Samboavtal
Att upprätta ett samboavtal är ett utmärkt beslut för den som vill undvika onödigt bråk i samband med en separation. Genom ett samboavtal kan man ange egendom som ska eller inte ska omfattas av sambolagens bodelningsregler.
Tjänster
Genom ett samboavtal kan man ange egendom som ska eller inte ska omfattas av sambolagens bodelningsregler. Ett samboavtal kan skrivas både innan och under samboförhållandet.
Samboavtal skrivet av jurist till fast pris. Gratis första möte med jurist via e-post, telefon eller videosamtal.
Skapa ett samboavtal på egen hand med vårt digitala verktyg kvalitetssäkrat av jurister och spara 76 % av kostnaden.
Att upprätta ett samboavtal är ett utmärkt beslut för den som vill undvika onödigt bråk i samband med en separation. Genom ett samboavtal kan man ange egendom som ska eller inte ska omfattas av sambolagens bodelningsregler.
1. Bostad och bohag
Det som enligt sambolagen ska delas lika på är det som sambor skaffat för gemensam användning. Som huvudregel avses bostad och bohag.
2. Arvsrätt
Parterna i ett samboförhållande har ingen automatisk arvsrätt enligt lag, vilket makar har. Den efterlevande sambon får behålla hälften av samboegendomen, som delas lika, det vill säga halva bostaden och halva den gemensamma egendomen.
3. Bodelning
Sambor som inte skriver samboavtal omfattas av sambolagens bodelningsregler. Genom ett samboavtal kan lagens bodelningsregler helt eller delvis sättas ur spel.
4. Skriv samboavtal själv
Ett samboavtal kan näst intill likställas med ett äktenskapsförord som ibland förekommer bland makar. Samboavtalet fyller dock en mera begränsad funktion. Du kan skriva ett samboavtal med vårt digitala verktyg.
5. Kärleksrelation
Ett samboförhållande ingås genom att två människor i en kärleksrelation flyttar ihop. Det innebär bland annat att två studiekamrater som bor ihop inte är sambor i lagens mening.
6. Dödsfall
Samboavtalet medför inget ekonomiskt skydd vid dödsfall. Den sambo som vill ge sin efterlevande ett sådant skydd behöver skriva ett testamente.
5.
De grundläggande reglerna om sambors inbördes förhållanden finns i sambolagen (2003:376). Lagen innehåller – förutom allmänna bestämmelser om sambor – bestämmelser om dels bodelning vid upplösning av ett samboförhållande, dels en sambos rätt att i vissa fall överta en bostad som inte ingår i bodelning och dels inskränkningar i rätten att förfoga över det gemensamma hemmet (s.k. rådighetsinskränkningar).
Det skydd sambolagen ger är begränsat i förhållande till vad som gäller för gifta och registrerade partner. Sambolagens bodelningsregler omfattar endast bostad och bohag. Bankmedel, bilar och sommarstugor m.m. faller utanför bodelningen och behålls efter en separation av den sambo som äger egendomen. Sambor har inte någon underhållsskyldighet mot varandra. Sambor har inte heller någon rätt att ärva varandra.
Att upprätta ett samboavtal är ett utmärkt beslut för den som vill undvika onödigt bråk i samband med en separation. Genom ett samboavtal kan man ange egendom som ska eller inte ska omfattas av sambolagens bodelningsregler.
Sambor saknar många gånger det skydd som gifta har, och därför är det extra viktigt att se över vilka juridiska dokument som utifrån den specifika situation bör finnas på plats.
Sambor som har för avsikt att skriva ett samboavtal bör klargöra vad som införskaffats för gemensam användning. I diskussionen kan också bostadsfrågan vid en eventuell separation lösas, det vill säga om någon ska bo kvar, försäljning ska ske och så vidare.
Ett samboavtal kan skrivas både innan och under samboförhållandet. Det är alltså möjligt att skriva ett samboavtal i efterhand om sambornas livssituation förändras. Köp av gemensam bostad där den ene betalar en större andel vid köpet är ett exempel på en förändrad livssituation för sambor.
Med ett samboförhållande menas två människor i en kärleksrelation som bor tillsammans. Sambolagen gäller endast för parterna i ett förhållande och inte två kompisar som bor ihop. Ibland uppstår oklarheter kring om det faktiskt är fråga om ett samboförhållande eller inte och för att sambolagen ska bli tillämplig krävs en viss varaktighet av samboförhållandet.
Som tumregel sätts sex månaders samboskap upp för att vara sambor i lagens mening, men det finns såklart undantag eftersom alla situationer är unika.
Parterna har gemensam folkbokföringsadress.
Parterna har gemensamma barn.
Parterna har gemensam ekonomi.
Parterna har ett sexuellt samliv.
Parterna har skrivit ett inbördes testamente.
Parterna har ömsesidiga förmångstagarförordnande till livförsäkring.
Parterna har skrivit ett samboavtal.
Sambolagen tillämpas på permanentbostad och inte fritidsbostad.
Lagen tillämpas på permanentbostad och inte på fritidsbostad. Det kan ibland vara tänkbart (även om det är ovanligt) att samborna har fler än en permanentbostad och då räknas båda bostäderna in i bodelningen.
Det är endast bohaget i permanentbostaden som ingår i samboegendomen och om bohaget finns i fritidsbostaden är det inte samboegendom och ska därför inte heller bodelas.
Även om en bostad inte ska ingå i bodelningen kan den ändå bli föremål för övertagande. Om bostaden inte är införskaffad för gemensamt bruk eller om en sambo haft bostaden innan samboförhållandet inleddes kan bostaden under vissa förutsättningar bli föremål för övertagande.
Det gäller endast vid hyresrätter och bostadsrätter. Den här regeln är tvingande och kan därför inte sättas ur spel genom samboavtal.
Övertagande av boendet kan ske om den ena sambon bäst behöver boendet och när det samtidigt är skäligt att ett sådant övertagande sker. Om gemensamma barn inte finns krävs dock synnerliga skäl för övertagande.
När lagen anger termen “synnerligen” ställs mycket höga krav och en bedömning sker i varje enskild situation. Frågor om övertagande har ibland kommit upp i domstol och då tar rätten hänsyn till dels sociala skäl och dels hur lång tid samboförhållandet varat.
När ett övertagande av bostadsrätt sker är den övertagande sambon skyldig att betala ersättning till den andre sambon. Konkret innebär detta att den som övertar måste betala marknadspriset för bostadsrätten till dess ursprunglige ägare.
Gäller övertagandet en hyresrätt utgår ingen ersättning, oavsett hur attraktiv hyresrätten är.
Anspråket måste framställas inom ett år från att samboförhållandet upphörde.
Om den som vill framföra anspråk på övertagande har flyttat ut måste begäran ske inom tre månader.
När situationen är sådan att en sambo ensam betalat hela kontantinsatsen – och dessutom står som ensam låntagare – kan bostadens värde ändå komma att delas på hälften.
Det gäller också för allt bohag som exempelvis möbler, hushållsapparater och elektronik. För att undvika detta krävs ett samboavtal.
Vad kan gemensam ekonomi i samboförhållande innebära och vilka följder kan det få om inte ett samboavtal skrivits?
Vad kan gemensam ekonomi i samboförhållande innebära och vilka följder kan det få om inte ett samboavtal skrivits?
En bodelning är inte ett krav utan sker endast om en av samborna begär det.
Bodelning måste inte ske efter att ett samboförhållande tar slut, det sker endast om någon av parterna begär det. Inom senast ett år efter att förhållandet tagit slut måste någon av parterna begära bodelning.
Tidskravet börjar just från och med samboförhållandets slut och det kan därför vara viktigt att veta tidpunkten för samboförhållandets upphörande.
Lagen ställer inte upp någon form för hur begäran om bodelning ska ske, men den sambo som begär bodelning måste alltid vara förberedd på att kunna bevisa att begäran skett.
Parten måste också vara beredd på att visa att begäran också skett inom tidskravet på ett år och att begäran faktiskt framförts till motparten. En bodelning inleds vanligtvis med ett samtal mellan parterna, där en diskussion förs om hur bodelningen bör ske och vad som önskas.
Vid ett lyckat samtal, där parterna kommit överens om alla frågor och fördelningen av samboegendomen, krävs normalt ingen formell bodelning eller dokumentation. För de som önskar vara extra noggranna kan ett avtal skrivas och signeras som bekräftar att fördelningen av samboegendomen är klar.
När parterna är oense om fördelningen ska en skriftlig bodelning utföras och skrivas under senast ett år efter separationen. Om en överenskommelse inte nås kan domstolen utse en bodelningsman.
En bodelningsman är i första hand en medlare men kan också fatta egna beslut om hur bodelning mellan parterna ska ske.
Det finns ingen skyddad arvsrätt mellan sambor. Sambor måste därför skriva ett testamente om de vill skydda varandra.
Det finns ingen skyddad arvsrätt mellan sambor enligt lagstiftning och efterlevande sambo garanteras inte heller något starkt ekonomiskt skydd om någon av samborna skulle avlida. Det spelar ingen roll att samboförhållandet varat i flera år eller att samborna har gemensamma barn. För rätt till arv krävs testamente. Om någon avlider fördelas den avlidnes egendom enligt lagens regler om arv.
Det innebär att bröstarvingar, i första hand barn får arvsrätt efter den avlidne sambon. Det kan vara så att den avlidne inte har några bröstarvingar. Då fördelas arvet i stället till föräldrar eller syskon. Om samboförhållandet upphör till följd av ett dödsfall ska bodelningen ske under förutsättning att den efterlevande sambon begär bodelning. Begäran måste ske senast vid bouppteckningsförättningen som vanligtvis äger rum inom 90 dagar från dödsfallet.
För att skydda efterlevande sambo måste ett testamente skrivas. Förslagsvis kan ett inbördes testamente upprättas, vilket fungerar som ett gemensamt testamente. Testamentet är ett viktigt komplement till samboavtalet eftersom avtalet inte ger något ekonomiskt skydd till den efterlevande sambon. Ett samboavtal räcker inte för att bestämma arvsrätt med giltig verkan. För att en sådan önskan i verkligheten ska påverka efterlevande sambos arvsrätt måste det uttryckas i testamentet.
Observera att ärvdabalken har en tvingande regel som anger att bröstarvingar alltid har rätt till sin laglott. På grund av lagen spelar det ingen roll att det står att all egendom ska hamna hos den efterlevande sambon, bröstarvingarna har arvsrätt i alla fall.
De grundläggande reglerna om sambors inbördes förhållanden finns i sambolagen (2003:376). Lagen innehåller – förutom allmänna bestämmelser om sambor – bestämmelser om dels bodelning vid upplösning av ett samboförhållande, dels en sambos rätt att i vissa fall överta en bostad som inte ingår i bodelning och dels inskränkningar i rätten att förfoga över det gemensamma hemmet (s.k. rådighetsinskränkningar).
Det skydd sambolagen ger är begränsat i förhållande till vad som gäller för gifta och registrerade partner. Sambolagens bodelningsregler omfattar endast bostad och bohag. Bankmedel, bilar och sommarstugor m.m. faller utanför bodelningen och behålls efter en separation av den sambo som äger egendomen. Sambor har inte någon underhållsskyldighet mot varandra. Inte heller har sambor någon rätt att ärva efter varandra.
Med sambo avses två personer som stadigvarande bor tillsammans i ett parförhållande och har gemensamt hushåll.
Den första förutsättningen är alltså att personerna stadigvarande bor tillsammans. Mer eller mindre tillfälliga förbindelser utgör normalt inte ett samboförhållande.
Den andra förutsättningen för ett samboförhållande är att parterna bor tillsammans i ett parförhållande. Härmed avses att de ska bo tillsammans i ett förhållande vari normalt ingår ett sexuellt samliv.
Den tredje förutsättningen för ett samboförhållande är att parterna har ett gemensamt hushåll. Med gemensamt hushåll avses att de som bor ihop delar på sysslor och utgifter, alltså samarbetar om vardagliga göromål i hemmet och har gemensam ekonomi eller i vart fall ett sådant ekonomiskt samarbete att man kan tala om en hushållsgemenskap.
Det innebär att syskon och kompisar inte är sambor. En person som är gift och som bor tillsammans med en annan är inte heller sambo i det andra förhållandet. Ett äktenskap har alltid företräde.
Man kan också fråga sig när ett samboförhållande anses ha inletts. Kortvariga förhållanden anses inte vara samboförhållanden. Det vanligaste är att man har folkbokföringen som utgångspunkt för bedömningen. Så länge samboparet är folkbokfört på samma adress anses de vara sambor och förhållandet inleddes när de folkbokförde sig på denna adress, eller möjligtvis något tidigare.
Samboegendom är gemensam bostad och gemensamt bohag som har anskaffats för att användas gemensamt och inte är enskild egendom. Att egendomen är samboegendom innebär i princip att egendomen ska delas lika mellan samborna genom bodelning när samboförhållandet upphör.
Allt annat vid sidan om bostaden och bohaget som var och en av samborna äger ligger alltså utanför definitionen samboegendom. Här är en av de stora skillnaderna mot äktenskap där makarna i princip har giftorätt i all egendom.
Eftersom fritidshus, bilar, båtar, motorcyklar, bankmedel, aktier, fondandelar m.m. ligger utanför det som räknas som samboegendom blir det extra viktigt för sambor att tänka på vem som äger vad. Det kan annars bli riktigt orättvist om den ena äger bostaden och den andre sambon äger fritidshuset, båten och sparpengarna. Bostadsägaren får dela med sig vid en eventuell separation, men det behöver inte den andre sambon göra. Dessutom är det viktigare för sambor än för makar att tänka på att på ett rättvist sätt stå som ägare till bilen m.m. och att båda samborna ska ha en rättvis chans att lägga undan pengar i ett eget sparande.
Om sambor bidar på ett “skevt” sätt med pengar till egendom som köps in eller delar skevt på olika utgifter kan en lösning vara att skriva skuldebrev. Den sambo som bidragit med mindre pengar får då en skuld till den andre.
Enskild egendom som begrepp finns egentligen bara i äktenskap. Men i de fall där sambo får egendom i gåva eller på grund av arv eller testamente där givaren/arvlåtaren/testator satt upp som villkor att egendomen ska vara mottagarens enskilda egendom får det till följd att bostad och bohag som köps för sådana pengar inte blir samboegendom.
Effekten blir alltså densamma som för enskild egendom i äktenskap, sambon får hålla undan egendomen från bodelning. Och sådan egendom som kommer i stället för den ursprungliga egendomen blir också enskild.
Det ska dock inte tolkas så att om en sambo får en bostad i gåva eller arv utan villkor om enskild egendom så blir bostaden samboegendom. Här gäller den vanliga regeln att bostaden måste ha anskaffats i syfte att bli gemensam bostad för samborna för att den över huvud taget ska kunna bli samboegendom.
Däremot om en sambo får en fastighet som gåva och avsikten från såväl givaren som gåvomottagaren/sambon är att fastigheten ska bli gemensam permanentbostad för gåvomottagaren och hans eller hennes sambo är situationen en annan. Här skulle man kunna säga att sambon förvärvat fastigheten med avsikten att den ska bli gemensam bostad.
Viktigt att tänka på är att om en sambo ärver en bostad utan villkor om enskild egendom och som inte blir samboegendom och senare säljer den och köper en ny bostad dit samborna flyttar permanent så blir denna nya bostad samboegendom.
Gemensamt bohag är möbler, hushållsmaskiner och “annat inre lösöre som är avsett för det gemensamma hemmet”. Hemelektronik, prydnasföremål och tavlor räknas som bohag. Om egendom som i och för sig faller under definitionen bohag bara används av den ena sambon, räknas den inte som samboegendom.
Sambor som köper egendom tillsammans, de kanske köper en bostad, båt, bil eller fritidshus och är båda med och betalar, blir samägare till egendom i proportion till hur mycket var och en har betalat. Det har ingenting med sambolagen och bodelningsreglerna att göra. Samägare blir vilka som helst som gemensamt äger någonting.
När en bostad eller annan tillgång som ägs av ena sambon inte är samboegendom kan frågan om dold samäganderätt komma upp. Den part som inte står med som ägare kanske har varit med och bidragit och vill i samband med separationen få rätt till del av värdet. För att det ska kunna vara fråga om dold samäganderätt måste följande förutsättningar vara uppfyllda.
Sambor som inte vill göra någon hälftendelning av egendom när de separerar väljer att skriva ett samboavtal. Ett samboavtal är alltså motsvarigheten till att makar skriver äktenskapsförord och bestämer att allt eller delar av deras ägodelar ska vara enskild egendom.
I samboavtalet kommer samborna överens om att sambolagens bodelningsregler inte ska gälla för deras permanentbostad eller bohag. Numera behöver samboavtalet inte gälla all egendom som faller under definitionen samboegendom. Samborna kan välja exempelvis att bodelningsreglerna inte ska gälla för bostaden, men användas för bohaget och vice versa.
Samboavtalet ska vara skriftligt och undertecknas av samborna. Någon bevittning krävs inte.
Om villkoret i ett samboavtal är oskäligt så kan det jämkas. Innehållet och hur det gick till när avtalet skrevs är faktorer som gör att avtalet helt eller delvis kan bortses ifrån. Men som alltid vid jämkning av avtalet gäller en restriktiv hållning. Det ska alltså mycket till för att få ett samboavtal jämkat.
Enligt lagens ordalydelse är samboavtal negativt bestämda, dvs avtalet ska gå ut på att avtala bort bodelningsreglerna i sambolagen. Därför kan sambor inte genom ett samboavtal dra in ytterligare egendom i bodelningen. Sådan egendom kan alltså inte delas via en bodelning, utan får delas genom andra typer av avtal, exempelvis köp eller gåva.
Avtalet kan dock ändå anses vara giltigt mellan samborna, fast då som gåvobrev. När en sambo får överta egendom genom samboavtalet utan att betala något klassas äganderättsövergången som gåva. Den sambo som får egendomen har nämligen inte fått egendomen genom bodelning utan genom gåvo(avtalet) mellan samborna.
Om sambor har särkullbarn från tidigare äktenskap, samboförhållande eller en mera tillfällig relation kan behovet av testamente skifta med hänsyn till hur relationen till särkullbarnet ser ut.
Eftersom efterlevande sambo inte har någon arvsrätt efter sin sambo på samma sätt som efterlevande make, behöver inte sambors barn vänta på sitt arv till den efterlevande sambon har avlidit.
Barnlösa sambor har ett behov av testamente på grund av den legala arvsordningen som innebär att arvet, utan testamete, fördelas till den avlidnes föräldrar, barn och syskon.
När sambor köper en bostad tillsammans och den ena parten tar lån på sin del och den andre går in med kontanter kan det bli en orättvis bodelning. Med ett samboavtal kan man avtala bort sambolagens regler.
Våra öppettider
Måndag - fredag 10.00 - 18.00
Lördag 12.00 - 16.00
E-postadress:
Info@justiflex.se
010 – 555 87 49