Skäl till arbetsbrist
En arbetsgivare är skyldig att uppge skälen till uppsägning vid arbetsbrist.
Tjänster
Arbetsgivaren har alltid rätt att själv bedöma hur många personer han eller hon vill sysselsätta med ett visst arbete.
Uppsägning på grund av arbetsbrist skrivet av jurist till fast pris. Gratis första möte med jurist via e-post, telefon eller videosamtal.
Skapa ett dokument för uppsägning på egen hand med vårt digitala verktyg kvalitetssäkrat av jurister och spara 85 % av kostnaden.
En arbetsgivare är skyldig att uppge skälen till uppsägning vid arbetsbrist.
Uppsägningsbeskedet måste vara skriftligt. Något krav på underrättelse före uppsägning finns inte vid uppsägning på grund av arbetsbrist.
1.
Den anställdes namn.
2.
Dagen för anställningens upphörande.
3.
Att orsaken till uppsägningen är arbetsbrist.
4.
Att den anställde har förträdesrätt till återanställning.
5.
Information om hur den anställde ska bete sig om denne vill få besked om uppsägning ogiltigförklarat i domstol eller begära skadestånd.
6.
Uppsägningstidens längd.
7.
När anställningen kommer att upphöra.
8.
Vem som är företagets kontaktperson i den här frågan.
Arbetsgivaren har alltid rätt att själv bedöma hur många personer som han eller hon vill sysselsätta med ett visst arbete. Även om en avdelning är lönsam får arbetsgivaren lägga ner den om han eller hon vill. Detta avgör arbetsgivaren själv. Arbetsbrist är saklig grund för uppsägning.
Processen att säga upp vid arbetsbrist inleds med MBL-förhandlingar. Arbetsgivaren ska på eget initiativ inleda förhandlingar med den kollektivavtalsbärande fackföreningen.
Har företaget inte tecknat något kollektivavtal är arbetsgivaren skyldig att inleda förhandlingar med alla fackliga organisationer som har medlemmar som berörs av driftsinskränkningarna.
För anställda som inte är fackligt anslutna behöver någon förhandling inte göras.
Om minst fem anställda berörs av uppsägning på grund av arbetsbrist ska arbetsgivaren varsla Arbetsförmedlingen så att myndigheten kan sätta in åtgärder mot den arbetslöshet som blir följden av uppsägningarna.
Anmälan om varsel behöver också skickas in till Arbetsförmedlingen om driftsinskränkningen innebär att arbetsgivaren kan bli tvungen att säga upp minst 20 personer under en 90-dagarsperiod.
Om arbetsgivaren har sagt upp personal på grund av arbetsbrist ska arbetsgivaren erbjuda dessa personer återanställning innan han eller hon kan ta in nytt folk i den verksamhet där de anställda tidigare har varit sysselsatta.
Företrädesrätten gäller alla typer av anställningar, det vill säga även tidsbegränsade. Från att den anställde ska ha företrädesrätt till återanställning gäller villkor om:
Kvalifikationstid.
Intresseanmälan.
Att han eller hon inte får avböja lämpliga återanställningar.
Vilket typ av jobb som berörs.
Att den anställde har tillräckliga kvalifikationer.
Turordningen.
För att någon ska ha företrädesrätt till återanställning krävs att arbetstagaren dels har tillräckliga kvalifikationer för den nya anställningen, dels har uppnått en tillräcklig anställningstid hos arbetsgivaren. Anställningstiden ska
Den anställde måste anmäla till arbetsgivaren om han eller hon gör anspråk på sin företrädesrätt, det vill säga att han eller hon kan tänka sig att utnyttja sin företrädesrätt till återanställning om det blir aktuellt.
I annat fall behöver arbetsgivaren inte erbjuda honom eller henne återanställning. Arbetsgivaren måste upplysa den anställde om reglerna för detta i uppsägningsbeskedet.
Om den anställde blir erbjuden återanställning som han eller hon har tillräckliga kvalifikationer för och avböjer erbjudandet, förlorar han eller hon normalt företrädesrätten. Arbetsgivaren behöver då inte erbjuda denne någon återanställning längre fram, utan kan anställa någon annan.
Den anställde behöver inte acceptera en erbjuden återanställning omedelbart. Han eller hon har rätt att under en rimlig tid fundera över erbjudandet, och normalt rätt att vänta med att komma tillbaka tills den uppsägningstid han eller hon har i ett eventuellt nytt arbete är till ända.
Företrädesrätten till återanställning gäller från den tidpunkt då uppsägningen skedde, se 10 § andra stycket, eller besked lämnades till en arbetstagare med tidsbegränsad anställning, eller skulle ha lämnats enligt 15 § första stycket, och därefter till dess nio månader har förflutit från den dag då anställningen upphörde.
Vid säsongsanställning gäller företrädesrätten till återanställning i stället från tidpunkten då besked lämnades, eller skulle ha lämnats enligt 15 § andra stycket, och därefter till dess nio månader har förflutit från den nya säsongens början. Har besked lämnats tidigare än som krävs enligt 15 § börjar företrädesrättstiden löpa från den tidpunkten
Företrädesrätten är i princip inte begränsad till återanställning i sådan anställningsform eller med sådana anställningsvillkor som arbetstagaren senast hade.
Den som varit tillsvidareanställd kan alltså ha företrädesrätt till en tidsbegränsad anställning som blir ledig och vice versa. Den som bara uppfyller kvalifikationstiden om nio månader för en ny särskild visstidsanställning (och inte kvalifikationstiden om tolv månader) har dock bara företrädesrätt till särskild visstidsanställning.
En säsongsanställd som bara uppfyller kvalifikationstiden om sex månader för en ny säsongsanställning (och inte kvalifikationstiden om tolv månader) har också bara företrädesrätt till en tidsbegränsad anställning för säsongsarbete.
Arbetsgivaren bestämmer i princip själv vilka befattningar som ska finnas kvar och vilka arbetsuppgifter som ska ingå i respektive befattning. Arbetstagaren måste i princip ha tillräckliga kvalifikationer för samtliga arbetsuppgifter som arbetsgivaren bestämt ska ingå i befattningen.
Rätten till återanställning gäller även nya arbetsuppgifter förutsatt att arbetstagaren har tillräckliga kvalifikationer för den nya uppgiften om det inte tar mer än sex månader att lära sig arbetet.
Innan turordningen fastställs får arbetsgivaren oavsett antalet turordningskretsar undanta högst tre arbetstagare som enligt arbetsgivarens bedömning är av särskild betydelse för den fortsatta verksamheten.
Den eller de arbetstagare som undantas har företräde till fortsatt anställning, det vill säga de ska inte tas med på turordningslistan utan får stanna kvar.
Om flera före detta anställda har företrädesrätt till återanställning bestäms den inbördes turordningen mellan dem efter hur lång sammanlagd (men inte nödvändigtvis sammahängande) tid de har varit anställda hos arbetsgivaren.
Den som har varit anställd längst står alltid först i kön. Om två personer har exakt på dagen lika lång anställningstid har den äldre av dem företräde.
I princip gäller samma turordningslista som vid uppsägningen. Vid återanställning räknas dock även uppsägningstiden in. Detta gör att turordningen i vissa fall kan kastas om.
Uppsägningsbeskedet måste vara skriftligt. Något krav på underrättelse före uppsägningen finns inte vid uppsägning på grund av arbetsbrist. Följande uppgifter måste finnas med i uppsägningsbeskedet.
Arbetsrätten reglerar bland annat vad som gäller för anställningsförhållanden. Ett avtal mellan en arbetsgivare och en arbetstagare utgör en grundförutsättning för att ett anställningsförhållande ska bli av.
Våra öppettider
Måndag - fredag 10.00 - 18.00
Lördag 12.00 - 16.00
E-postadress:
Info@justiflex.se
010 – 555 87 49