finns i ärvdabalken inte ska följas är ett testamente absolut nödvändigt. Om testator saknar bröstarvingar är det möjligt att helt fritt bestämma vad som ska hända med kvarlåtenskapen som efterlämnas. Släktingar som inte är bröstarvingar har nämligen ingen rätt till arv.

Det kan vara viktigt att skriva testamente om testator önskar att sin sambo ska ha rätt till arv, eftersom det enligt lag inte finns någon arvsrätt mellan sambor. Det finns endast en rätt till gemensam bostad och bohag. Vad gäller särkullbarn har de en rätt att direkt ärva sin bortgångna förälder. Särkullbarn är barn utanför äktenskap eller samboförhållande. I takt med att familjekonstellationer kan se ut på många olika sätt kan det därför vara viktigt att skriva testamente.

7 Viktiga punkter om testamenten

1.

Formulera testamentet tydligt. Det är otroligt viktigt att tydligt formulera vad önskan är med testamentet, då oklarheter i dokumentet vanligen upptäcks först efter att testatorn avlidit.

2.

Skilj mellan fri förfoganderätt och full äganderätt i testamentet. 

3.

Ange om någon egendom ska ges bort med villkor om att vara enskild.

4.

Glöm inte bort formkraven i 10 kap. ärvdabalken för testamentet!

5.

 Förstör det äldre testamentet om ett nytt testamente skrivs. Då finns ingen risk att det äldre dokumentet kommer fram och skapar problem mellan arvingar och testamentstagare.

6.

Förvara testamentet på en säker plats för att öka känslan av trygghet. Den juridiska handlingen kan exempelvis förvaras hos en jurist eller i ett bankfack. 

7.

Var utförlig och noggrann i testamentet. Det ska helst inte finnas något utrymme för tolkning i dokumentet. Det ska vara detaljrikt och begripligt.

Uppdatera testamentet

Det kan vara bra att titta till testamentet en gång vart femte år eller i samband med att en relation förändras.

Om man ångrar sitt testamente

Om familjeförhållanden ändras kan ett testamente bli inaktuellt, och testatorn kanske vill gynna andra, som en ny partner eller barn, genom att låta arvsordningen gälla eller uppdatera testamentet.
 
Det finns inga formkrav för att återkalla ett testamente, men det är avgörande att tydligt hantera det gamla dokumentet, antingen genom att skriva ett nytt som upphäver det tidigare, förstöra originalet och alla kopior, eller klart meddela att det inte längre gäller.
 
Att stryka över text rekommenderas inte då det riskerar feltolkning, och även om originalet saknas antas det återkallat, men kopior har ibland godtagits av domstol.
 

Tillägg till testamente

Det är inte helt ovanligt att en testator vill göra mindre ändringar i sitt testamente och därför gör ett tillägg i sitt befintliga testamente. Det är dock viktigt att tänka på att även om det är fråga om ett mindre tillägg så gäller precis samma formkrav som för det ursprungliga testamentet.

Därför är det generellt sätt bättre att skriva ett nytt testamente där det klart framgår att det gamla testamentet undanröjs och att det nya ska gälla i stället. 

Ömsesidigt testamente

Ömsesidiga testamenten är vanliga mellan makar eller sambor, där båda förutsätter att den andra inte skriver ett eget testamente som ändrar det gemensamma avtalet.
 
Om en make skriver ett nytt testamente till förmån för någon annan förlorar han sin arvsrätt från det ömsesidiga testamentet, även om detta sällan får praktisk betydelse.
 
Dör hon först ärver han ändå, och hans senare testamente undersöks inte; dör han först och hans nya testamente gäller, upphävs det ömsesidiga, men det saknar betydelse då han redan är avliden.

Vem ska skriva ett testamente?

Vanliga situationer då man brukar vilja ha testamenten är om du:

  • Har barn med din nuvarande partner och med någon annan (särkullbarn).
  • Önskar att vissa saker ska tillfalla bestämda personer (legatarier) som inte är dina arvingar.
  • Vill att din egendom ska fördelas på ett visst sätt mellan arvingarna och/eller andra.
  • Vill att ett eller flera av dina barn enbart ska ha sin laglott eller önskar att någon ska bli arvlös.
  • Vill gynna någon orgnanisation som ligger dig varmt om hjärtat.
  • Vill att någon ska få avkastningen av en viss tillgång, medan äganderätten går till någon annan.
  • Vill styra hur din förmögenhet används efter din död, normalt genom att upprätta en stiftelse.
  • Vill att en viss egendom ska vara enskild egendom.
  • Vill att barnen ska få tillträde till egendomen först vid en viss ålder.
  • Vill att gemensamma barn ska få ut sitt arv redan vid den först avlidne förälderns död.
  • Vill att arvet ska förknippas med andra villkor.

När ska man ändra testamentet?

Det finns ett antal situationer då du bör gå igenom ditt testamente för att eventuell ändra det. Här är en översikt av situationer då det kan bli aktuellt

  • När ny lagstiftning börjar gälla som påverkar tolkningen av ditt testamente eller något annat.
  • När du skaffar eller gör dig av med tillgångar eller skulder, som påverkar din förmögenhetssituation.
  • När någon person som är arvsberättigad efter dig avlider.
  • När någon person som finns omnämnd i testamentet avlider. Det kan vara universella testamentstagare, legatarier eller testamentsexekutor.
  • När din familjesituation ändras genom att du ingår eller avslutar äktenskap, partnerskap eller samboskap eller skaffar barn.
  • Om du flyttar till ett annat land.
  • När du upprättar äktenskapsförord.
  • När det gått en viss tid. Det kan vara lämpligt att rutinmässigt gå igenom sitt testamente, förslagvis vart femte år.

Nya situationer

Det kan vara lämpligt att du ser över ditt testamente i samband med att en relation förändras, så att testamentet fortfarande uttrycker vad du vill. Här är några exempel på sådana situationer:

  • Du gifter dig.
  • Du blir sambo.
  • Du skiljer dig.
  • Du upphör att var sambo.
  • Du får barn med din make eller sambo.
  • Du får barn med någon som du inte är gift eller sambo med.
  • Du adopterar barn själv (på egen hand).

Några situationer där makar som har full arvsrätt efter varandra ändå behöver skriva testamente

  • Makarna vill att det som de gemensamma barnen ärver när båda föräldrarna är döda ska bli deras enskilda egendom.
  • Makarna vill klargöra hur en gåva till någon av barnen ska påverka den framtida arvsrätten (ska gåvan vara ett förskott på arv eller inte och hur ska den värderas).
  • Makarna vill att en del av arvet när båda är döda ska gå direkt till barnbarnen.
  • Makarna vill att barnen ska få hela eller delar av arvet direkt vid den först avlidnes död.
  • Barnlösa makar vill gynna en eller flera organisationer eller någon/några personer i stället för att kvarlåtenskapen när båda är borta ska fördelas mellan alla arvsberättigade personer på båda sidor.

Ogiltigt testamente

Det finns många orsaker till att ett testamente eller ett förordnande i ett testamente kan var ogitligt. Här är några exempel:

  • Testator saknade behörighet att upprätta testamentet.
  • Testamentet uppfyller inte lagens formkrav.
  • Testamentet har upprättats under påverkan av en psykisk störning.
  • Testator har tvingats att upprätta testamentet.
  • Någon har genom att missbruka testators oförstånd, viljesvaghet eller beroendeställning lyckats övertyga honom eller henne att skriva testamentet.
  • Testator har blivit svikligen förledd att upprätta testamentet.
  • Testator har missuppfattat något som varit bestämmande för honom eller henne att upprätta testamentet.

Vanliga frågor om testamente

Om man inte skriver något testamente där man talar om vem som ska få det man lämnar efter sig när man dör finns det lagregler som säger vem eller vilka som ska ärva, den så kallade arvsordningen.

Kort sagt kan man kan säga att så fort man vill någonting annat med sina tillhörigheter än det som lagen föreskriver så måste man skriva ett testamente. 

 

Även om man vill att egendomen ska ärvas precis så som lagen säger behöver man skriva testamente om man vill att särskilda villkor ska vara förknippade med arvet. Det är vanligt att föräldrar med bara gemensamma barn vill att arvet ska fördelas så som  lagen säger, det vill säga att föräldrarna först ärver varandra och att arvet när båda föräldrarna är borta ska fördelas lika mellan barnen. 

Trots det är det att rekommendera att även dessa föräldrar skriver testamente med villkoret att det som barnen ärver ska bli deras enskilda egendom. Med ett sådant villkor behöver barnen inte dela med sig av arvet om de i framtiden skulle skilja sig. Ett testamente med villkor om enskild egendom är därför en god gärning mot den egna arvtagaren!

För den som lever sitt liv utan partner eller barn finns ofta ett tydligt testamentsbehov. Personen kanske har nära kontakt med något av sina syskon eller har skapat en relation till något av syskonbarnen och ser ingen anledning att arvet ska delas mellan alla syskon och syskonbarn. Eller så kanske det är någon vän som känns som närmast. 

Sambor är en annan grupp som måste skriva testamente om de vill skydda varandra. Sambor ärver nämligen inte varandra, så om ena parten i ett barnlöst samboförhållande dör går den personens tillhörigheter till släkten. 

Makar med särkullbarn, barn till endast en av makarna, behöver också testamente om de vill skydda varandra. Makar som bara har gemensamma barn ärver varandra före barnen. Barnen får därmed vänta på sitt arv till dess att båda föräldrarna är döda. Men så ligger det inte till för särkullbarn. De har rätt att få ut sitt arv direkt när föräldern dör. 

 

 

 

För att skriva ett testamente och bestämma vem/vilka som ska få den egendom man lämnar efter sig måste man ha fyllt 18 år. Det finns emellertid några få undantag från 18-årsgränsen för rätten att skriva testamente om sin egendom.

För att kunna ärva enligt ett testamente måste en person enligt huvudregeln antingen finnas vid testators död eller vara avlad och sedermera födas med liv.

Det vanligaste är givetvis att man skriver ett testamente till förmån för någon man känner och som man vill gynna i stället för att arvet ska gå till de arvingar som enligt lagen är närmast arvsberättigade.

Förutom fysiska personer kan även en juridisk person (t.ex. ett aktiebolag) vara testamentstagare. Mottagaren kan också bildas genom testamente. Detta är vanligt i fråga om stiftelser. 

Testamente kräver vissa formkrav (10 kap. 1  ÄB). Lagen föreskriver mycket bestämda formkrav. Anledningen till de stränga formkraven vid testamente är att ett sådant ofta är av genomgripande betydelse och att det ska tillämpas när testator inte längre är i livet. Innehållet i ett testamentsförordnande kan fastställas på ett säkrare sätt om det är skriftligt. 

För det första ska ett testamente vara skriftligt. För det andra ska det finnas två vittnen som med sina namnteckningar bevittnar testators underskrift. För det tredje ska vittnena vara närvarande samtidigt. Och för det fjärde måste vittnena känna till att det är ett testamente som de bevittnar. Men de behöver inte känna till testamentets innehåll. Om testator har undertecknat testamentet tidigare ska han eller hon i stället i vittnenas närvaro vidkännas att det är testatorn som undertecknat testamentet.    

För testamentsvittnen gäller allmänna och särskilda jäv.  De allmänna jäven innebär att som testamentsvittne får inte tas den som är under 15 år eller lider av psykisk störning och på grund av denne inte förstår meningen med bevittningen. Vidare får inte testators make vara vittne och inte heller den som är i rätt upp- eller nedstigande släktskap eller svågerlag till testator eller är hans syskon.

De särskilda jäven innebär att testamentstagaren eller dennes make samt vissa närmare släktingar till testamentstagaren inte får vara testamentsvittnen. Föreligger ett allmänt jäv är hela testamentet ogiltigt. De särskilda jäven innebär att endast det förordnande som berörs av jävet är ogiltigt. 

Rätten att göra ett testamente är personlig. Någon annan kan inte upprätta ett testamente i testators ställe eller på testators vägnar. Ett ombud kan alltså inte göra ett testamente för huvudmannens räkning. Inte heller kan en förmyndare, förvaltare eller god man göra ett testamente för den enskilde; inte ens om denne på grund av omyndighet eller psykisk störning inte själv har förmåga att göra testamente. 

 

 

Testator kan göra ändring i sitt testamente. För att ändringen ska vara giltig krävs att den görs på samma sätt som när testamente upprättas. 

Ett testamente kan helt eller delvis återkallas. Testamentet ska ju vara ett uttryck för testators yttersta vilja. För behörigheten att återkalla ett testamente  gäller samma behörighetsregler som för testamentes upprättande. En återkallelse kan ske formlöst, t.ex. genom att testator förstör testamentet. 

Ett testamente är till en början ogiltigt om testator saknade behörighet att upprätta testamente eller om testamentet inte är upprättat i laga form; alltså att formerna för vanligt testamente eller nödtestamente inte är uppfyllda.

Ett allmänt vittnesjäv innebär att hela testamentet är ogiltigt. Ett särskilt vittnesjäv medför endast partiell ogiltighet av testamentet i fråga om det förordnande som jävet rör. 

Ett testamente är ogiltigt om det upprättats under påverkan av psykisk störning eller om testator förmåtts att upprätta det genom missbruk av hans eller hennes oförstånd, viljesvaghet eller beroendeställning.

Ett testamente är ogiltigt om testator svikligen förletts att upprätta det eller om det är föranlett av testators felaktiga uppfattning om sakförhållanden eller rättsregler. 

 

 

En testamentstagare kan avstå från sin rätt enligt ett testamente. Vid avstående behandlas situationen som om testamentstagaren avlidit före testator. 

© 2025 Justiflex AB. Godkänd för F-Skatt.

Telefon:

Info@justiflex.se

Måndag - fredag 10.00 - 18.00

Lördag 12.00 - 16.00

Våra digitala tjänster kan användas 24/7

FÖLJ OSS

© 2025 Justiflex AB. Godkänd för F-Skatt.