Uppsägning från anställd
En anställd som säger upp sig själv behöver, till skillnad från arbetsgivaren, inte ange några skäl för uppsägningen.
Tjänster
Vid egen uppsägning är det den anställde som väljer att avbryta anställningen.
Vid egen uppsägning är det den anställde som väljer att avbryta anställningen. En anställd behöver inte uppge skäl till uppsägningen.
En arbetsgivare bör ge den anställde en skriftlig bekräftelse på att arbetsgivaren har mottagit uppsägningsbeskedet från den anställde.
En anställd som säger upp sig själv behöver, till skillnad från arbetsgivaren, inte ange några skäl för uppsägningen.
Egen uppsägning från en tillsvidareanställning bör göras skriftligt även om det inte är nödvändigt. Vissa kollektivavtal kräver skriftlig uppsägning, och likaså kan en regel om detta tas in i anställningsavtalet.
Som arbetsgivare bör man ge den anställde en skriftlig bekräftese på att arbetsgivaren mottagit uppsägningsbeskedet. Du kan med fördel använda vår digitala tjänst för “uppsägning av anställd” och “bekräftelse på mottagandet av uppsägningsbesked”.
Den som har en tillsvidareanställning måste arbeta kvar under uppsägningstiden som normalt är en månad. Arbetsgivaren och den anställde kan dock komma överens om en längre uppsägningstid om man vill. Detta kan göras antingen i samband med anställningen eller i samband med uppsägningen. Att avtala om längre uppsägningstid från den anställdes sida görs ofta när det gäller nyckelpersoner som exempelvis specialister eller företagsledare.
Den anställde har rätt till sin normala lön och andra förmåner under uppsägningstiden. Om den anställde inte kan eller vill stå till företagets förfogande under uppsägningstiden behöver arbetsgivaren inte betala ut lön eller ge förmåner. En del kollektivavtal har speciella regler om detta.
En tidsbegränsad anställning upphör normalt utan uppsägning när den överenskomna anställningstiden är slut (exempelvis vid vikariat eller säsongsarbete) eller när arbetet är slutfört (exempelvis vid anställning för visst arbete och arbete vid tillfälig arbetsanhopning).
Om arbetsgivaren och arbetstagaren har avtalat om det, går det bra att låta även tidsbegränsade anställningar sluta i förtid genom uppsägning, både från arbetsgivarens och den anställdes sida (man avtalar om en uppsägningstid). Sådana regler finns i en del kollektivavtal.
Arbetsrätten reglerar bland annat vad som gäller för anställningsförhållanden. Ett avtal mellan en arbetsgivare och en arbetstagare utgör en grundförutsättning för att ett anställningsförhållande ska bli av.
Våra öppettider
Måndag - fredag 10.00 - 18.00
Lördag 12.00 - 16.00
E-postadress:
Info@justiflex.se
010 – 555 87 49