...
Logga in
Lorem Ipsum is simply dumy text of the printing typesetting industry lorem ipsum.
Skapa konto
Lorem Ipsum is simply dumy text of the printing typesetting industry lorem ipsum.
Logga in
Lorem Ipsum is simply dumy text of the printing typesetting industry lorem ipsum.
Skapa konto
Lorem Ipsum is simply dumy text of the printing typesetting industry lorem ipsum.

Tjänster

Uppsägning på grund av personliga skäl

En uppsägning på grund av personliga skäl måste vara sakligt grundad. 

Först måste du underrätta den anställde om att han eller hon inte sköter sitt arbete och kan sägas upp. Du måste lämna detta besked skriftligt.

Skriv ett besked om underrättelse på egen hand med vårt digitala verktyg kvalitetssäkrat av jurister och spara 80 % av kostnaden.

Skriv ett besked om uppsägning på egen hand med vårt digitala verktyg kvalitetssäkrat av jurister och spara 80 % av kostnaden.

Personliga skäl

En uppsägning på grund av personliga skäl ska som huvudregel grunda sig på en bedömning av arbetstagarens lämplighet till att utföra arbetet och inte på enstaka fall av misskötsamhet.

Saklig grund

En uppsägning på grund av personliga skäl måste vara sakligt grundad. Exempel på saklig grund kan vara:

1.

Grovt olämpligt uppträdande.

2.

Klar oförmåga att klara arbetet.

3.

Upprepad onykterhet på arbetsplatsen, såvida det inte är fråga om sjukdom.

4.

Allvarliga samarbetssvårigheter.

5.

Brott som kan påverka arbetet.

6.

Arbetsvägran.

7.

Upprepad vägran att följa föreskrifter, vilket leder till fara.

8.

Sjukdom (endast undantagsvis).

9.

Olovlig frånvaro (upprepade gånger).

10.

Konkurrerande verksamhet.

Skriftlig varning

Det är viktigt att arbetsgivaren för löpande anteckningar om den anställdes beteende. I många fall måste arbetsgivaren nämligen i form av en varning tala om för den anställde att arbetsgivaren uppfattar situationen så som att arbetstagaren inte sköter sitt arbete och därför kan komma att sägas upp om han eller hon inte skärper sig.

Den anställde bör med sin underskrift bekräfta att han eller hon har tagit del av varningen. Det är bra att spara kopior av denna skriftväxling. För att kunna säga upp någon på grund av personliga skäl kan det krävas att den anställde upprepar sitt beteende.

Exempel på formulering av orsak till varning:

Till dina skyldigheter hör bland annat att finnas till hands på arbetsplatsen under dess öppettider för att direkt på plats kunna åtgärda tekniska fel.

Serviceavdelningen har meddelat oss att du vid flera tillfällen den senaste månaden inte har funnits på plats och inte heller har gått att nå via telefon.

Underrättelse om uppsägningen

Innan arbetsgivaren säger upp någon på grund av personliga skäl måste arbetsgivaren inom två månader från att han eller hon fått klarhet i vad som hänt, underrätta den anställde om att arbetsgivaren överväger att säga upp arbetstagaren.

Detta gäller oavsett om den anställde är fackligt organiserad eller inte. Om den anställde är organiserad, det vill säga fackligt ansluten, måste dessutom hans eller hennes fack varslas. Arbetsgivaren kan då skicka en kopia av underrättelsen som ett varsel till facket.

Underrättelsen och varset ska lämnas minst två veckor innan uppsägningen sker. Om facket begär överläggningar måste arbetsgivaren skjuta upp uppsägningen tills överläggningarna är klara. Först därefter kan arbetsgivaren säga upp den anställde.

OBS! Det finns inga formkrav på underrättelsen men den bör göras skriftligt eftersom det är arbetsgivaren som måste kunna bevisa att han eller hon har underättat den anställde.

Besked om uppsägning

Beskedet om uppsägning får arbetsgivaren lämna först när överläggningarna är klara och tidigast två veckor efter underrättelsen. Underrättelsen måste vara skriftlig.

I beskedet måste följande uppgifter finnas med:

1.

Den anställdes namn.

2.

Dagen för anställningens upphörande.

3.

Att orsaken till uppsägningen är personliga skäl.

4.

Hur den anställde ska bära sig åt om han eller hon vill få uppsägningen ogiltigförklarad i domstol eller begära skadestånd.

5.

Uppsägningstidens längd.

6.

När anställningen kommer att upphöra.

7.

Vem som är företagets kontaktperson i den här frågan.

OBS! Arbetsgivaren behöver i beskedet inte redogöra för varför han eller hon har sagt upp personen, men det är ändå rekommenderat att ta med det.

Personliga skäl

En uppsägning på grund av personliga skäl ska som huvudregel grunda sig på en bedömning av arbetstagarens lämplighet till att utföra arbetet och inte på enstaka fall av misskötsamhet. Undantaget är om förseelsen är så pass allvarlig att arbetstagaren har visat sig klart olämplig till fortsatt arbete.

Typsituationer där en uppsägning på grund av  personliga skäl kan bli aktuell är exempelvis:

Misskötsamhet – Exempel på misskötsamhet är arbetsvägran, olämpligt uppträdande, olovlig frånvaro med mera. För saklig grund för uppsägning krävs en dokumenterad olämplighet hos arbetstagaren att sköta arbetet. Som nämnts ovan är enstaka tillfällen av misskötsamhet inte en saklig grund för uppsägning.

Samarbetssvårigheter – Dessa måste vara av allvarlig karaktär och uppsägning kan inte bli aktuell innan arbetsgivaren har undersökt alla möjligheter till omplacering av arbetstagaren.

Onykterhet – Även här gäller som huvudregel att endast upprepade förseelser leder till uppsägning. Om arbetstagaren bedöms vara alkoholist kan uppsägning dock inte bli aktuell då det räknas som sjukdomstillstånd, vilket normalt inte är skäl för uppsägning.

Sjukdom – Uppsägning till följd av sjukdom är som regel inte ett godtagbart skäl om det rimligen kan antas att arbetstagaren kommer att tillfriskna. Det anses inte heller godtagbart att säga upp en arbetstagare så länge denne får sjukpenning från Försäkringskassan. Arbetsgivaren har ett rehabiliteringsansvar och kan i princip inte säga upp en anställd som rehabiliteras. Skyldigheten sträcker sig dock inte längre än till att åtgärderna ska syfta till att arbetstagaren ska kunna återgå till arbete hos arbetsgivaren, men inte nödvändigtvis med samma arbetsuppgifter.

Brottslighet – Stöld, förskingring, trolöshet mot huvudman, misshandel och hot är vanligtvis grund för uppsägning. Undantag är om det rör sig om en bagatellartad förseelse eller om den bedöms ursäktlig. Enbart en misstanke om brott är inte tillräcklig grund för uppsägning. Om arbetstagaren begått brott utanför tjänsten ska en avvägning göras mellan arbetstagarens intresse av att behålla sitt jobb och arbetsgivarens intresse av att avbryta anställningen.

Konkurrerande verksamhet – Att bedriva konkurrerande verksamhet med arbetsgivaren är i allmänhet ett brytande av lojalitetsplikten en arbetstagare har gentemot sin arbetsgivare, vilket normalt utgör grund för uppsägning. Det krävs dock att att konkurrensen tillfogar arbetsgivaren en mer påtaglig ekonomisk skada. Även planer på att starta en konkurrerande verksamhet kan betraktas som illojalitet mot arbetsgivaren.

I lojalitetsplikten ingår även att man inte får sprida skadliga uppgifter om företagsledningen. Ett exempel på detta som torde vara relativt vanligt är att man baktalar chefen på internetforum, vilket alltså kan vara grund för uppsägning.

Behöver du hjälp?

Ytterligare läsning

Arbetsrätten reglerar bland annat vad som gäller för anställningsförhållanden. Ett avtal mellan en arbetsgivare och en arbetstagare utgör en grundförutsättning för att ett anställningsförhållande ska bli av.

Hur kan vi hjälpa dig?

Kontakta oss
Lorem Ipsum is simply dumy text of the printing typesetting industry lorem ipsum.

010 – 555 87 49

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Copyright © Justiflex 2024. Godkänd för F-Skatt.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Copyright © Justiflex 2024. Godkänd för F-Skatt.