Tjänster

Äktenskapsförord

Ett äktenskapsförord är ett avtal mellan makar eller blivande makar där de bestämmer att egendom som tillhör eller tillfaller en make ska vara dennes enskilda egendom.

Boka möte med jurist

Äktenskapsförord skrivet av jurist till fast pris. Gratis första möte med jurist via e-post, telefon eller videosamtal.

Skapa ett äktenskapsförord på egen hand med vårt digitala verktyg kvalitetssäkrat av jurister och spara 80 % av kostnaden.

Tveksamma Förord

En granskning av äktenskapsförord i äktenskapsregistret visar att vissa har tveksamt innehåll eller giltighet.

5 viktiga saker att veta om äktenskapsförord

1. Formkrav

Följ formkraven för äktenskapsförordet. Det inkluderar bland annat registrering. Att enbart låta äktenskapsförordet ligga hemma undertecknat av makarna, som är överens om innehållet, är verkningslöst. För att dokumentet ska vara giltigt krävs att det registrerats hos Skatteverket.

2. Egendomen

Diskutera med din framtida partner om hur ni önskar lägga upp äktenskapsförordet. Prata om vad som är viktigt för er. Kanske finns ett företag eller en båt som ni önskar ska vara enskild egendom.

3. Att skriva själv

Att ladda ner en mall från internet är inte att rekommendera. Ni kan använda vår digitala tjänst eller låta en jurist upprätta äktenskapsförordet.

4. Tydlighet

Var tydlig i äktenskapsförordet. Det blir extra viktigt om äktenskapsförordet någon gång skulle bli föremål för en tvist. Det innebär också att makarna måste förstå den verkliga innebörden av äktenskapsförordet. 

5. Bevittning

Låt någon bevittna när äktenskapsförordet skrivs under. Bevittning är inget lagkrav, men det kan minimera risken för framtida konflikter.

6.

Enskild egendom

Ett äktenskapsförord syftar till att bestämma att viss egendom ska vara enskild och undantas från framtida bodelning.

Vad är ett äktenskapsförord?

Ett äktenskapsförord är ett avtal mellan makar eller två personer som tänker gifta sig. Syftet med ett äktenskapsförord är bland annat att avtala om att viss egendom ska vara enskild egendom och inte omfattas av en framtida bodelning. Äktenskapsförordet kan omfatta all egendom som en person äger eller en specificerad del. Som exempel kan aktier, en fastighet eller besparingar omfattas. I ett samboförhållande kan man i stället skriva ett samboavtal.

Äktenskapsförord reglerar framtida bodelning

Reglerna om äktenskap och skilsmässa finns i äktenskapsbalken. I samband med skilsmässa eller dödsfall sker en bodelning, vilket innebär att makarnas egendom delas på hälften. I bodelningen ingår makarnas giftorättsgods men inte deras enskilda egendom. Äktenskapsbalken utgår från att allt som makarna äger i princip är giftorättsgods. 

Äktenskapsförordet syftar till att undanta viss egendom från att delas lika vid en skilsmässa eller ett dödsfall. Det görs genom att man i dokumentet skriver att viss egendom ska vara enskild egendom. Ett äktenskapsförord kommer alltså i praktisk användning i samband med skilsmässa eller dödsfall. Som make/maka är det viktigt att komma ihåg att äktenskapsförordet är giltigt i båda situationerna. 

Formkrav för äktenskapets giltighet

Äktenskapsförordet ska upprättas skriftligen och skrivas under av bägge parter. Det finns inget krav enligt lag om att parternas signatur ska bevittnas, men det är en bra idé att bevittning sker ändå. Bevittningen kan vid en eventuell framtida tvist användas som extra bevisning om parterna är oense om äktenskapsförordet. 

Någon särskild mall behöver inte användas för att skriva äktenskapsförord men det kan vara klokt att använda sig av en ram för det. Efter att makarna kommit överens om innehållet i dokumentet ska det skickas till Skatteverket för registrering. Från och med att registreringen skett blir äktenskapsförordet giltigt. 

Olika skäl för att upprätta äktenskapsförord

1.

En av de blivande makarna har en förmögenhet och vill undanröja misstanken om att den andra gifter sig för pengarna.

2.

Makarna vill förhindra någon utomstående, t.ex. ena makens fordringsägare från att komma åt en av makarnas tillgångar. 

3.

Någon av makarna har särkullbarn och makarna vill påverka storleken på särkullbarnets arv.

4.

En av makarna vill av praktiska eller sentimentala skäl säkerställa att inte bli av med någon viss egendom i samband med bodelning. Det kan också vara en förälder till någon av makarna som har detta önskemål.

Motverka ekonomiska motiv

Ett äktenskapsförord kan motverka misstankar om att en blivande make gifter sig av ekonomiska skäl snarare än kärlek.

Ena maken förmögen

Ett äktenskap kan användas för att undanröja misstankar om att den andra blivande maken inte gifter sig av kärlek, utan har ekonomiska motiv för att inte ingå äktenskap. Ett äktenskapsförord där man bestämmer att den förmögne blivande makens tillgångar – eller båda de blivande makarnas tillgångar – görs till enskild egendom kan vara en lösning. Förordet kan upprättas och registreras redan före bröllopet och gäller då från makarnas första dag som gifta.

Giftorättstrappan

Även om ena maken är mer förmögen är det kanske inte nödvändigt att upprätta äktenskapsförord. Det beror på att det finns regler i äktenskapsförordet som innebär att den fattigare maken ändå inte får ut hälften av giftorättsgodset om äktenskapet varat kortare tid än fem år. 

Den så kallade giftorättstrappan innebär att bodelningen kan jämkas, så att bodelningen endast omfattar 20 % av giftorättsgodset multiplicerat med antalet år makarna varit gifta. Efter fem års äktenskapet kanske det är acceptabelt för den förmögne maken att all giftorättsgods ingår i bodelning.

Återvinning

Genom att upprätta ett äktenskapsförord och genomföra en bodelning kan makarna föra över tillgångar från en skuldsatt make till den andra maken. På så sätt kan man undvika att borgenärer beslagtar tillgångar för att få betalt för en skuld. Det stora problemet för makar som vill hindra  borgenärer att komma åt den ena makens egendom är de så kallade återvinningsreglerna. Dessa innebär att borgenärerna kan komma åt den skuldsatte makens egendom även om tillgångarna bodelats över till den skuldfria maken. 

Men om makarna upprättar äktenskapsförordet och genomför bodelningen innan den ena maken har hunnit skuldsätta sig kommer borgenärerna inte åt tillgångarna. Det kan därför vara en god ide att göra detta redan innan en make t.ex. startar företag eller ger sig in i någon annan ekonomisk riskfylld verksamhet. Ett bättre alternativ till bodelningen under bestående äktenskap är många gånger att ge bort egendom genom gåva, vilket också är skattefritt men betydligt enklare.  

Betydelse för efterlevande make och särkullbarn

När en make avlider får den efterlevande maken normalt makarnas all egendom genom bodelning och/eller arv. Det har ingen betydelse om egendomen är enskild egendom eller giftorättsgods.  Däremot så påverkar detta storleken på andelarna av det som efterlevande make får genom bodelning och genom arv. 

Om viss egendom är giftorättsgods eller enskild egendom har framförallt betydelse om det finns särkullbarn. Särkullbarnens arvsrätt går före den efterlevande makens arvsrätt. Det innebär att särkullbarnet har rätt att få ut sitt arv redan när hans förälder avlider. 

Viss viktig egendom

Många skriver äktenskapsförord för att skydda specifika tillgångar, som arvegods eller släktgårdar med högt affektionsvärde, från att ingå i en bodelning genom att göra dem till enskild egendom. Det går även att inkludera andra tillgångar eller allt man äger, men enskild egendom ärvs ändå av maken om inte ett testamente eller särkullbarn ändrar det.
 
Vid bodelning delas bara överskottet av nettogiftorättsgods, och ägarmaken väljer vad som överlåts eller kan lösa ut den andra med pengar, så egendom med lågt marknadsvärde men högt affektionsvärde behöver inte skyddas via förord.
 
För företagare kan ett äktenskapsförord ge trygghet genom att hålla företaget utanför bodelning, vilket lugnar delägare och anställda. Det är också vanligt att aktieägaravtal kräver att aktier görs till enskild egendom via äktenskapsförord vid giftermål.

Äktenskapsförordets innehåll

Makarna kan i stort sett själva bestämma äktenskapsförordets innehåll och välja om enskild egendom ska gälla för båda eller bara en, inklusive all egendom, specifik egendom eller arv och förvärv före äktenskapet. Det finns dock gränser: egendom kan inte överföras till den andra makens enskilda egendom, villkor som begränsar förordets giltighet (t.ex. vid skilsmässa eller barn) är otillåtna, och det går inte att tidsbegränsa eller omförhandla klausuler.
 
Även om egendom är enskild enligt förordet krävs samtycke för att hantera gemensam bostad eller bohag, eftersom den andra maken kan ha rätt att överta dessa vid bodelning, särskilt vid vårdnad om barn – detta kan inte avtalas bort. Äktenskapsförordet styr om egendom blir giftorättsgods eller enskild egendom och kan upphäva tidigare förord, men det kan inte reglera skuldfördelning eller ändra att skulder kopplade till enskild egendom räknas av där först vid bodelning, vilket indirekt påverkar skulderna mellan makarna.

Vanliga frågor om äktenskapsförord

Äktenskapsförordet är ett familjerättsligt avtal mellan makarna angående egendomsordningen eller med andra ord huruvida egendom ska vara enskild eller giftorättsgods. Genom förordet kan de bestämma att egendom som tillhör någon av dem ska vara hans eller hennes egendom. De kan också bestämma att egendom som i framtiden tillfaller någon av dem ska vara dennes enskilda egendom. 

Har makarna en gång i ett äktenskapsförord bestämt att egendom ska vara enskild kan de genom ett nytt äktenskapsförord bestämma att egendomen ska vara giftorättsgods. 

Ett äktenskapsförord är ett viktigt avtal eftersom det kommer att påverka den framtida fördelningen av makarnas egendom. Lagen föreskriver därför särskild form för dess giltighet. Äktenskapsförordet ska upprättas skriftligen, dateras och undertecknas av makarna eller de blivande makarna. Något krav på att makarnas underskrifter ska bevittnas finns inte. Äktenskapsförordet ska lämnas in till Skatteverket för registrering i äktenskapsregistret.

Ett äktenskapsförord som slutits mellan blivande makar gäller från äktenskapets ingående, om det ges in till Skatteverket inom en månad från det att äktenskapet ingicks. I annat fall gäller äktenskapsförordet först från och med den dag då det ges in till Skatteverket.

Ett äktenskapsförord som ingåtts mellan blivande makar gäller från äktenskapets ingående, om förordet ges in till domstolen för registrering inom en månad från vigseln. I annat fall blir det giltigt först från den dag då det ges in till domstolen.

Ett äktenskapsförord hemma i byrån är med andra ord verkningslöst. 

För en blivande make/maka som vill gardera sin förmögenhet och göra den till enskild gäller det att ha skrivit äktenskapsförordet före vigseln. När makarna väl har gift sig så kanske inte den andra maken, som då i princip fått giftorätt i all egendom, är lika benägen att skriva på ett äktenskapsförord. 

Särskilt när ett äktenskapsförord föreskriver att arv som var och en av makarna kommer att få ska vara den makens enskilda egendom är det viktigt att äktenskapsförordet lämnas in inom 30-dagars-fristen. Risken finns annars att den ena maken får ett arv under tiden fram till dess äktenskapsförordet lämnas in. Arvet blir då giftorättsgods och det krävs ett nytt äktenskapsförord –  som den andra maken måste gå med på att underteckna – för att arvet ska bli enskild egendom. 

I de fall arvlåtaren (den som arvet kommer ifrån) har bestämt i testamente eller förmånstagarförordnande på försäkring att arvet/försäkringsutbetalningen ska vara enskild egendom finns så klart inte någon sådan risk. 

Äktenskapsförordet kan alltså gälla för vad makarna redan äger vid den tidpunkt då de skriver på, men det kan också gälla för vad makarna kommer att bli ägare till i framtiden, exempelvis vad makarna kommer att ärva. 

Vissa par skriver äktenskapsförord där de bara bestämmer att vad de får som arv, gåva eller på grund av testamente (eller på grund av förmånstagarförordnande på försäkring) ska vara enskild egendom men allt annat ska vara giftorättsgods.

Andra vill inte ha någon giftorättsgemenskap över huvud taget. Då skriver de så här: “Allt vad var och en av oss nu äger och framöver kommer att förvärva på vilket sätt förvärvet än må ske ska liksom avkastning av egendomen vara vardera makens enskilda egendom.”

För enskild egendom gäller antingen eller. Det går inte att bestämma att egendomen ska vara enskild i vissa situationer och inte i andra. Makarna kan alltså inte bestämma att om det blir skilsmässa så ska egendomen vara enskild, men om det är fråga om bodelning på grund av att ena maken dött så ska den inte vara det. 

Makar – liksom andra personer –  kan ingå avtal med varandra. Som regel behandlas makarna som vilka andra avtalsparter som helst och de ska följa vad som allmänt sett gäller för den typ av avtal som är aktuellt.

Beträffande gåvor mellan makar finns dock särskilda bestämmelser i äktenskapsbalken. Skälet till att gåvor mellan makar regleras särskilt är främst att det typiskt sett finns en risk för att en make genom gåvor till den andra maken minskar sina borgenärers möjlighet att få betalt. En sådan gåva behöver inte utgöra någon egentlig uppoffring för givaren. Han eller hon kan ofta fortsätta att använda egendomen som förut. Utgör egendomen giftorättsgods kommer den dessutom att ingå i en framtida bodelning.

En gåva från en make till den andra maken är att se som ett förmögenhetsrättsligt avtal. Lagen (1936:83) angående vissa utfästelser om gåva (gåvolagen) gäller alla människor. Den kompletteras av 8 kap. äktenskapsbalken som ger särskilda regler för gåvor mellan makar. 

För att gåvan ska fullbordas krävs att den överförs till mottagaren. För fast egendom krävs en skriftlig överlåtelsehandling som uppfyller formkraven i 4 kap. 1 § och 29 § jordabalken. Om det gäller pengar kan de lämnas över till mottagaren eller sättas in på dennes bankkonto (8 kap. 4 § ÄktB). Lösa saker måste också överlämnas till mottagaren. Här krävs att saken går över från givarens besittning till mottagarens besittning. Två makar som lever tillsammans har svårt att uppfylla dessa krav på besittningsövergång, eftersom de redan har det mesta i gemensam besittning. 

Att få en gåva av finansiella tillgångar – som aktier, fondandelar, pengar på konto – är enklare. Aktierna registreras över på gåvotagarens värdepapperskonto eller flyttas över till gåvotagarens depå i bank. Fondandelarna registreras över på gåvotagaren och bankmedel flyttas över från givares till gåvotagarens bankkonto. Här åstadkoms direkt en besittningsövergång från givaren till gåvotagaren.

För onoterade aktier, framför allt aktier i familjeföretag, fåmansföretag, krävs för gåvans giltighet en gåvoförklaring, i ett gåvobrev eller på själva aktiebreven, i kombination med att aktiebreven lämnas över. Då är gåvan fullbordad mellan makarna (obligationsrättsligt).

Om det finns särskilda bestämmelser som säger att det krävs registrering för att en gåva ska bli giltig gentemot tredje man gäller detta även för gåva mellan makar. Gåvolagen ger makar en möjlighet, som ett alternativ till de allmänna reglerna, att registrera gåvan. Registrering ska ske hos Skatteverket, som kungör gåvan i Post- och Inrikes Tidningar (PoIT) (16 kap. 3 § ÄktB).

Makarna har alltså två möjligheter att ge en gåva. De kan göra det på det sätt som alla andra kan göra (där det är möjligt) och de kan registrera gåvan. Båda sätten medför att gåvan är giltig mellan makarna.

© 2025 Justiflex AB. Godkänd för F-Skatt.

Telefon:

Info@justiflex.se

Måndag - fredag 10.00 - 18.00

Lördag 12.00 - 16.00

Våra digitala tjänster kan användas 24/7

FÖLJ OSS

© 2025 Justiflex AB. Godkänd för F-Skatt.