...
Logga in
Lorem Ipsum is simply dumy text of the printing typesetting industry lorem ipsum.
Skapa konto
Lorem Ipsum is simply dumy text of the printing typesetting industry lorem ipsum.
Logga in
Lorem Ipsum is simply dumy text of the printing typesetting industry lorem ipsum.
Skapa konto
Lorem Ipsum is simply dumy text of the printing typesetting industry lorem ipsum.

Tjänster

Andrahandsuthyrning hyreslägenhet

Om du som hyresgäst ska hyra ut hela din lägenhet i andra hand krävs hyresvärdens samtycke. Om du endast hyr ut en del av den behövs dock inte hyresvärdens tillstånd.

Hyreskontrakt skrivet av jurist till fast pris. Gratis första möte med jurist via e-post, telefon eller videosamtal.

Skapa ett hyreskontrakt på egen hand med vårt digitala verktyg kvalitetssäkrat av jurister. Du sparar 80 % av kostnaden. 

Andrahandsuthyrning

Tänk på att du kan bli återbetalningsskyldig om du tar ut en alltför hög hyra.

7 punkter om hyreskontrakt

1. Samtycke

Om du som hyresgäst ska hyra ut hela lägenheten krävs hyresvärdens samtycke.

2.Tillstånd

Om du inte får hyresvärdens tillstånd kan du vända dig till hyresnämnden för att få tillstånd till andrahandsuthyrningen.

3. Ansvar

Kom ihåg att förstahandshyresgästen har kvar sitt ansvar för lägenheten.

4. Möblering

Lägenheten kan hyras ut möblerad eller omöblerad.

5. Hyra

Förstahandshyresgästen får inte ta ut alltför hög hyra.

6. Besittningsskydd

Efter två år får andrahandshyresgästen besittningsskydd om ni inte avtalat bort besittningsskyddet och hyresnämnden godkänt detta avtal.

7. Uppsägningstid

Förstahandshyresgästen och andrahandshyresgästen kan komma överens om vilken uppsägningstid som ska gälla för avtalet. OBS! Hyrestiden får inte vara kortare än vad som är tillåtet i hyreslagen.

1

5.

Om själva avtalet

Det är en fördel att ha ett skriftligt avtal men det är inget krav.

Samtycke från hyresvärd

Om du som hyresgäst ska hyra ut din lägenhet i andra hand krävs hyresvärdens samtycke. Det har ingen betydelse om du ska hyra ut lägenheten till en nära anhörig eller till en bekant. Du måste alltid ha hyresvärdens tillstånd, annars kan du bli uppsagd. Tillståndet kan gälla tillsvidare eller vara tidsbegränsat.

Om du inte hyr ut hela lägenheten utan endast en del av den, gäller andra regler. Då behöver du inte hyresvärdens tillstånd.

Tillstånd från hyresnämnden

Om du inte får hyresvärdens tillstånd kan du vända dig till hyresnämnden för att få tillstånd till andrahandsuthyrningen. 

Tillståndet är tidsbegränsat och brukar oftast gälla ett år. Därefter får hyresgästen ansöka om ett nytt tillstånd.

Hyresnämnden ska lämna tillstånd om hyresgästen har “beaktansvärda skäl”. Med det menas att hyresgästen ska kunna hyra ut i andra hand om han eller hon exempelvis:

  • Är sjuk och  måste vistas på sjukhus.
  • Har fått tillfälligt arbete eller studerar på annan ort.
  • Har problem med sin partner och vill prova att bo ihop med en ny partner.

Uthyrningen ska vara tillfällig och hyresgästen ska ha som avsikt att flytta tillbaka till lägenheten eller säga upp lägenheten.

Ansvar för lägenheten

Det är viktigt att komma ihåg att förstahandshyresgästen har kvar sitt ansvar för lägenheten. Det innebär att det är han eller hon som kan bli uppsagd om andrahandshyresgästen missköter sig eller struntar i att betala hyran.

Möblerad eller omöblerad

Lägenheten kan hyras ut möblerad eller omöblerad. Det beror på vad förstahandshyresgästen och andrahandshyresgästen kommer överens om.

För att det inte ska uppstå några tveksamheter om vilka möbler och andra saker som fanns i lägenheten vid uthyrningens början är det bra om det i hyresavtalet finns en förteckning över detta.

Hyra

Förstahandshyresgästen kan inte ta ut alltför hög hyra. Om lägenheten är omöblerad får inte hyran vara högre än den som han eller hon själv betalar till hyresvärden.

Vid uthyrning av en möblerad lägenhet kan förstahandshyresgästen göra ett påslag för att andrahandshyresgästen får använda möblerna i lägenheten. Ett påslag på ungefär 10 % av möblernas värde är rimligt per år.

Besittningsskydd

Med besittningsskydd menas att en hyresgäst har rätt att förlänga hyresavtalet även om hyresvärden säger upp avtalet. En andrahandshyresgäst har inget besittningsskydd de två första åren.

Efter två år har andrahandshyresgästen besittningsskydd om inte han eller hon och förstahandshyresgästen avtalat bort besittningsskyddet och hyresnämnden godkänt detta avtal.

Uppsägningstid

Förstahandshyresgästen och andrahandshyresgästen kan komma överens om vilken uppsägningstid som ska gälla för avtalet. Uppsägningstiden får dock inte vara kortare än vad som är tillåtet enligt hyreslagen. 

Hyrs lägenheten ut under längre tid än tre månader är uppsägningstiden enligt hyreslagen tre månader.

Behöver du hjälp?

Vanliga frågor om andrahandsuthyrning

Ofta kan du använda den hyra som du själv betalar som utgångspunkt för vad som är skälig hyra.

Om du hyr ut lägenheten möblerad har du rätt att göra påslag på hyran. Påslaget får inte överstiga 15 procent av den hyra som du som förstahandshyresgäst betalar. Tillägg för annat som ingår i andrahandshyran, till exempel hushållsel, bredband eller parkeringsplats, får inte överstiga de faktiska kostnaderna.

Om man hyr ut en del av en lägenhet gäller motsvarande för en proportionerlig andel.

Om förstahandshyresgästen träffat avtal med hyresvärden om tillval enligt 12 kap. 55 d § jordabalken kan tillvalen också räknas med vid bestämmandet av en skälig hyra.

Är du andrahandshyresgäst och har betalat en oskälig hyra, det vill säga du tycker att du betalat för mycket i hyra, kan du vända dig till hyresnämnden. Hos hyresnämnden kan du ansöka om att få tillbaka den del av hyran som är oskälig. Du kan också ansöka om att få hyran sänkt för den fortsatta hyrestiden.

Återbetalning kan bli aktuell för hyror upp till två år tillbaka i tiden. Då räknar man från dagen då du ansökte om återbetalning. Detta gäller för avtal som har träffats efter den 1 oktober 2019. För avtal som träffats innan denna tidpunkt får beslut om återbetalning avse hyror för ett år tillbaka i tiden.

Du ska ansöka senast tre månader efter att du har lämnat lägenheten, det vill säga inom tre månader från den dag då hyresavtalet upphörde.

Du kan också ansöka om återbetalning redan under hyrestiden. Hyresnämnden fastställer då också hyresvillkoren för den hyrestid som återstår.

Det är en fördel att ha ett skriftligt avtal. Men det är inget krav.

Fördelen med avtal är att du kan visa vad ni har kommit överens om, om det skulle behövas. Det kan till exempel handla om hyran, hyrestid, uppsägningstid och andra villkor.

Du kan skriva ett korrekt hyresavtal med vår digitala tjänst för 200 kr.

Hur kan vi hjälpa dig?

Kontakta oss
Lorem Ipsum is simply dumy text of the printing typesetting industry lorem ipsum.

010 – 555 87 49

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Copyright © Justiflex 2024. Godkänd för F-Skatt.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Copyright © Justiflex 2024. Godkänd för F-Skatt.