juni 2024

Vad är arbetsrätt? Om individuell arbetsrätt och anställningsavtal 

15 juni 2024 

Vad är arbetsrätt? Om individuell arbetsrätt och anställningsavtal

Arbetsrätten reglerar bland annat vad som gäller för anställningsförhållanden. Ett avtal mellan en arbetsgivare och en arbetstagare utgör en grundförutsättning för att ett anställningsförhållande ska bli av. Det är dock inte endast det enskilda avtalet som avgör vad som ska gälla mellan arbetsgivaren och arbetstagaren. Kollektivavtal mellan den i det enskilda fallet aktuella arbetsgivarorganisationen och arbetstagarorganisationen är också av stor betydelse, liksom lagregler.  

Till arbetsrätten hör bestämmelser om vitt skilda slag, såsom arbetsmarknadsreglering, arbetsmiljöreglering, socialförsäkringsrätt och diskrimineringsrätt. Det finns också kopplingar mellan arbetsrätt och associationsrätt genom att exempelvis arbetsmarknadens parter är organiserade i ideella föreningar (fackföreningar och arbetsgivarorganisationer) och genom att arbetstagare i vissa fall har rätt att vara representerade i arbetsgivarbolagets styrelse.  

Anställningsavtalets ingående

Ett anställningsförhållande inleds genom att ett anställningsavtal träffas. Som huvudregel gäller att arbetsgivaren bestämmer vilka kvalifikationskrav som ska gälla för anställningen och vem som ska anställas. För statliga anställningar följer dock av 12 kap. 5 § regeringsformen att anställningsbeslutet måste fattas på sakliga grunder såsom förtjänst och skicklighet.  

Såväl en offentlig som en privat arbetsgivares rätt att fritt bestämma vem som ska anställas kan vara begränsad också av andra lagar. Sådana bestämmelser finns exempelvis i diskrimineringslagen och lagen om anställningsskydd, såsom i fall av företrädesrätt vid omplacering eller anställning enligt 8 § och 25 § lagen om anställningsskydd. 

För anställningsavtal finns inget formkrav. Såväl muntliga som konkludenta avtal gäller. En person som har haft anledning att tro att han eller hon har blivit anställd ska också ses som anställd, om inte den arbetsgivare med vilken förhandling har förts inte har klargjort sin motsatta uppfattning så snart arbetsgivaren har insett eller bort inse den arbetssökandes tolkning av situationen (AD 2003 nr 105). 

Av kollektivavtal kan följa att anställningsavtal ska vara skriftliga och av lagen om anställningsskydd 6 c–6 h §§ följer att arbetsgivaren är skyldig att ge arbetstagaren skriftlig information om villkoren för anställningen inom en månad från arbetets start, ett så kallat anställningsbesked.  

Anställningsformer

Ett anställningsavtal gäller enligt lagen om anställningsskydd 4 § 1 st. tills vidare, om inte annat har särskilt avtalats. Genom en sådan tillsvidareanställning ges arbetstagaren ekonomisk trygghet och förutsättningar att planera såväl sin yrkesmässiga som privata livssituation. I vardagligt språkbruk kalla denna form av anställning för fast anställning.  

En tillsvidareanställning kan föregås av en provanställning av högst sex månader eller av den tid som följer av ett kollektivavtal, 6 § lagen om anställningsskydd. Vid provanställningens utgång övergår den till en tillsvidareanställning, såvida inte besked om att anställningen ska upphöra har lämnats till arbetstagaren senast vid prövotidens utgång. 

I 5 § lagen om anställningsskydd anges tillåtna former av tidsbegränsad anställning. De är allmän visstidsanställning (så kallad ALVA-anställning), vikariat och säsongsarbete. En arbetsgivare har rätt att använda ALVA-anställning i stället för tillsvidareanställning utan särskild motivering. 

För att förhindra missbruk av osäkra anställningsförhållanden finns dock regler om automatisk omvandling av en ALVA-anställning tills en tillsvidareanställning. Sådan omvandling sker för den som under en femårsperiod har varit anställd i sammanlagt mer än två år hos samma arbetsgivare, 5 a § 1 st. lagen om anställningsskydd. 

Användningen av vikariat förutsätter att syftet är att den som anställs ska ersätta en redan anställd person som är tjänstledig eller sjukskriven. Om så inte är fallet kan anställningen, på arbetstagarens begäran, förklaras gälla tills vidare enligt 4 och 36 §§ lagen om anställningsskydd. En omvandlingsmöjlighet till tillsvidareanställning gäller också för den som har varit anställd som vikarie under totalt två år under en femårsperiod hos samma arbetsgivare, 5 a § 3 st. lagen om anställningsskydd. 

En ALVA-anställning, ett vikariat eller säsongsarbete kan kombineras, varvid anställningen övergår till en fast anställning efter totalt två år om anställningarna har följt på varandra. Detta krav är uppfyllt om en anställning har följt på en annan utan uppehåll om minst sex månader, 5 a § 1 och 2 st. lagen om anställningsskydd. 

Märk dock att rätten att bli tillsvidareanställd efter en tidsbegränsad anställning inte gäller för den som fyllt 68 år enligt 33 d § lagen om anställningsskydd. 

Rättigheter och skyldigheter för arbetsgivare och arbetstagare

Genom ett anställningsavtal blir rättigheter och skyldigheter som följer av lag, kollektivavtal och personligt avtal bindande för den anställda och dennes arbetsgivare. En part som inte uppfyller sina skyldigheter kan bli skadeståndsskyldig (allmänt och ekonomiskt skadestånd) och i vissa fall kan vidtagna åtgärder ogiltigförklaras, 34–41 §§ lagen om anställningsskydd. Vid allvarliga överträder kan avtalsförhållanden komma att upphöra, se 4 § 3 och 4 st. lagen om anställningsskydd. 

Arbetsgivaren

För arbetsgivaren är de främsta förpliktelserna att betala lön, ansvara för arbetsmiljön och handla i enlighet med diskrimineringslagen. I Sverige finns det inte, som i många andra länder, regler om minimilöner. I stället är det arbetsmarknadens parter som genom kollektivavtal styr lönebildningen. 

En oorganiserad arbetsgivaren kan visserligen inte grunda någon egen rätt på kollektivavtalet men kollektivavtalet brukar ha en vägledande effekt på en hel arbetsplats eller en hel bransch. Fackföreningen har nämligen typiskt sett ett intresse av att alla anställda ska ha lika lön för lika arbete. Fråga om lön för oorganiserade arbetstagare regleras därför ofta i kollektivavtal. 

Lönens centrala betydelse för en arbetstagares sociala situation har medfört en rad särskilda skyddsregler. Arbetsgivaren har exempelvis bara begränsade möjligheter att göra avdrag på lönen för fordringar mot den anställda. 

Och vid arbetsgivarens konkurs har lönefordringar visst företräde framför andra fordringar (förmånsrättslagen 12 § 1 st.). Om tillgångarna i ett konkursbo inte räcker till att betala alla löner, kan de anställda vara berättigade till ersättning från staten enligt lönegarantilagen. 

Arbetsmiljölagen 

Arbetsmiljölagen syftar till att förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet samt till att arbetsmiljön i övrigt ska vara god. Lagen är tvingande och kan inte sättas åt sidan ens genom kollektivavtal. Arbetsgivaren har ett övergripande ansvar för både den fysiska och den psykosociala arbetsmiljön. 

Ett systematiskt arbetsmiljöarbete ska bedrivas. Det innebär att alla förhållanden i arbetsmiljön som kan påverka den anställdas hälsa och säkerhet kontinuerligt ska uppmärksammas och tas hänsyn till.  

Även arbetstagare ska bidra till skapandet av en god arbetsmiljö samt är skyldiga att använda skyddsanordningar och följa föreskrifter. Ett arbete som medför omedelbar och allvarlig fara för liv eller hälsa behöver arbetstagare inte utföra, men arbetstagaren ska snarast underrätta arbetsgivaren (eller skyddsombud) om förhållandet.  

En viktig del i ett långsiktigt och hållbart arbetsmiljöarbete avser arbetstidens omfattning om förläggning. Bestämmelser om detta finns i arbetstidslagen. En annan viktig fråga gällande arbetsgivarens skyldigheter är motverkande av diskriminering på arbetsplatsen enligt diskrimineringslagen.

Arbetstagaren

För arbetstagaren är de främsta förpliktelserna att utföra arbetsuppgifter enligt arbetsgivarens anvisning och att vara lojal. Vilka arbetsuppgifter en arbetstagare ska utföra samt när och var det ska ske beror på vad som är eller kan anses avtalat mellan parterna och vad som följer av lagar om arbetsmiljö och arbetstid.  

Genom olika avgöranden från domstolar och myndigheter är det fastslaget att en arbetstagare, såvida det inte framgår annat av avtalet, är skyldig att för arbetsgivarens räkning utföra allt sådant arbete som står i naturligt samband med verksamheten och som kan anses falla inom ramen för arbetstagarens befattningsbeskrivning eller allmänna yrkeskvalifikationer (AD 1990 nr 59).  

Arbetsgivarens fria arbetsledningsrätt är dock begränsad i några fall, bland annat vad gäller åtgärder som strider mot god sed och då åtgärden framstår som godtycklig eller vidtas i syfte att förmå en arbetstagare att säga upp sig. 

Av den så kallade bastubadarprincipen (AD 1978 nr 89) följer att en arbetsgivare måste uppvisa godtagbara skäl för en omplacering som i praktiken är jämförbar med uppsägning och återanställning samt därför leder till särskilt ingripande konsekvenser för arbetstagaren. 

Vid en rättstvist mellan en arbetsgivare och en arbetstagarorganisation angående en medlems arbetsskyldighet gäller arbetstagarorganisationens tolkning enligt 34 § i medbestämmandelagen fram till dess att domstol avgör frågan. 

Lojalitetskrav

En arbetstagare ska vara lojal mot sin arbetsgivare och får inte undanhålla väsentlig information. Vid konkurrerande intressen har arbetstagaren att sätta arbetsgivarens intressen framför sina egna (AD 2003 nr 84). Arbetstagare har begränsad rätt att bedriva verksamhet som är konkurrerande med arbetsgivarens.  

Det allmänna lojalitetskravet som gäller för alla arbetstagare kan också medföra att han eller hon har tystnadsplikt avseende uppgifter och förhållanden som är förknippade med arbetet, se bland annat lagen (1990:409) om skydd för företagshemligheter samt offentlighets- och sekretesslagen (2009:400). 

Tystnadsplikten utgör dock inte hinder mot att en arbetstagare inom rimliga gränser får kritisera sin företagsledning öppet eller offentliggöra uppgifter som är av allmänt samhällsintresse, till exempel miljöskäl (AD 1986 nr 95, AD 1994 nr 79) samt den så kallade visselblåsarlagen, lag (2016:749), om särskilt skydd mot repressalier för arbetstagare som slår larm om allvarliga missförhållanden. 

En arbetsgivare inom offentlig sektor har begränsade möjligheter att ingripa mot anställda som har utnyttjat sin grundlagsfästa yttrande- och meddelarfrihet (AD 2003 nr 51 och AD 2011 nr 74). 

Ledighet

En arbetstagare har enligt lag rätt att i viss utsträckning vara ledig från sitt arbete. Semesterlagen reglerar i vilken omfattning en arbetstagare har rätt till semesterledighet och semesterlön samt när i tiden semester ska vara förlagd. Den som är korttidsanställd brukar inte ha rätt till semester; i stället ska semesterersättning betalas i tillägg till lönen.

Föräldrars och vissa andras rätt att vara föräldralediga för att ta hand om ett litet eller sjukt barn samt deras rätt till ersättning regleras i föräldraledighetslagen och socialförsäkringslagen. Rätt till ledighet för studier kan följa av lagen (1974:981) om arbetstagares rätt till ledighet för utbildning. 

Sjukdom  

Också sjukdom kan föranleda frånvaro från arbetet. Rätt till sådan frånvaro saknar stöd i lag men anses ändå finnas. Den första dagen utgör karensdag för vilken ingen lön erhålls. Arbetsgivaren ska därefter utge sjuklön som motsvarar 80 procent av lönen från och med den andra sjukdagen till och med den fjortonde, se lagen (1991:1047) om sjuklön. 

Vid sjukskrivning som är längre än så betalas sjukpeng från Försäkringskassan. En arbetsgivare har rätt att redan från första frånvarodagen kräva att arbetstagaren genom läkarintyg styrker att hans eller hennes arbetsförmåga är nedsatt. Det vanligaste är dock att krav på läkarintyg ställs efter en veckas sjukfrånvaro. 

 

© 2025 Justiflex AB. Godkänd för F-Skatt.

Telefon:

Info@justiflex.se

Måndag - fredag 10.00 - 18.00

Lördag 12.00 - 16.00

Våra digitala tjänster kan användas 24/7

FÖLJ OSS

© 2025 Justiflex AB. Godkänd för F-Skatt.

Vad är arbetsrätt? Om individuell arbetsrätt och anställningsavtal  Läs mer »

Samägd egendom. Storleken av samägares andelar 

Samägd egendom. Storleken av samägares andelar

När två eller flera personer gemensamt förvärvar viss egendom genom köp har de frihet att bestämma andelarnas storlek, exempelvis i förhållande till hur mycket pengar var och en har bidragit med, såvida det inte föreligger någon omständighet som ger stöd för att fördelningen av andelarnas storlek ska ske på annat sätt.

Denna princip kommer till uttryck i 1 § andra meningen samäganderättslagen. Där framgår att andelarna ska räknas “för lika”, där inte annat förhållande kan visas. För att principen om lika stora andelar ska frångås krävs enligt 1 § andra meningen samäganderättslagen att annat förhållande “kan visas.” 

Förutsättningen för att frångå principen om lika stora andelar

För att avvika från principen om lika stora andelar krävs att det på något sätt går att “bevisa” eller “styrka” att den samägda egendomen har andra andelar än vad som följer av antalet delägare. Detta ska dock inte tolkas som att det finns ett generellt strängt beviskrav i fråga om andelar i samägd egendom har annan storlek än vad som följer av antalet delägare. 

Som exempel kan nämnas två personer som gemensamt köpt viss värdefull egendom där den ena personen betalade 100 000 kr av köpesumman och den andra personen betalade 200 000 kr. Mellan dem var det avsett att den förre skulle äga en tredjedel och den senare två tredjedelar, vilket dock inte kom till uttryck i köpehandlingen. För den som betalade 200 000 kr kan det vara svårt att i efterhand bevisa detta, om den som endast betalade 100 000 kr bestrider påståendet eller är avliden.

Ett annat exempel är att en gåvogivare eller testamentsgivare (testator) avsett att andelarna mellan gåvotagarna respektive testamentstagarna inte skulle vara lika stora utan fördelas på annat sätt vilket inte kommit till uttryck i gåvohandlingen respektive testamentet. Om givaren respektive testamentsgivaren har dött när frågan aktualiseras kan det vara svårt att styrka avsikten. 

Vad som ska “visas” eller “bevisas” av den part som har ett intresse i saken är de faktiska omständigheterna som föranleder annan fördelning än lika stora andelar. Frågor gällande beviskravet för att frångå presumtionen om lika stora andelar och omständigheter som ska beaktas har prövats i ett avgörande från Högsta domstolen (NJA 2012 s. 377). 

Högsta domstolens avgörande

Högsta domstolens prövning gällde två personer som var sambor sedan 1998. De köpte år 2002 en segelbåt värd 535 000 kr. Eftersom det bland annat saknades inredning krävdes ytterligare kostnader samt arbete. Av den totala kostnaden betala sambo A 535 000 kr och sambo B 120 000 kr och sambo A utförde huvuddelen av det arbete som krävdes för att göra båten sjöduglig. Samboförhållandet upphörde 2006. 

Sambo A och sambo B var överens om att de ägde segelbåten gemensamt. Enligt sambo B var deras gemensamma avsikt vid köpet att de skulle äga båten med lika stora andelar. Sambo A påstod att de varit överens om att de skulle äga båten med andelar i proportion till insatserna och han gjorde i målet gällande att hans andel därför uppgick till 81,5 procent av båten och sambo B:s andel till 18,5 procent av båten. 

Högsta domstolen anförde att vid bestämningen av beviskravet har det betydelse hur samäganderätten har uppkommit. Har exempelvis två personer utan närmare relation till varandra tillsammans köpt eller tillverkat en sak är beviskravet normalt lägre än om samäganderätten uppkommit genom gåva, testamente eller fynd.  

När samäganderätten grundar sig på ett avtal mellan två personer är beviskravet för annan fördelning än hälftenägande lägre än om dold samäganderätt anses föreligga. Beviskravet kan också variera beroende på de samägande parternas rättsliga förhållande till varandra. Ett samägande som ligger nära ett egentligt bolagsförhållande kan exempelvis tala för tillämpning av ett lågt beviskrav för brytande av presumtionen om samägande med lika andelar.  

Frågan om samäganderätt föreligger och i så fall med vilka andelar ska även för makar och sambor avgöras efter allmänna förmögenhetsrättsliga princier. Trots den principiella skillanden mellan å ena sidan giftorätt och rätt till samboegendom och å andra sidan samäganderätt kan beviskravet i 1 § samäganderättslagen i viss mån variera beroende på om de samägande parterna är makar eller sambor eller om parterna inte har en sådan närhet till varandra.

I ett äktenskapsförhållande föreligger typiskt sett en ekonomisk gemenskap som inte motsvaras av förhållande i en samborelation, vilket kan tala för att högre krav ska ställas på bevisningen för att presumtionen om hälftenägande ska bryas vid samägande inom äktenskapet. Det kan också ha betydelse om fråga är om samägande till giftorättsgods eller enskild egendom, liksom om den samägda egendomen är samboegendom eller inte. 

Alldeles oavsett vilken typsituation som föreligger […], finns det vissa faktorer som är av betydelse för bedömningen av annan fördelningsgrund än att lika andelar ska tillämpas enligt 1 § samäganderättslagen. Hänsyn bör tas till den samägda egendomens art, användningsändamål och värde, liksom till parternas ekonomiska bidrag, andra insatser, ansvar för lån som tagits upp för betalda egendomen och parternas ekonomiska sammanflätning i övrigt. 

Vid samäganderätt som har uppkommit i ett äktenskap eller i ett samboförhållande finns det anledning att bestämma andelarna ganska summariskt med hänsyn till den naturliga generositet som typiskt sett kan förmodas föreligga i en sådan relation.

Högsta domstolens dom i fråga om segelbåten

I fråga om det aktuella fallet med segelbåten framhöll Högsta domstolen som skäl:

  • Att båten inte skulle användas uteslutande eller huvudsakligen av någon av samborna för eget ändamål.
  • Att det inte fanns någon gemensam partsavsikt om andelarnas storlek vid tidpunkten för köpet.
  • Att parterna hade uppdelad ekonomi och att det var fråga om en betydelsefull investering för dem i förhållande till deras ekonomi i övrigt.

De nämnda omständigheterna talade enligt Högsta domstolen för att andelarna skulle bestämmas utifrån respektive parts ekonomiska bidrag till inköpet.  

Det allmänna beviskravet för att frångå principen om lika stora andelar

Om två personer utan närmare relation till varandra gemensamt köper viss egendom som blir samägd mellan dem är avgörande för frågan om andelarnas storlek i princip vad de gemensamt avsåg eller utgick från vid tiden för köpet. 

Egendomens art och vardera partens ekonomiska insats, liksom andra omständigheter som de som nämndes i Högsta domstolens domskäl ovan kan tjäna som ledning för bedömning av frågan. 

När det gäller egendom som två eller flera personer erhållit genom gåva eller i testamente är avgörande vad gåvogivaren eller testamentsgivaren angett eller avsett.  

Betydelsen av en andels storlek

Storleken av de olika andelarna i samägd egendom har betydelse i flera avseenden. Den som har en större andel än andra delägare har ofta större fördel av egendomen än övriga men får samtidigt bära en större del av kostnaderna för egendomen i förhållande till de övriga ägarna. 

När det gäller egendom som avses komma att användas av delägarna som exempelvis en bil eller en båt bör den som har större andel än de övriga delägarna ha rätt att få använda egendomen i större utsträckning än de övriga.  

Om egendomen ger avkastning i form av ränta, utdelning eller avgift (exempelvis arrendeavgift), bör delägare med större andel ha rätt till del i avkastningen i förhållande till storleken av sin andel. Samtidigt ska en delägare med större andel än övriga vara skyldig att svara för en större andel av kostnaderna än övriga delägare.  

Delägare kan självklart komma överens om en annan fördelning av förmåner och kostnader än som följer av andelarnas storlek.  

© 2025 Justiflex AB. Godkänd för F-Skatt.

Telefon:

Info@justiflex.se

Måndag - fredag 10.00 - 18.00

Lördag 12.00 - 16.00

Våra digitala tjänster kan användas 24/7

FÖLJ OSS

© 2025 Justiflex AB. Godkänd för F-Skatt.

Samägd egendom. Storleken av samägares andelar  Läs mer »

Vad har fullmaktshavare behörighet att göra?

1 juni 2024 

Vad har fullmaktshavare behörighet att göra? Fullmaktens omfattning

I det dagliga livet är det ganska vanligt att en person som vill bli part i ett avtal låter någon annan sköta förhandlingarna och vidta de åtgärder som leder fram till avtalet. Det kan exempelvis bero på att den som vill bli part i avtalet inte har tid att själv sluta det eller bero på att den som vill bli part i avtalet är sjuk och inte har fysiska möjligheter att genomföra förhandlingarna.  Det kan också vara så att den som vill bli part i avtalet vet att han eller hon inte är en skicklig förhandlare eller att han eller hon saknar nödvändig kunskap.

Osjälvständiga och självständiga fullmakter

Osjälvständiga fullmakter 

När det är fråga om osjälvständiga fullmakter har tredje man inget att ta fasta på annat än fullmaktshavarens eget påstående om sin behörighet att rättshandla för fullmaktsgivarens räkning (tredje man har inte kommunicerat med fullmaktsgivaren).  

Tredje man måste således lita på fullmaktshavarens uppgifter. Om fullmaktshavaren i ett sådant fall felaktigt påstår sig ha fullmakt, blir fullmaktsgivaren inte bunden av fullmaktshavarens rättshandlingar. Tredje man får i stället kräva ersättning av fullmaktshavaren.  

Självständiga fullmakter 

När det är fråga om en självständig fullmakt har fullmaktsgivaren själv utåt kommunicerat att fullmaktshavaren får företräda fullmaktsgivaren. Det kan ske genom samtal eller genom ett skriftligt meddelande direkt till potentiella tredje män. Det kan också ske genom en skriftlig fullmakt som är avsedd att visas upp vid avtalsförhandlingar.  

Ett exempel är att fullmaktsgivaren anställer eller anlitar någon så att det utåt framgår att fullmaktsgivaren står bakom som avtalspart. Syftet med självständiga fullmakter är att fullmaktshavaren ska kunna avtala med bindande verkan utan att tredje man ska behöva kontrollera behörigheten genom att ta kontakt med fullmaktsgivaren.  

Det räcker med att tredje man tar del av meddelandet eller fullmaktsdokumentet från fullmaktsgivaren och därigenom får befogad anledning att utgå från att fullmakt föreligger. Exempel på självständig fullmakt: 

  1. Fullmaktsgivaren ber fullmaktshavaren rättshandla för hans eller hennes räkning och ger fullmaktshavaren ett dokument där det framgår att fullmaktshavaren har fullmakt som man tänker sig att fullmaktshavaren ska visa för tredje man (16 § avtalslagen). 
  2. Fullmaktsgivaren vänder sig direkt till tredje man och meddelar (muntligen eller skriftligen) att fullmaktshavaren har fullmakt (13 § avtalslagen). 
  3. Fullmaktsgivaren anställer fullmaktshavaren och ber honom eller henne att rättshandla för fullmaktsgivarens räkning inom ramen för anställningen (det behöver inte vara en formell anställning, utan kan vara fråga om ett anställningsliknande uppdragsförhållande) så kallad ställningsfullmakt, 10 § andra stycket och 15 § avtalslagen). 

Fullmaktens omfattning

Behörighetens omfattning, det vill säga vilka rättshandlingar fullmaktshavaren (fullmäktigen) kan göra med bindande verkan för fullmaktsgivaren (huvudmannen), bestäms av vad fullmaktsgivaren har gett fullmaktshavaren i uppdrag att göra. Uppdraget kan vara brett, till exempel att fullmaktshavaren ska köpa en fastighet för fullmaktsgivarens räkning. Inte sällan vill dock fullmaktsgivaren begränsa fullmaktshavarens behörighet. 

När det är fråga om en självständig fullmakt kan fullmaktsgivaren berätta för tredje man om begränsningen genom att exempelvis skriva i fullmaktsdokumentet att fullmaktshavaren har fullmakt att sluta avtal om att köpa en viss fastighet för fullmaktsgivarens räkning. Då kan inte fullmaktshavaren binda fullmaktsgivaren vid köp av en annan fastighet.  

Det är ganska vanligt att fullmaktsgivaren inte vill upplysa tredje man om att fullmaktshavarens behörighet är begränsad.  

Exempel

Fullmaktsgivaren ger fullmaktshavaren i uppdrag att köpa en fastighet men anger inte i fullmaktsdokumentet att maxpriset är 750 000 kronor eftersom det skulle försvåra för fullmaktsgivaren att förhandla fram ett lägre pris. Fullmaktsdokumentet ger då intryck av att ge fullmaktshavaren rätt att köpa fastigheten till vilket pris som helst.

Fullmaktsgivaren kan bli bunden trots att fullmaktshavaren handlat i strid mot hans eller hennes instruktioner. Begränsade instruktioner i samband med självständiga fullmakter blir endast verksamma i förhållande till tredje man om tredje man är i ond tro och känner till begränsningarna (11 § första stycket avtalslagen). Godtroende tredje man skyddas alltså. 

Exempel

Fullmaktsgivaren ger fullmaktshavaren i uppdrag att köpa en viss begagnad bil men anger inte i fullmaktsdokumentet att han instruerat fullmaktshavaren att köpa en bil för max 200 000 kr eftersom det skulle försvåra för fullmaktsgivaren att förhandla fram ett lägre pris. Fullmaktsdokumentet ger intryck av att fullmaktshavaren har rätt att köpa bilen till vilket pris som helst. 

Enligt olika tabeller som finns tillgängliga på internet är en begagnad bil av samma typ, årsmodell och körda mil värd mellan 180 000 kr – 220 000 kr. Om fullmaktshavaren sluter avtal om ett pris på 220 000 kr, är säljaren (tredje man) inte i ond tro och fullmaktsgivaren blir bunden av att köpa bilen för 220 000 kr. 

Om fullmaktshavaren sluter ett avtal om ett pris på 300 000 kr är säljaren antagligen i ond tro eftersom säljaren borde ana att fullmaktsgivaren inte skulle vilja köpa bilen för ett så högt pris, och fullmaktsgivaren är inte bunden av att köpa bilen. 

Säljaren kan inte ens kräva att fullmaktsgivaren ska köpa bilen till ett så billigt pris som 150 000 kr. 

Behörighet och befogenhet

I fullmaktsrätten används begreppen behörighet respektive befogenhet. Behörigheten är vad fullmaktshavaren kan avtala med förpliktande verkan för fullmaktsgivaren (exempelvis att köpa en bil).  

Befogenheten är vad fullmaktshavaren med hänsyn till fullmaktsgivarens instruktioner får avtala (exempelvis befogenheten att enligt fullmaktsgivarens interna instruktioner inte köpa en bil för mer än 200 000 kr). 

Om fullmaktshavaren handlar i strid mot instruktionerna från fullmaktsgivaren och fullmaktsgivaren blir bunden av avtalet med tredje man, kan fullmaktshavaren enligt uppdragsavtalet och reglerna om sysslomän bli skyldig att ersätta fullmaktsgivaren. I förhållandet mellan fullmaktsgivaren och tredje man gäller avtalet full ut (även om fullmaktshavaren till exempel inte har råd att ersätta fullmaktsgivaren). 

Vid osjälvständiga fullmakter, det vill säga i de situationer då tredje man inte kan lita på något annat än fullmaktshavarens egna uppgifter, blir fullmaktsgivaren inte bunden av mer än vad som framgår av det interna uppdraget som fullmaktsgivaren ger till fullmaktshavaren. Man brukar säga att “behörigheten och befogenheten sammanfaller” vid osjälvständiga fullmakter. 

Exempel

Fullmaktsgivaren ger fullmaktshavaren i uppdrag att köpa en viss tavla för max 100 000 kr. Fullmaktsgivaren skriver inget i fullmaktsdokumentet. Fullmaktshavaren kontaktar säljaren av tavlan och förklarar att han eller hon har fullmakt från fullmaktsgivaren att köpa tavlan. 

Fullmaktshavaren och säljaren kommer överens om ett pris för 120 000 kr. Eftersom säljaren endast kan lita på fullmaktshavarens uppgifter och fullmaktshavaren har handlat i strid mot fullmaktsgivarens instruktioner, blir fullmaktsgivaren inte bunden av tavelköpet

Tredje man får rikta eventuella skadeståndsanspråk mot fullmaktshavaren med stöd av 25 § avtalslagen.

Fullmaktshavarens skadeståndsansvar mot tredje man

Det föreligger inget avtalsförhållande mellan fullmaktshavaren och tredje man. Deras relation är alltså utomkontraktuell. Fullmaktshavaren har ett ansvar i förhållande till tredje man för att de uppgifter han eller hon ger om sin behörighet är korrekta. Om fullmaktshavarens uppgifter är felaktiga blir han eller hon enligt 25 § avtalslagen skyldig att ersätta tredje man. Fullmaktshavaren blir som det kallas för på latin, en falsus procurator. 

En förutsättning för att fullmaktshavaren ska bli ansvarig i förhållande till tredje man är att tredje man är i god tro, det vill säga med fog förlitat sig på fullmaktshavarens uppgifter om sin behörighet. Detta innebär i praktiken att fullmaktshavaren endast ibland blir skadeståndsskyldig. Det är främst vid uppdragsfullmakt som fullmaktshavaren riskerar att bli skadeståndsskyldig mot tredje man.  

När det föreligger en osjälvständig fullmakt – och tredje man endast tar fasta på fullmaktshavarens egna uppgifter – kan tredje man inte göra någon självständig bedömning om fullmaktshavarens behörighet utan måste förlita sig på vad fullmaktshavaren själv påstår. Om tredje man litar på fullmaktshavaren är han eller hon ofta i god tro och har rätt till ersättning av fullmaktshavaren.  

Om det i stället är fråga om en självständig fullmakt måste tredje man göra en egen bedömning av fullmaktshavarens behörighet mot bakgrund av de uppgifter som kommer från fullmaktsgivaren. Om tredje man då gör en felaktig bedömning är han eller hon normalt sett inte i befogad god tro. I de fall tredje man har uttryckt oro om den självständiga fullmaktens omfång och fullmaktshavaren lämnar en felaktig uppgift om att han eller hon har behörighet, kan fullmaktshavaren antagligen bli skadeståndsskyldig. 

Tredje man ska genom skadeståndet försättas i samma ekonomiska läge som om avtal hade kommit till stånd med fullmaktsgivaren enligt den uppgivna fullmakten. Arbetstagare är dock generellt sett fria från ansvar för skada som de orsakat genom försummelse i tjänsten (3 kap. 1 § och 4 kap. 1 § skadeståndslagen). Ansvaret ligger i stället på arbetsgivaren (principalansvar).  

Fullmaktshavarens ansvar mot fullmaktsgivaren

Fullmaktshavaren kan bli skadeståndsskyldig i förhållande till fullmaktsgivaren om fullmaktshavaren handlar i strid mot fullmaktsgivarens instruktioner. Fullmaktshavarens ansvar mot fullmaktsgivaren regleras dock inte i avtalslagen utan följer av allmänna principer om uppdragsavtal (18 kap. Handelsbalken) eller av regler om anställningsavtal i arbetsrätten.  

Förenklat kan man säga att fullmaktshavaren måste agera i enlighet med villkoren i uppdragsavtalet och lojalt i förhållande till fullmaktsgivaren. Om fullmaktshavaren inte lojalt tillvaratar fullmaktsgivarens intressen, blir han eller hon skyldig att ersätta fullmaktsgivaren för den skada som illojaliteten medfört. 

© 2025 Justiflex AB. Godkänd för F-Skatt.

Telefon:

Info@justiflex.se

Måndag - fredag 10.00 - 18.00

Lördag 12.00 - 16.00

Våra digitala tjänster kan användas 24/7

FÖLJ OSS

© 2025 Justiflex AB. Godkänd för F-Skatt.

Vad har fullmaktshavare behörighet att göra? Läs mer »